Çogu kişinin başına gelmiştir. Bir kabustan uyandıgımız zaman gercek olmadıgı ıcın sevınırız. Cunku ruyadan uyandıgımız algısına varmısızdır artık.
Peki 'Gerceklık nedir' ? Düşlediğimiz, hayal kurdugumuz seylerın yada ruyaların aksı mıdır? Yada tam tersi hayal gücümüzün bir oyunu mu? Ya yanlış algılıyorsak ?
Murat Vuslat
M
Yanlış algılıyoruz sanki hiç uyanmicak gibi davranıyoruz.
neyı yanlış algılyoruz? Gercegı mı ruyayayı mı ?
Rüya'yı, sanki gerçekmis gibi yaşıyoruz. Hiç bitmicek gibi yansımadan ibaret olan herşeyi çok fazla sahipleniyoruz. Oysa hepsi birer hayalden ibaret gerçekte tutamiyor, dokunamiyoruz bile sadece seyrediyoruz ve kendimizi fazla kaptırıyoruz.
Simsek Karakoseli peki gerçek sandığımızda neyi tuttuğumuzu, gördüğümüzü tam olarak biliyormuyuz emin değilim ben çünkü bir enerji yumağı olan 'ben' çamur ham maddemle başlangıcım bir tükürük hangi gerçek? Rüyamı uyanık olduğumuz mu biz algılayalım diye zaman ki o aslında bir an olduğu yerde dururyor, dünyanın dönüş hızı ise akla zarar milyarlarca yıldız ayyy sahi gerçek ne sanırım Allah bildirdikçe öğrenecek insan hoş çoğu bilgi dna mızda var adında fıtrat denmiş ulaşa bilene ne mutlu bütün bunları bilmek ne yazık ki sınav sonucunu değiştirmeyecek sadece doğru yolda olanlar kazanacak sonunda ..
İnşallah Hülya Büşram hanım Allah doğrudan ayırmasin
Simsek Karakoseli Amin.
Bence 'gerçeklik' o şeyle yaşadığımız en uzun zaman dilimine verilen niteleme.. Bazen bana da oluyor, o rüyanın gerçekliğine o kadar inanıyorum ki, gözümü açtığımda hatırladığım bir nesneye dokunduğumda, bana ait olan gerçekliğe dönüş bazen sonsuz huzur bazen de sonsuz kedere sebep oluyor..
ya aslında uyandım dedıgınız andan oncesı gercekse? Ya yanlış algılyorsanız ?
insan fiziksel olarak gözleri açık uyuyamaz, fiziksel bir uykuysa konudan kastınız, uyanıklıktan ziyade UYKU halini bir tanımlamamız lazım önce..
rüyamızda yemek yeriz ama midemize gıda ulaşmaz, gerçeklikte bu tam tersi, beynin algıladığı şeyleri diğer organlar da tasdikler
yani kelimelerin dansı, varlığımız var olduğumuz gerçekliğini nasıl değiştirebilir ki?
o halde şöyle sorayım ya siz uykudayım dedıgınız zaman aslında gercekteysenız? Ve uyandım dedıgınız zaman aslında ruyadaysanız?
bende sızın kendı bakıs acınızı soruyorum? Sızce gerceklık nedir ?
Gerçeklik biraz da yüz yuz kalmaktir
ne ıle ?
Durum, olay, olgu .... Ne ile gerekirse ...
Serhat Kocadağ bir elmayı dusunun sizce elmanın rengını ve seklını her ıkımızde aynı sekılde göruruz degıl mı? Pekı bu sadece programlanmıs bır algıysa? Ya elma aslında yok sa ?
Yokluk var midir? Varsa hakki olabilirsiniz ama yoksa doğru olma şansınız çok az
Duyularımız dış dünyadan gelen uyarıların beynimizdeki bir yorumu niteliğindedir, sanki bahçede bir ağaç varmış gibi yada elımızde bır elma … Fakat beynim; duyularımın süzgecinden geçen uyarıları algılar. Ağaç sadece bir uyarıdır. O halde hangisi gerçektir? Duyularımın ortaya çıkardığı ağaç mı, yoksa bahçedeki ağaç mı?
bence gerçeklik peşinde olmak, herşeyi bilme isteğine bağlı bir tetikleyici.. Çünkü insan kaygılarından kurtulmak için herşeyi bilmek ve kontrolü altına almak ister, ama yaratılış gereği insanın herşeyi bilme gibi bir yetisi yoktur, güç merkezindekinin kontrolündeki güce göz dikmek, sonucu belli olan bir maça benzer.. Araştırmacı, idealist, meraklı olmak geliştiricidir elbet ama sonucu belli olan maçlarda da meczuplaşmak da var işin ucunda???
bence gerceklık dedıgımız sey algıdan ıbarettir
izin verildiği kadar, doğal akışa paralel olarak mı?
bır ornek verelım ıstersenız. Su an bır cay ıçtıgınızı dusunelım.
Murat Vuslat düşünelim :))
ana yorumda
Bence yanlış algilıyoruz, algılarimiz net ve açık olsa idi (istisnalar hariç) herşeyin aslında rüya icinde rüyanın olduğunu, gece uyudugumuzu sandığımizda dahi aslında cesedimizin uyudugu ve ruhumuzun bedenden ayrılıp gezindigi ve batıni âlemde bazı olayların yaşandığıni ve bizde bunu sadece bir rüya veya psikolojik olarak nitelendirmememiz gerektiğini bilirdik.
