Android ve iphone mu iyi?

Arkadaşlar, sürekli olarak telefon önerisi isteyen arkadaşlar için bir yazı yazdım. İPhone veya Android telefon tercih edenler bir göz atarsa sevinirim. Android telefon önerisi için bu başlık altında bilen arkadaşlarla birlikte yardımcı olabiliriz. Ekstradan post atmamaya gayret edelim.

iPhone, dünya üzerindeki “parasını hak etmeyen cep telefonu” olarak tanımlayabileceğim bir cihaz. İPhone’lar, "kesinlikle iyi bir telefon değil" demiyorum. Parasını hak etmeyen bir telefon diyorum. Ortalama bir iPhone’un tam tamına yarı fiyatına (örneğin 2.000 TL) alacağınız bir Android cep telefonu ile daha mutlu olabilirsiniz. Şöyle bir özetleyeyim neden iPhone tercih etmemeniz veya etmeniz gerektiğini.

iPhone tercih “ETMEMENİZ” için geçerli sebepler:
• Başta en önemli sebep olarak tüm eskiyen (2-3 yıllık) iPhone modellerinin Apple tarafından kasıtlı olarak yavaşlatıldığını ve Apple'ın bunu kabul ettiğini (bkz: Kaynak) söyleyerek başlayayım. Sebebi ise yeni telefon satmak, yani daha fazla para kazanmak amacıyla yapılan bir hamle. Kendisi ani kapanmalar yaşanmasın diye yavaşlattık diyor ama buna inanan cidden çok temiz kalplidir.
Kaynak> http://money.cnn.com/2017/12/21/technology/apple-slows-down-old-iphones/index.html
• iPhone’da iPhone 7'de kadar olan yaklaşık 15 modelinde IPXX sertifikası yoktur. Su, toz veya kir gibi şeylerden etkilenmediğini Apple resmi olarak açıklayamaz. Amiral Android telefonların çoğunda genellikle IP6X sertifikası mevcut.
• iPhone’larda Storage Card desteği yoktur. Cihaz hafızasını hiç bir şekilde genişletmeniz mümkün değildir. Dolayısıyla örneğin 4K bir video çekince hafızanız çabucak dolar. Ama hemen hemen her Android telefonda kart takıp bolca yer açabilirsiniz.
• iPhone’larda bulunan Google Maps (Dünya üzerindeki en iyi harita uygulaması), Android cihazlarda daha fazla fonksiyon ve sonuç ile çalışmakta. Ayrıca ilk güncellemeleri almakta.
• iPhone’larda bir uygulamadaki artık verileri silemezsiniz. Örneğin Instagram'da resim önbelleği silerek yer açabilirsiniz. Ama iPhone'da uygulamayı tamamen kaldırmanız gerekir. Android telefonlarda uygulamayı silmeden temizleyebilirsiniz.
• iPhone’larda Widget desteği tırt. Borsa, hava durumu ve 1-2 basit şeyden ibaret. Android’in desteği bu konuda daha geniş, kullanışlı ve daha iyi. Ayrıca kendi Widget'ınızı yapabilirsiniz.
• iPhone’larda kişiselleştirme veya özelleştirme seçeneği minimize edilmiş durumda. Android’de bundan bahsedersem sayfalarca yazmak gerekir.
• iPhone’lardaki NFC kullanımı sadece Apple Pay üzerinde çalışıyor. Android’de geliştiriciler için SDK var. Kafasına göre kullanabilir. (Samsung Pay, Google Pay vs).
• iPhone’daki Siri, dışardaki uygulamalarla bağıntılı çalışmakta zorlanıyor. Beatbox konusunda biraz daha iyi Siri. Ama Google Assistant kusursuz. (Nexus & Pixel'lerde şu anda çalışıyor. Diğerlerinde üreticiler yapıyor)
• iPhone’larda film, müzik, video gibi şeyleri indirmek basit olarak na-mümkün. Cihaz hemen "ooo kanki nerden buldun bunu xd" moduna geçiyor. İlla iTunes'dan satın al falan diyor Android’de çocuk oyuncağı. Sürükle bırak bitti.
• iPhone’larda bilgisayardan telefona attığınız fotoğrafları silemiyorsunuz. (Apple'ı arayarak bizzat teyit almışlığım var). Android’de çocuk oyuncağı tabiki.
• iPhone’larda, bilgisayardan müzik, film veya benzeri şeyleri telefona yükleyebilmek zulüm. Klasör senkronizasyon saçmalığı diye bir şey var. Android’de çocuk oyuncağı. Drag-Drop.
• iPhone’da iTunes’a bağlısınız. Android’de cihazlar MTP protokolü ile çalıştığı için her platformda rahatlıkla kullanılabilir.
• iPhone’larda kablosuz şarj desteği yok. Bir çok Android telefonda mevcut. (son 6.000 liralık telefona koydular skksksksjsj)
• iPhone’da OTG desteği tırt. (Örneğin bir flash bellek takamıyorsunuz, ancak bunun için yapılan ürünleri kullanmanız gerekiyor). Android’de ise enfes çalışmakta.
• iPhone’da bulunan AppStore, Google Play Market’e göre çok daha az uygulamaya sahip. Android’de ise milyarı geçti, ayrıca tüm amaçlara yönelik uygulamalar mevcut.
• iPhone'larda yüz tanıma sistemi yok. Android telefonların hemen hemen hepsinde var. 6.000 liranız varsa yüzünüzü tanıyor artık ama o da düzgün çalışmıyo Bkz. " iPhone X face ID Fooled on Video, Fails to Identify Between Mother and Son "
