Gerçeklik nedir?

Çogu kişinin başına gelmiştir. Bir kabustan uyandıgımız zaman gercek olmadıgı ıcın sevınırız. Cunku ruyadan uyandıgımız algısına varmısızdır artık.

Peki 'Gerceklık nedir' ? Düşlediğimiz, hayal kurdugumuz seylerın yada ruyaların aksı mıdır? Yada tam tersi hayal gücümüzün bir oyunu mu? Ya yanlış algılıyorsak ?

M
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
20
20 CEVAP

Yanlış algılıyoruz sanki hiç uyanmicak gibi davranıyoruz.

S

neyı yanlış algılyoruz? Gercegı mı ruyayayı mı ?

Murat Vuslat 6 yıl

Rüya'yı, sanki gerçekmis gibi yaşıyoruz. Hiç bitmicek gibi yansımadan ibaret olan herşeyi çok fazla sahipleniyoruz. Oysa hepsi birer hayalden ibaret gerçekte tutamiyor, dokunamiyoruz bile sadece seyrediyoruz ve kendimizi fazla kaptırıyoruz.

Simsek Karakoseli 6 yıl

Simsek Karakoseli peki gerçek sandığımızda neyi tuttuğumuzu, gördüğümüzü tam olarak biliyormuyuz emin değilim ben çünkü bir enerji yumağı olan 'ben' çamur ham maddemle başlangıcım bir tükürük hangi gerçek? Rüyamı uyanık olduğumuz mu biz algılayalım diye zaman ki o aslında bir an olduğu yerde dururyor, dünyanın dönüş hızı ise akla zarar milyarlarca yıldız ayyy sahi gerçek ne sanırım Allah bildirdikçe öğrenecek insan hoş çoğu bilgi dna mızda var adında fıtrat denmiş ulaşa bilene ne mutlu bütün bunları bilmek ne yazık ki sınav sonucunu değiştirmeyecek sadece doğru yolda olanlar kazanacak sonunda ..

Hülya Büşram 6 yıl

İnşallah Hülya Büşram hanım Allah doğrudan ayırmasin

Simsek Karakoseli 6 yıl

Simsek Karakoseli Amin.

Hülya Büşram 6 yıl

Bence 'gerçeklik' o şeyle yaşadığımız en uzun zaman dilimine verilen niteleme.. Bazen bana da oluyor, o rüyanın gerçekliğine o kadar inanıyorum ki, gözümü açtığımda hatırladığım bir nesneye dokunduğumda, bana ait olan gerçekliğe dönüş bazen sonsuz huzur bazen de sonsuz kedere sebep oluyor..

M

ya aslında uyandım dedıgınız andan oncesı gercekse? Ya yanlış algılyorsanız ?

Murat Vuslat 6 yıl

insan fiziksel olarak gözleri açık uyuyamaz, fiziksel bir uykuysa konudan kastınız, uyanıklıktan ziyade UYKU halini bir tanımlamamız lazım önce..

Meryem Haşimoğlu 6 yıl

rüyamızda yemek yeriz ama midemize gıda ulaşmaz, gerçeklikte bu tam tersi, beynin algıladığı şeyleri diğer organlar da tasdikler

Meryem Haşimoğlu 6 yıl

yani kelimelerin dansı, varlığımız var olduğumuz gerçekliğini nasıl değiştirebilir ki?

Meryem Haşimoğlu 6 yıl

o halde şöyle sorayım ya siz uykudayım dedıgınız zaman aslında gercekteysenız? Ve uyandım dedıgınız zaman aslında ruyadaysanız?

Murat Vuslat 6 yıl

bende sızın kendı bakıs acınızı soruyorum? Sızce gerceklık nedir ?

M

Gerçeklik biraz da yüz yuz kalmaktir

S

ne ıle ?

Murat Vuslat 6 yıl

Durum, olay, olgu .... Ne ile gerekirse ...

Serhat Kocadağ 6 yıl

Serhat Kocadağ bir elmayı dusunun sizce elmanın rengını ve seklını her ıkımızde aynı sekılde göruruz degıl mı? Pekı bu sadece programlanmıs bır algıysa? Ya elma aslında yok sa ?