'Rüyalarımda şunu bunu yaptığımı, şuraya buraya gittiğimi görürüm; uyanınca da hiçbir şey yapmamış, hiçbir yere gitmemiş olduğumu, uslu uslu yatakta yattığımı anlarım. Benim şu anda rüya görmediğim, hatta bütün hayatımın bir rüya olmadığı güvencesini bana kim verebilir?' Descartes
İşte bu yuzden rüya âleminide çok iyi anlamalıyiz, bence.
Elinizde tuttuğunuz bardağın sertliği ve sıcaklıgı deri altındaki özel algılayıcılar tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülerek beyne iletilir
Aynı zamanda çaya ait koku, onu yudumladığınız anda hissettiğiniz şekerli tad ve bardağa baktığınızda gördüğünüz renk de ilgili duyularınız tarafından birer elektrik akımı olarak beyne ulaştırılır...
Düşlediğimiz, hayal kurdugumuz seylerın adına HÜLYA, hayal gücümüzün bir oyununun adına da RÜYA denir. İkisindede devamlılık yoktur hayal kurarız geçer gider sonu yoktur. RÜYA görürüz biter gider sonucunu izleyemeyiz. GERÇEKLİK ise devamlılık sağlar sonucunuda görürüz.
Hangı gerceklık?
Gerçekliğin başına HANGİ kelimesi eklenirse birkaç gerçekten bahsedilir. Oysa gerçek tekdir. Ya ak dır yada kara. Gerçek tekdir o da hiç tir.
Gercekliğin başına hangı dıye eklenırse.. Gerceklık var mı kı gerceklıkten bahsedelım anlamıda cıkar.. Hiçlik bir gerceklık mıdır ?
ben varsam hiçlik bir gerçekliktir. Hiçlik olmasa ben nasıl var olurdum.
Siz varmısınız hakkaten ?
Aslinda kalbimizde küçücük elektirik akımı var ve üretiyormuş sürekli, bütün baglantiların kalpte olmasininda Hikmeti elbetteki.
bardagı masaya koyarken çıkardıgı seste kulağınız tarafından algılanıp beyne elektrik sinyali olarak gönderilir. :)Ve bu algıların tümü beyindeki birbirinden farklı ama birbiriyle ortak çalışan duyu merkezleri tarafından yorumlanır. Ve siz çay içtiğinizi düşünürsünüzz:)
siz tüm bu algılarınızın somut bir varlığı ile muhatap olduğunuzu zannedersiniz.
Oysa beyninizde algıladığınız hislerin kafatasınızın dışındaki aslına ulaşabildiğinizi düşünmek için hiçbir deliliniz yoktur.
Sicim teorisinde bu konuya değinilmiş gerçi ben çok bir şey anlamadım ama belki anlayan olabilir
Gercek ya da degil ruyada olsa yasamis olmak guzel
Gerçeklik bence rüyada yaşadıgımız hezeyanların
Gerçekte olma olasılıgının olmamasıdır kuşlarla uçmak Mesela yada rüyanızda şekildeştirmek veya şekillerin degişmesi
Rüyada olduğunu öğreniyorsun, ama uyanamıyorsun. Kabus bu işte. Miğdem hiçbirşey almıyor artık.
Harikulade bir sanat eseri düşünün. Aynadaki yansımasına ayyy ne kadar güzel mi dersiniz yoksa hakikatine mi bakarsınız? Hangisi gerçektir?
Gözlerimiz aldatıyor bizi Murat bey. Göz kapaklarını kaldırıp bak, gör diyor ama hakikati bizden gizliyor. beynimizi kandırıyor. Bizde şu kadarcık algımızla gördük diyoruz. Ama en güzel gören kalp. Gördüğünü hissediyor, yaşıyor.
Anne karnında beyin oluşumundan önce kalp atışı olurmuş. İnsanın madde bedendeki ilk başlangıcı. Kalptede nöronlar varmış. Bağımsız sinir sistemi varmış ve beyne sürekli sinyaller yollayarak etkiliyormuş.
Gunluk hayatimizda beynimizinz gecirdigimiz hayellerin yada cevrenizdeki olup bitenlerin uyku aninda bilinmeyen gercek disi yerlerde Ruhun gezmesi gibi, bazen sizede olurmu bilmem gordugunuz ruyayi sonra Ben bunun daha onceden yasamistim diyebiliyorsunuz..
Eğer bu yaşadığımız dünya bir gerçekse belkide büyük bir kısmı saklanan bir gerçek.
Rüyalarımızda o anın gerçeği. Rüya anında algıladıklarımızdan başka hiç bir şey gerçek değil. Uçabilmemiz bile çok mantıklı geliyor bize o an.
Belki bu dünyada kendimizi kısıtladığımız, algılarımıza yenik düştüğümüz gerçeklikler var ve biz bunun farkında değiliz. Fizik, biyoloji esasları bizim rüyada uyguladığımız mantığın bir benzeri belki de.
Düşünün bir yer biranda başka bir yer oluyor ve biz buna rüyada kılıf uydurabilirken uyandığımızda ne kadar saçma bulabiliyoruz.
Acaba gerçek bir uyanışta yapamadığımız bir çok yeteneğimizi farkedebilir miyiz?
Ve bence ederiz..
yada suda yuruyebılırız belkı
Havada uçmak için kendimize uydurduğumuz bir sebep midir uçak? Suyun üzerinde yürüyebilmeyi gerektiren bir sebep bulamayışımız mı bu yetiden geri kalmak??
belkıde yeti algılarımızdadır ve araca gerekyoktur
Biz O'ndaysak eğer sınırlı algıya sahip olmamız hedeflenmiş. Ahseni takvim den esfele safiline düşüş. Peki algı olayının farkınamı varılır esfele safilinden kurtulmakla.
Belki de algı olayının farkına varmakla esfel_i safılınden kurtulunur