Zamanın sonu var mı

Zamanın sonu var mı
E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
48
48 CEVAP

Arkadaşlar eğer müslümansanız zaman hakkında kesin hüküm vermeyin.
Allah'ın kesin bildiği ve insanın bilmeyeceği bir konu hakkında yorum yapmanız başka bir kişinin yanlış yola girmesine neden olur.
Vebali sizde kalır.

E

Ben müslümanım ve kesin hüküm verebiliyorum.. Çünkü "zaman"ı biliyorum..

Enes Esennur 6 yıl

Sadece senin görebildigin, sana çizilen zamana hüküm verebilirsin. Zaman da sadece senin gördüğün kadarı ile kalmıyor.

Emrah İstanbulluoğlu 6 yıl

Zaman ve görmek? Nasıl yani? Görebildiğimiz zaman ve göremediğimiz zaman nedir ?

Enes Esennur 6 yıl

İlmi sonsuz olan Allah ile, onun yarattığı, yaratırken sınırlandırdığı ve güneşe göre zaman çizen insanoğlunun zamanı bir midir? Bizim bildiğimiz görünmez alemin (Cinler, vs.) zamanı ile bizim zamanımız bir midir? Bunları düşündüğümüzde zamanı tek kategoride değerlendirmek hangi koşullar altında mantıklı olabilir? Neye göre zamanın başlangıcı ve bitişi hesaplanır?

Emrah İstanbulluoğlu 6 yıl

Allah'ın zamanı?.. Haşa... Allah zamandan münezzehtir... Zaman da yaratılan bir şey.. Zaman güneşe göre belirlenen bir şey değildir.. (sanırım tarihle zamanı karıştırdınız biraz) .Ben bilimsel olarak zamandan bahsediyorum.. Zaman Albert Einstein'ın da belirttiği gibi 4. bir boyuttur. Farklı boyuttaki ve ya farklı formda ki varlıkların zaman frekansları farklı olsa da, tüm zamanlar Big Bang de aynı anda aynı sebeble varedilmiştir sonuçta.. Her ne kadar zamanlar rölativisitik (göreceli) olsa da hepsinin de başlangıcı vardır ve birdir. Bu sebeple sonları da olmak zorundadır. Zamanın başlangıcını ve bitişini hesaplamayı öğrenmek istiyorsanız 4 yıl lisans düzeyinde fizik eğitimi almalısınız.

Enes Esennur 6 yıl

Allah zaman içinde yaşıyor gibi bir şeyi nasıl anladın bilmiyorum. Benim dikkat çekmek istediğim noktayı mutlaka anlayan vardır. Tekrar bakınca senin dediğin şekilde demediğimi eminim anlayacaksın. Güneş kavramına gelince; - Şuan dünyada zaman neye göre belirleniyor. Yıl, Asır, dakika, saniye, an, salise, vs. Neye göre belirleniyor? Eger bir bilgin var ise, senden öğrenmek isterim. Güneşin dışında bu zamanlar oluyorsa bana söyleyebilir misin? Memnun olurum söylersen. Peki madem güneş ile bu zamanlar oluşmuyor ise güneş sisteminin dışında bu kavramlar ( Saniye, dakika, yıl vs.) Kullanılırsa mantıklı olur mu sence?

Emrah İstanbulluoğlu 6 yıl

Saniye ile Güneşin hiç bir alakası yok, bunu nereden çıkardın. Zamanı anlamak için saniyeyi anlamak gerekir.. Ve saniye, en düşük enerji seviyesindeki Sezyum-133 atomunun belirli iki seviye arasındaki 9.192.631.770 kez titreşimine karşılık gelen süredir.. Bu saniyeleri toplar kaydedersen tarihi elde edersin ki konunun tarihlendirme veya saatlendirme sistemiyle hiç alakası yok.. Güneş olsun veya olmasın, Dünya dönsün veya dönmesi hiç fark etmez. Zaman hep vardır.

Enes Esennur 6 yıl

Nasıl alakası yok Arkadaş güneş bir kez doğup, batıyor. Buna bir gün demişler. GÜNEŞ OLMASA GÜN NEYE GÖRE BELİRLENİRDİ? Sonraları bu gün ise evreleri araştırılarak 24 saate bölmüşler. 1 Saatte 1dakikaya, saniye, vs.. Zaman dediğin şey insanoğlunun kendi bakış açısı ile şekil almıştır. GÜNEŞ OLMASA İDİ GÜNE BAĞLI OLAN SAAT, DK. VS. NASIL HESAPLANIRDI?

Emrah İstanbulluoğlu 6 yıl

Emrah bey, Einstein'ı araştırmanızı ve düşünmenizi tavsiye ediyorum. Zaman ve Gün kavramı arasında doğrudan bir ilişki yok.. Zaman kavramını takvim ve saat kavramı ile karıştırıyorsunuz.. Onlar sadece zamanı ve süreyi ölçmeye yarayan ölçü birimleri. Bu tıpkı metre kavramı ile uzunluk kavramını karıştırmak gibi bir şey. Uzunluk mekanın varlığından kaynaklanan bir olgu iken metre bu uzunluğu ölçüp isimlendirmeye yarayan bir birim sadece. Yani insanoğlu varolmasaydı veya metre kavramını icat etmeseydi bile uzunluk hala var olmaya devam ederdi. Çünkü uzunluk metreye bağımlı bir kavram değil... Tam aksine metre uzunluğa bağımlı bir değişken.. Hatta başka uzunluk birimleri de icat edilmiş, metre yerine örneğin feet denmiş yada inch veya mil denmiş.. Birimler değişse de hepsi aynı uzunluğu tarif etmiş sonuçta.. Neyse.. Zaman ölçü birimleri de tıpkı bunun gibi. Zamanın günle, 24 saat ile veya dakika ile alakası yok, zaman kavramı uzaya(evrene) bağımlı bir değişken. Evrenin yapısında zaman diye bir boyut olduğu için zaman var.. Dünyanın dönüşü ve Güneş var diye oluşmuyor zaman. Siz Jupitere gitseniz mesela orada günler ve yıllar farklı olur veya başka bir yıldız sistemine gitseniz, oraya has takvimlendirme sistemleri kullanmanız gerekir ama nereye giderseniz gidin veya uzayda öylece boşlukta bekleyin farketmez, zaman her daim var olmaya ve (akış hızları izafi de olsa) bir saniye yine 1 saniye olmaya devam edecektir. Çünkü zaman yıldıza yada gezegene göre ölçülen veya onları döngülerine göre değişen bir şey değildir. Nasıl ki 1 metre uzunluk her gezegende izafi de olsa 1 metredir tıpkı bunun gibi 1 saniye de her gezegende izafi de olsa yine 1 saniye olarak algılanır . (İzafilik, özel görecelik ve genel görecelik kurallarına göre hesaplanabilir) Albert Einstein'ın izafiyet teorisini okumanızı tavsiye ediyorum. Orada zaman ve makan kavramlarının hıza veya kütleye bağlı izafiliği anlatılmış ve değişkenler denklemleştirilmiştir. Orda da göreceksiniz ki zamanın yıl yada gün kavramıyla alakası yok.. Denklemlerde zaman ve mekan kavramlarının hangi sebeplerden dolayı ve niçin izafi olduğu (göreceli oluşu) anlatılıyor. Lakin bütün izafiliğine rağmen tüm bu izafi zaman ve mekan algıları aynı ortak gerçekliği tarif ediyor ; zamanın evrendeki 4. bir başka boyut olduğu gerçeğini...

Enes Esennur 6 yıl