Gökbilimciler ilk kez birbirinin etrafında dönen bir karadelik çifti tespit etti! (a)
Dünya’ya yaklaşık 750 milyon ışık yılı uzaklıktaki karadeliklerin toplam kütlesi Güneş’inkinin 15 milyar katı civarında. Birbirlerinin etrafında bir kez dönmeleri yaklaşık 30.000 yıl süren karadeliklerin arasındaki mesafe yaklaşık 24 ışık yılı. Gökadaların büyük çoğunluğunun merkezinde kütlesi Güneş’inkinin milyonlarca, hatta milyarlarca katı olan devasa karadelikler vardır. İki karadeliğin arasındaki mesafenin bu kadar kısa olması, geçmişte iki ayrı gökadanın merkezinde yer aldıkları ancak bu gökadaların zaman içinde birleşmesiyle birbirlerine yaklaştıkları şeklinde yorumlanıyor. Karadeliklerin milyonlarca yıl sonra birleşeceği düşünülüyor.
Atakan Tahmazoğlu
A
Bu uzay beni çok etkiliyor. Tabii keşiflerin çoğuna yapabileceğimiz tek şey bakmak olması da bir yandan üzüyor
İlerde uzayın dokusuyla da oynayabileceğimizi düşünüyorum
Tan Dabaniyasti solucan delikleri buna örnek araştırabilirsin
belki yansıma olabilir çünkü bize gelen ışıklan yönelim yani sapma yapmış olabilir
yani aslında 2 değil 1 tane olması da muhtemel
2018 yılında yeni. James webb teleskop geliyor. Hubble teleskopuna göre kat ve kat daha gelişmiş artik yeni keşiflere hazırlıklı olun 2018 yılı gökbilimcilerin yılı olucak
Macellan teleskobuyla herhangi bir karşılaştırması var mı?
eğer birleşirlerse olacak olay nedir?
O kadar hakim değilim konuya malesef
İki galaksi birleşip yeni ve daha büyük bir galaksiyi meydana getirir. Merkezde de daha büyük kara delik yer alır büyük ihtimalle.
Zaman çok büyük saptamalara değişimlere kırılmalara çökmelere hızlanmalara veya yavaşlamalara hatta durma veya süper bir hıza çıkma gibi durumlarla karşılaşır
Uzay ve zaman iç içe geçmiş unsurlardır böyle bir durum uzayın dokusunu dahi anlamamıza yardımcı olabilir. Yanlış düşünüyorsam eğer bilen birisi aydınlatırsa sevinirim.
Ya birleşip daha büyük bir karadelik meydana getirecektirler ya da birbirlerini zıt yönde uzaya savuracaklar birleşemeden
Benim bu karadelik hakkında hep merak ettiğim bir şey var bunu bilmek pek mümkün değil ama eğer bu deşiklerin içinde geçme şansı olsa nasıl bir yere gitmiş olunurdu acaba?
Aynı şeyleri görürsün. Etrafında gördüğün şeylerin kopyaları karadelik içinde mevcut. Nasıl oluyor bu dersen şöyle; Karadelikler zamanı bükebilme ve hapsedebilme özelliğine sahiptir. Zaman hapsolursa, uzay da onunla birlikte gelecektir.Yani uzayda olan sen de karadeliğin çekim gücünden kaçamayip kardelikte kopyanı oluşturursun. Bu teori aynı zamanda paralel evren teorisini desteklediği için en ilginç olanıdır bence. Eksiklerim olabilir daha iyi bir anlatım için Cosmos belgeselinin bir bölümünde bu konuya değiniliyor, izleyebilirsin.
Teşekkürler
24 ışık yılı az mı oluyormuş?
Hayır Çok Fazla
Entropiye yenik düşüp sürekli genişleyen ve dağılan bir evren düşünürsek, açıkçası baya az
O.O
Güneşe en yakın sistem alfa centauri 4 ışık yılı uzaklıkta mesela
Galaxyler arası o uzaklık normal gibi de... Karadelikler baya uzakmış