Yaşamın oluşması tesadüf müdür?

Bir maymunun daktilo başından ''AT'' yazma ihtimali 841 de 1 dir.
Aynı maymunun ''TESADÜF'' yazma ihtimali: 17.249.876.309 da 1 ihtimaldir. 3.5 milyar harf genetik bilgi içeren DNA 'nın ''TESADÜFEN'' oluşma ihtimali nedir ?

Ö
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
78
78 CEVAP

En büyük yanlışta inançların kanıtlarla desteklenmesidir. Bu tartışmayı sulandırmaya sebep olur. Ben bu konuyu ben inanıyorum, İnanmayan kendi bilir şeklinde bir yaklaşımla kapatıyorum. Ama siz tüm bilimsel konuları bu çerçevede ele alırsanız hiç bir bilimsel konuda derinlemesine sorgulama yapamazsınız. Unutmayınız ki; olayları anlamaya çalışmak, inancı sorgulamak değildir. Ve bilim olayları sorgularken, sadece anlamaya çalışır

E

Benim bilime olan yaklaşımımı bilmiyorsunuz gereksiz akıl yürütme yapmayın. Bilim, insanın yaşadığı çevreyi 5 duyuya dayalı gözlemleriyle anlamlandırmasıdır. Bilimin amacı gerçeği aramaktır. Gerçeği inkar etmek değil.

Mine Tubay 6 yıl

Neyse, kendi gerçeğinizle mutlu olun. Umarım gerçekleriniz doğru çıkar. Hoşça kalın.

Erdal Dirlik 6 yıl

Size bişey sorabilir miyim peki? İçinden çıkamayınca , " çok düşünme delirirsin" diyenle, işin içinden çıkamayınca " tesadüf" diyenin arasında ne fark var.,? Tesadüf diyip geçmek konuyu kapatmaktır. Az önce dediğiniz gibi konuyu kapatmak gerçeği sorgulamaya devam etmemek körü körüne cehalete sebep olur. Gerçeği bulup bulmadığımı bilmiyorum ama aramaya devam ettiğimi biliyorum. Siz de aramaya devam edin. Tesadüf diyip konuyu kapatmayın .

Mine Tubay 6 yıl

Bakın gerçek beni korkutmuyor. Eğer yaratıcının varlığını ya da yokluğunu sorgulamıyorsak tesadüf demek konuyu kapatmak değildir. Ama konu yaratıcının varlığı ise demin dediğim gibi ben inanıyorum demek de tesadüf demekte konuyu kapatmaktır. Ben inancın sorgulanması ve ya tartışılmasına karşıyım. Ve bu konuyu tartışmam. Ama diğer doğa olaylarını"Allah böyle yaratmış" diyen mantığı da kabul etmiyorum. İnsanlığın gelişmesi için bu doğa olaylarının nasıl olduğunu anlamak gerekir. Unutmayın ki insanlık yıllarca volkanik felaketlere, depremlere tanrıların öfkesi dedi. Ama şimdi nasıl olduğunu biliyoruz. İşte tesadüf de siz kabul etmesenizde reel bir gerçektir. Ha sebebi Allahtır değildir bilemem ama evrensel bir gerçektir. Bu gerçeği kabul etmemek gelişmeye karşı çıkmaktır. Eğer tartışmayı kapatmak istediğinizi söylemeseydiniz size tesadüf gerçeğini basit bir örnekle açıklayacaktım.

Erdal Dirlik 6 yıl

Yukarıda yazdığım gibi her mili saniyenin bile hesaplandığına inanıyorum. İnancı bu olan birine tesadüfü anlatmaya çalışmanız beyhude olur. Tesadüfün somut kanıtı yoktur. Biz tesadüf diyoruz. Bizim tesadüf dememiz onun gerçek olduğunun ispatı değildir. (Bu arada matematiği ve olasılık hesaplamalarını biliyorum)

Mine Tubay 6 yıl

Matematik ve olasılık hesaplamalarını biliyorsanız soracağım bir soruya cevap verebilirsiniz o zaman. Öyle mi?

Erdal Dirlik 6 yıl

Evrenin ve canlılığın oluşmasının olasılık hesabını yaparsanız ve rakamsal olarak yazarsanız neden olmasın.

Mine Tubay 6 yıl

olasılığı hesaplayamıyoruz bile. İsterseniz deneyelim. Yazı tura atalım yazı gelme olasılığı nedir?

Mine Tubay 6 yıl

Evrenin oluşması ayrı dünyamızda canlı hayatın başlaması ayrı bir konu bilşyorsunuz. Dünyanın yaşı 4.7 milyar yıl. Bahsetiğimşz olaylar dünya da ve 4.7 milyar yıllık bşr zaman diliminde olan olaylar. Önce bu zamanın ne kadar büyük bir süre olduğunu anlamak gerekir. Deminde dediğim gibi tesadüfler günlük yaşantımızda nasıl karşımıza çıkıyor önce bunu çok basit bir örnekle açıklayalım isterseniz.

