Ulaşılabilecek en yüksek teknoloji ne olabilir?

soru: İnsanoğlunun görebileceği max. Teknolojiyi ne görüyorsunuz? ( sadece hayal gücü ve öznel yaklaşımlı bir sorudur politik olmazsaniz fikir akışı olacaktır )

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
25
25 CEVAP

Politikaya girmeden bazı konularda yorum yapmak zor. Mesela şu anda insan, emek ve ihtiyaç denklemi üzerinden birtakım önceliklere sahip. Eğer yapay zekaya siyasi ve ekonomik haklar tanırsak (oy vermek, miras edinmek vb.) ona göre teknoloji üretimin öncelikleri değişecek. Karar mekanizmalarını tamamen yapay zekaya bırakacak mıyız, o da belirleyici olacak. İleride neyi problem olarak göreceğimiz, aradaki aşamalar sayesinde değişecek. Enerji, insan ömrü/hastalıklar, eşitsizlikler (siyasi mesele), ekolojik felaketle başladık, diyelim, ama siyasi olanları çözemedik... Çok ciddi bir kast sistemi oluşacaktır ve güvenlik teknolojileri ağır basacaktır (malum, teknoloji, zaten yaptığımız şeyler amplifiye etmeye yarıyor). Sürdürülebilir değil tabii. Bir de ters tepecek teknolojiler ve iniş-çıkışlar var. Şu anda ekran/internet kullanımının yarattığı sağlık sorunlarına dair önlem alınmıyor mesela. Bir de yapabiliyoruz diye her şeyi yapmayacağız - ekonomik olanlara öncelik vereceğiz.

Normalde güneş sistemi yok olacak diye yeni gezegenler araştırrmamız beklenir, ancak gezegen dönüştürme (terraforming), bu gezegeni düzeltmekten daha masraflı mesela. Belki dünyanın ve bizim güneşin ömrünü uzatmayı başarırız, gitmemize gerek kalmaz. Daha kısa vadede, enerji sorununu çözüp, yakın çevremizi kolonize edebiliriz (madencilik vb.).

Gene biraz siyaset katarsak, geleceğin toplumu daha liberal/liberter olmayı mı seçecek, otoriter olmayı mı? beyinlerimizi birbirine bağlayabiliriz mesela bir vadede. "İrade çipi" diye bir şey kullanırsak, tembelliğe/hareketsizliğe çare de bulabiliriz, düşünce polisliğine altyapı da hazırlamış oluruz. Genetik müdahale ile insanların ihtiyaçlarını ve boyutlarını değiştirecek miyiz? Bunlar belirleyici olacak. Dolayısıyla koşulları belirledikten sonra atış serbest

T

Çok mantıklı ve olasi yaklaşımınız icin teşekkürler ?

Kerim Mursel 5 yıl