Murat Vuslat 6 yıl

Yokluk var midir? Varsa hakki olabilirsiniz ama yoksa doğru olma şansınız çok az

Serhat Kocadağ 6 yıl

Duyularımız dış dünyadan gelen uyarıların beynimizdeki bir yorumu niteliğindedir, sanki bahçede bir ağaç varmış gibi yada elımızde bır elma … Fakat beynim; duyularımın süzgecinden geçen uyarıları algılar. Ağaç sadece bir uyarıdır. O halde hangisi gerçektir? Duyularımın ortaya çıkardığı ağaç mı, yoksa bahçedeki ağaç mı?

Murat Vuslat 6 yıl

bence gerçeklik peşinde olmak, herşeyi bilme isteğine bağlı bir tetikleyici.. Çünkü insan kaygılarından kurtulmak için herşeyi bilmek ve kontrolü altına almak ister, ama yaratılış gereği insanın herşeyi bilme gibi bir yetisi yoktur, güç merkezindekinin kontrolündeki güce göz dikmek, sonucu belli olan bir maça benzer.. Araştırmacı, idealist, meraklı olmak geliştiricidir elbet ama sonucu belli olan maçlarda da meczuplaşmak da var işin ucunda???

M

bence gerceklık dedıgımız sey algıdan ıbarettir

Murat Vuslat 6 yıl

izin verildiği kadar, doğal akışa paralel olarak mı?

Meryem Haşimoğlu 6 yıl

bır ornek verelım ıstersenız. Su an bır cay ıçtıgınızı dusunelım.

Murat Vuslat 6 yıl

Murat Vuslat düşünelim :))

Meryem Haşimoğlu 6 yıl

ana yorumda

Murat Vuslat 6 yıl

Bence yanlış algilıyoruz, algılarimiz net ve açık olsa idi (istisnalar hariç) herşeyin aslında rüya icinde rüyanın olduğunu, gece uyudugumuzu sandığımizda dahi aslında cesedimizin uyudugu ve ruhumuzun bedenden ayrılıp gezindigi ve batıni âlemde bazı olayların yaşandığıni ve bizde bunu sadece bir rüya veya psikolojik olarak nitelendirmememiz gerektiğini bilirdik.

F

'Rüyalarımda şunu bunu yaptığımı, şuraya buraya gittiğimi görürüm; uyanınca da hiçbir şey yapmamış, hiçbir yere gitmemiş olduğumu, uslu uslu yatakta yattığımı anlarım. Benim şu anda rüya görmediğim, hatta bütün hayatımın bir rüya olmadığı güvencesini bana kim verebilir?' Descartes

M

İşte bu yuzden rüya âleminide çok iyi anlamalıyiz, bence.

F

Elinizde tuttuğunuz bardağın sertliği ve sıcaklıgı deri altındaki özel algılayıcılar tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülerek beyne iletilir

M

Aynı zamanda çaya ait koku, onu yudumladığınız anda hissettiğiniz şekerli tad ve bardağa baktığınızda gördüğünüz renk de ilgili duyularınız tarafından birer elektrik akımı olarak beyne ulaştırılır...

M

Düşlediğimiz, hayal kurdugumuz seylerın adına HÜLYA, hayal gücümüzün bir oyununun adına da RÜYA denir. İkisindede devamlılık yoktur hayal kurarız geçer gider sonu yoktur. RÜYA görürüz biter gider sonucunu izleyemeyiz. GERÇEKLİK ise devamlılık sağlar sonucunuda görürüz.

T

Hangı gerceklık?

Murat Vuslat 6 yıl

Gerçekliğin başına HANGİ kelimesi eklenirse birkaç gerçekten bahsedilir. Oysa gerçek tekdir. Ya ak dır yada kara. Gerçek tekdir o da hiç tir.

Turgay Ölçer 6 yıl

Gercekliğin başına hangı dıye eklenırse.. Gerceklık var mı kı gerceklıkten bahsedelım anlamıda cıkar.. Hiçlik bir gerceklık mıdır ?

Murat Vuslat 6 yıl

ben varsam hiçlik bir gerçekliktir. Hiçlik olmasa ben nasıl var olurdum.

Turgay Ölçer 6 yıl

Siz varmısınız hakkaten ?

Murat Vuslat 6 yıl

Aslinda kalbimizde küçücük elektirik akımı var ve üretiyormuş sürekli, bütün baglantiların kalpte olmasininda Hikmeti elbetteki.

