Yahudi ve Hristiyanlıkta namaz var mı?

Yahudi ve Hristiyanlıkta namaz

Namazın Müslümanlara ait olan bir ritüel olduğunu savunanlar ciddi bir yanılgı içersindedir. Dinini gelenekten ve atalardan öğrenen islam dünyası, kuran’ın yetersizliğini ispat etmek ve kuranı rivayetlere muhtaç etmek için en çok kullandıkları argüman namazın kılınışı idi. Ve hep aynı kanserli soru, kuran yeterse namazı nasıl kılacağız ozaman? Tabiki insanlık ve dinler tarihini bilenler bu kanserli soruyu herzaman soranların elinde patlatmıştır. Namzaın islam icadı olduğu konusunda da bir çok yaldızlı, parlak ve kutsal rivayetler uydurulmuştur. Namaz insanlık tarihi kadar eski bir ibadet ritüelidir, insanlık devam ettikçe her din bu ritüelin içini kenddi inaancıyla doldurmuştur. Kuran zaten neredeyse bahsi geçen bütün peygamberlerle birlikte namzaı zikretmiştir.
Günümüzde hala namaz kılan Yahudi ve Hristiyanların varolduğunu belirterek gelenekçilere sormak istiyorum? Acaba Yahudi ve Hristiyanlar da Muhammed nebi’den ve hadislerden mi öğrendi namaz kılmayı? Tabi bu soru karşısında hepsinin rengi birden bire değişmektedir çünkü teknik olarak bu soru bütün rivayet kültürünü çökertmektedir.

Yahudilerde namaz,

Yahudiler sabah (şahrit), öğle (minha) ve akşam (arvit) olmak üzere günde üç kez ibadet ederler. Bu ibadetlerinde On Emir (Şema),[5] dua (tefila), Tevrat’tan bir bölüm (sidra) ve peygamberlere ait kitaplardan birer bölüm okurlar. Cemaatle yapılan ibadetlerde cemaat ayakta durur (amida). Haham, rulolar halindeki Tevrat’ı çıkarır ve oradan okur, cemaat de bu okuyuşa sesli olarak katılır. Cemaat ibadet esnasında dolaşabilir ve birbiriyle konuşulabilir. Yahudiliğe göre, her yerde, her zaman ve her faaliyetin sonunda Rabb’imiz Allah’a dua edilebilir.

Hristiyanlarda namaz,

Dünya Hristiyanları arasında yalnızca Süryani Ortodoks ve Ermeni Gregoryen Kilisesi’nde secdeli ibadet vardır. Secde ritüelinin sade bir şekilde başın öne eğilmesi, belden aşağıya eğilmek ve yere kapanarak alnın yere değdirilmesi şeklinde üç ayrı uygulaması bulunmaktadır. Ayrıca Maniheistlerin ibadeti (namazı) da secdelidir.

Alıntı

O
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
45
45 CEVAP

Yahudi ve Hristiyanlara bu ritüeli kim, hangi yolla öğretmiştir?

H