Erdal Dirlik 6 yıl

Olasılık hesabını biliyorsunuz. 52 kağıttan oluşan bir iskambil destesinin kağıtlarını size göstermeden kafama göre dizip sonra kağıtları karıştırıp desteyi. Size versem yaptığım dizilişi bulma olasılığınız nedir?

Erdal Dirlik 6 yıl

Ayrıca belirteyim amacım sizi imtihan etmek falan da değil. Bu soru ve cevabı ile konuyu çok basit bir şekilde açıklayacağız.

Erdal Dirlik 6 yıl

bu hesaplamaların hiç bir anlamı yok. Ne olasılık denilen bir şey var nede tesadüf. Bunu bir örnekle açıklarsam anlayacağınızı umuyorum . Yazı tura attığımızda algısı kısıtlı biz insanlar için olasılık yüzde ellidir. Fakat paranın atış hızını, açısını, havaya sürtünme hızını, rüzgarı vs vs vs tüm detayları hesaplayabilecek bir bilinç için olasılık yoktur. Yazı gelip gelmeyeceğini bilir o seviyede ne tesadüf vardır nede başka bir şey. Onun için olasılıklar ve tesadüfler düşük bilinçlerde vardır. Herşeyin hesaplanabildiği bilinç seviyesinde yoktur. Tesadüfü ne hesaplayabilirsiniz nede ispat edebilirsiniz. Çünkü yoktur sadece bir ilüzyondur

Mine Tubay 6 yıl

Yazı yada tura gelmesine sebep olacak tüm etkenleri hesapladığımız gün ne geleceğini hesaplamış yani bilmiş olucaz. Olasılık ve tesadüf kelimeleri ortadan kalkacak tarihin karanlık sayfalarına gömülecek kahrolsun te sa düf kahrolsun tesadüüf

Mine Tubay 6 yıl

Soruma cevap vermemeniz gerçekle yüzleşmekten bir kaçış olabilir mi?

Erdal Dirlik 6 yıl

Gerçeği anlattım. Şartları oluşturacak tüm etkenlerin hesaplandığı yerde olasılık yoktur. Salt gerçekler mutlak sonuçlar vardır. Kahrolsun te sa düf

Mine Tubay 6 yıl

Şartları oluşturacak tüm etkenleri hesaplama şansımızın olmadığı durumlarda olasılık hesabı yaparak kesinliğe ulaşmanın en kısa yolunu hesaplıyoruz.

Erdal Dirlik 6 yıl

Size sorduğum soruda benim dizilişimi bulmak için yapmanız gereken deneme sayısın! Kadardır

Erdal Dirlik 6 yıl

Eğer bu kadar deneme yapma şansınız varsa benim yaptığım dizilişi mutlak surette bulursunuz. Ama bu kadar deneme yapma imkanınız yoksa işiniz tesadüfe kalır. İşte tesadüf gerçeği bu kadar basit.

Erdal Dirlik 6 yıl

Burada önemli bir konuda gözlemcidir. Olayın tesadüf mü kesinlikmi olduğuna kesin olarak karae vermenin tek yolu denemelerin gözlenebilmesidir.

Erdal Dirlik 6 yıl

İşte bu açıkalamdan sonra ilk aminoasit okuşumunu düşüne bilirsiniz.

Erdal Dirlik 6 yıl

Bilim böyle çalışır.

Erdal Dirlik 6 yıl

Hesaplayamadığımız noktada işimiz tesadüflere kalmıyor siz tesadüflere kaldığına inanmayı seçiyorsunuz

Mine Tubay 6 yıl

Eğer n!-1 denemede dahi dizilişimi bulursanız bu kesinlikle tesadüftür. Aman! İnci deneme mutlak kesinliktir.

Erdal Dirlik 6 yıl

İşimiz çoğu zaman tesadüfe kalmaya bilir. Ama bu durum tesadüf gerçeğini ortadan kaldırmaz.

Erdal Dirlik 6 yıl

Mesela destede 3 kağıt olsaydı yapmanız gereken deneme sayısı 52! değil 3! olacaktı. 2x3 eşittir 6 deneme olurdu ve yaptığım dizilişi kolaylıkla bulurdunuz ve bu durum tesadüf gerçeğini algılayamamanıza sebep olurdu. Ama evrende olaylar 3 adet kağıt gibi değil. Çok daha karmaşık ve çok daha fazla argüman gerektiriyor.

Erdal Dirlik 6 yıl