Ahlak kavramının dinle alakası nedir?

Ahlak, iyi (ya da doğru) ve kötü (ya da yanlış) arasındaki farklardan doğan ve isteklerimizi, düşüncelerimizi ve hareketlerimizi etkileyen davranışsal algıların tümüne verilen isimdir.
Etik ise bununla ilgilenen felsefe dalina denir, yani iyi yi yada kötüyü dogruyu yada yanlisi belirlemeye calisan bilimsel dal.
Insanlar bu dünya ustunde var olduklarindan beri, beraber yasayabilmek icin ahlaki kanunlar koyma geregini duymuslardir, bu beraber yasayabilmek icin mecburiyettir.
Bilmek istedigim sey ahlak kavraminin DIN ile alakasi nedir.?
Ahlakin kökeni nedir??
Bu gun dine inanmayan insanlar ahlak kavramini nereden almislardir??

C
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
51
51 CEVAP

Sercan bey
Kurt sürüsündeki dişi ile birleşmek istemeye yeltenen yabancı erkek kurdun sizce bir ahlak anlayışı var mıdır. Bu davranış biçiminin hayvanlar aleminde olması normal iken, insanlar ise böyle bir durumu kendi sosyal hayatlarında "ahlaksızlık" olarak kabul etmiyor mu. Oysa ki kanunlara baktığımızda bunun bir cezası yok. Çünkü bir kişi başkasından hoşlanıyorsa eşinden boşanıp o kişi ile evlenmesine kanunlar engel olmuyor. Ama biz bunun AHLAKSIZLIK olduğunu biliyoruz.

Yemeklerin paylaşılmasında da güçlünün sözünün geçtiği hayvanlar aleminde bir ahlaktan bahsedemeyiz. Orada sadece doğanın kuralları var. Güçlü olan hayatta kalır. Oysaki biz biliyoruz ki, başkasının rızkına göz diken kişi AHLAKSIZDIR. Kanunlar buna da engel olmuyor. Bir ihalede güçlü olanın düşük fiyat verip işi alarak rakiplerini işşiz bırakmak sureti ile batırmasına engel olan hangi kanun var. Yada bir müdürü yüksek ücret ile transfer ederek rakip firmayı batırmaya hangi kanun engel oluyor.

H