Yazıya göre ana sorunlardan biri yeterli miktarda yeni antibiyotiklerin üretilemiyor olması. Soruna bir çözüm bulunamazsa Ortaçağ’a geri döneriz ve çok sayıda insan hayatını kaybeder diyor araştırmacılar. Öyle ki parmakta açılan küçük bir kesik yarası bile antibiyotik öncesi devirlerdeki ameliyatlar gibi hayatı tehdit edecek hale gelebilecek. Ancak bir çok insan bu uyarıyı küçümsüyormuş. Tarımda kullanılan antibiyotikler azaltılmalı diyor. Sizlere mesela soruyorum senede kaç kere antibiyotik alıyorsunuz?
Besirek
mesela benzeri sıkıntı böcek ilaçlamasında da yaşandı. Biz 20 sene önceki ilaçları kullanamıyoruz çünkü böcekler bağışıklık kazandı. Yani zehre karşı savunma geliştirdiler. Sürekli tarım ilaçlarını değiştiriyoruz bu yüzden.
ben bu ilaçlamaları süt, arap sabunu, sarımsak, ısırgan gibi doğal yollar ile yapıyorum kalan da doğaya zarar verilmediği için kuş, uğur böceği vs temizliyor.
En güzeli ama muhtemelen onlara da bağışıklık kazanacaklar.
Derya Serce sarımsağın kokusunu bir çok böcek sevmiyor, zeytinyağı arap sabunu karışımı böceklerin solunumunu engelliyor, süt aynı şekilde kükürtten daha iyi bir alternatif ayrıca ısırgan ve domates yaprakları da böcekleri öldürmede yada uzak tutmada bayağı bir etkili, karıncalara pudra şekeri karbonat karışımı biraz zalimce ama işe yarıyor ayrıca çileklerin altına da ekin sapı (fasal) atıyorum karıncalar rahat yürüyemedikleri için çilekleri rahat yiyemiyorlar uzun lafın kısası aranınca ve biraz zahmetle hiç bir ilaca gerek kalmadan da bir çok şey yapılabilir.
Tabi ki. Ben karıncalara evimde dağılmasınlar diye hep aynı yere şeker bırakırım.