F

bardagı masaya koyarken çıkardıgı seste kulağınız tarafından algılanıp beyne elektrik sinyali olarak gönderilir. :)Ve bu algıların tümü beyindeki birbirinden farklı ama birbiriyle ortak çalışan duyu merkezleri tarafından yorumlanır. Ve siz çay içtiğinizi düşünürsünüzz:)

M

siz tüm bu algılarınızın somut bir varlığı ile muhatap olduğunuzu zannedersiniz.

Murat Vuslat 6 yıl

Oysa beyninizde algıladığınız hislerin kafatasınızın dışındaki aslına ulaşabildiğinizi düşünmek için hiçbir deliliniz yoktur.

Murat Vuslat 6 yıl

Sicim teorisinde bu konuya değinilmiş gerçi ben çok bir şey anlamadım ama belki anlayan olabilir

S

Gercek ya da degil ruyada olsa yasamis olmak guzel

F

Gerçeklik bence rüyada yaşadıgımız hezeyanların
Gerçekte olma olasılıgının olmamasıdır kuşlarla uçmak Mesela yada rüyanızda şekildeştirmek veya şekillerin degişmesi

A

Rüyada olduğunu öğreniyorsun, ama uyanamıyorsun. Kabus bu işte. Miğdem hiçbirşey almıyor artık.

Z

Harikulade bir sanat eseri düşünün. Aynadaki yansımasına ayyy ne kadar güzel mi dersiniz yoksa hakikatine mi bakarsınız? Hangisi gerçektir?

M

Gözlerimiz aldatıyor bizi Murat bey. Göz kapaklarını kaldırıp bak, gör diyor ama hakikati bizden gizliyor. beynimizi kandırıyor. Bizde şu kadarcık algımızla gördük diyoruz. Ama en güzel gören kalp. Gördüğünü hissediyor, yaşıyor.

Zeynep Kerim 6 yıl

Anne karnında beyin oluşumundan önce kalp atışı olurmuş. İnsanın madde bedendeki ilk başlangıcı. Kalptede nöronlar varmış. Bağımsız sinir sistemi varmış ve beyne sürekli sinyaller yollayarak etkiliyormuş.

Zeynep Kerim 6 yıl

Gunluk hayatimizda beynimizinz gecirdigimiz hayellerin yada cevrenizdeki olup bitenlerin uyku aninda bilinmeyen gercek disi yerlerde Ruhun gezmesi gibi, bazen sizede olurmu bilmem gordugunuz ruyayi sonra Ben bunun daha onceden yasamistim diyebiliyorsunuz..

S

Eğer bu yaşadığımız dünya bir gerçekse belkide büyük bir kısmı saklanan bir gerçek.

Rüyalarımızda o anın gerçeği. Rüya anında algıladıklarımızdan başka hiç bir şey gerçek değil. Uçabilmemiz bile çok mantıklı geliyor bize o an.

Belki bu dünyada kendimizi kısıtladığımız, algılarımıza yenik düştüğümüz gerçeklikler var ve biz bunun farkında değiliz. Fizik, biyoloji esasları bizim rüyada uyguladığımız mantığın bir benzeri belki de.

Düşünün bir yer biranda başka bir yer oluyor ve biz buna rüyada kılıf uydurabilirken uyandığımızda ne kadar saçma bulabiliyoruz.

Acaba gerçek bir uyanışta yapamadığımız bir çok yeteneğimizi farkedebilir miyiz?

Ve bence ederiz..

F

yada suda yuruyebılırız belkı

Murat Vuslat 6 yıl

Havada uçmak için kendimize uydurduğumuz bir sebep midir uçak? Suyun üzerinde yürüyebilmeyi gerektiren bir sebep bulamayışımız mı bu yetiden geri kalmak??

Fikret Yeşilırmak 6 yıl

belkıde yeti algılarımızdadır ve araca gerekyoktur

Murat Vuslat 6 yıl

Biz O'ndaysak eğer sınırlı algıya sahip olmamız hedeflenmiş. Ahseni takvim den esfele safiline düşüş. Peki algı olayının farkınamı varılır esfele safilinden kurtulmakla.

Fikret Yeşilırmak 6 yıl

Belki de algı olayının farkına varmakla esfel_i safılınden kurtulunur

Murat Vuslat 6 yıl