• iPhone'un ekran camı Corning Gorilla Glass'a nazaran daha kolay çiziliyor. (Hemen hemen tüm markalar gorilla glass kullanır)
• iPhone soğuk havalarda aniden kendisini kapatıyor.
• iPhone’larda MultiTask (çoklu görev) desteği yok. Aynı anda video izlerken bir yandan not alamazsınız. Android’de uygulama da destekliyorsa fıstık gibi çalışıyor. Kasıyor diyenlere itibar etmeyiniz. Yok öyle bişi.
• iPhone’larda ekran süresi, Android telefonların gerisinde kalıyor. Ortalama 4.500 TL’lik iPhone’da 5-6 saatlik ekran süresi alıyorken 800 liralık bir Xiaomi Redmi (X) telefonda 7-8 saati bulabiliyorsunuz. Hatta benim telefonumda ekran süresi ortalama 25 saat. 1 haftalık kullanım süresini buluyor. (Oukitel K8000)
• iPhone’larda uzun bir süredir yeni teknoloji kullanılmıyor. özellikle son bir kaç modelde şu klasik dörtlü karşımıza çıkıyor. İşlemciyi iyileştir, ekranı büyüt, cihazı incelt. Fiyatı yükselt.
• iPhone’da iyi bir pazarlama tekniği sayesinde 2013 yılında yeni teknoloji diye yutturulan TouchID teknolojisi, 2011’de çıkan Motorola Atrix telefonda yine Home Button üzerinde kullanılmıştı. Birebir aynı özelliğin çalıntısı. Sadece buton yuvarlak.
• iPhone’daki aksesuarlar gereksiz pahalı. Android telefonların aksesuarlarını bakkallarda bile bulabilirsiniz.
• iPhone’daki işletim sistemi kapalı kaynak kodlu. Android tamamen açık kaynak kodlu ve geliştirilebilir. Kimine göre bu tercih meselesidir, ama bence yaşasın Open Source. Tüm yazılımın kaynak kodunun açık olduğu halde iOS'dan güvenlik anlamında altta kalır yanı yok. Fanboylar kızacak ama açık kaynak kodlu bir yazılım olduğunu düşününce iOS'u çöpe atarım.
• iPhone’un tasarımı 4’den 5’e geçiş gibi veya 3’den 4’e geçiş gibi devasa bir değişime uğramıyor artık. Lütfen iPhoneX demeyin, 2 yıl önce çerçevesiz telefon görmekten artık sıkılıp unutmuştuk zaten.
• iPhone X ile gelen faceID'nin büyük bir fiyasko olduğu ortaya çıktı. Farklı kişiler tarafından da açılabiliyor, örneğin bir anne ile oğlunu ayırt edemiyor. Araştırın göreceksiniz.
• iPhone’un üzerindeki iOS işletim sistemi, sadece iPhone cihazlarda çalışmasına rağmen uygulamalar hata verip kapanabiliyor. Android ise dünya üzerinde milyonlarca farklı cihaza destek verdiği halde iOS’la aynı seviyede uygulama hata verip kapanmasına sahip. Belki de daha az. Bunu orana vurunca (milyonlarca cihaza destek vermesi) iOS daha stabil diyenin ağzına kürekle vurmak lazım.
• iPhone sürekli olarak pazar payını kaybediyor. Çünkü teknoloji üretmiyor. 2013 ve 2017 raporlarına bakabilirsiniz. Sürekli değer kaybı yaşıyor.
• iPhone kasmıyor diyenler şanslı. İPhone da, Android de duruma göre kasıyor. Hatta Android'in kullanım alanlarını göz önünde bulundurursak (kol saatleri, buz dolapları, GPS'ler vs) bu derecede bir kasmama sağladığı için Google'ı kutlarım. İOS sadece iPhone, iPod ve iPad'lerde çalıştığı halde yine de kasıyor. Kasmıyor diyen lütfen Google'da arama yapsın.
• iPhone 7'de kulaklık çıkışı anlamsız şekilde kaldırıldı ve kablosuz kulaklığı kazık fiyata satılmakta. Kendi kulaklığınızı kullanmak için Lightning portunu işgal ediyorsunuz. Android'de ise daha ince olan telefonlarda halen 3,5mm jak girişi bulunmakta. 5-10 liraya müzik dinleyebilirsiniz demek.
• iPhone’larda, son olarak bence en önemlisi; uzun bir süredir yeni teknoloji geliştirilmiyor ve kullanılmıyor. Android’de ise iris tarayıcıdan tutun, termal kameralı telefonlar, nabız ölçerli telefonlar veya Amoled ekran teknolojisi gibi şeyler kullanılıyor veya alternatif olarak da sunuluyor. Projeksiyona sahip olanı bile var. Kullanıp kullanmamak size kalmış, ama sonuç olarak geliştiriliyor. Teknolojiyi destekliyor Android. İPhone'da Pil teknolojisi güvenli ama vasat. Kamera ise üçte biri fiyatına alacağınız bir Android telefon ile aynı performansı veriyor. İşlemcilerini ise zaten Samsung üretiyor. Ayrıca A serisi işlemciler 14-20 nm mimari ile üretiliyor. Android tabanlı cihazlardaki Snapdragon işlemciler 10-12 nm mimari ile üretiliyor. Daha küçük alanda daha fazla transistör demek bu. Kamerası ahım şahım iyi değil, açın bakın kıyaslanabilir telefonlar ile çekilmiş fotoğraflarına. 1000 liralık Mi5 ile aynı kalitede çekiyor. Hatta Mi5 ile uzun pozlama yapıp yıldız fotoğrafları çekiyorum kendim. İPhone'da bu normal şartlarda mümkün değil.

Özetle aklıma gelen temel noktalar ile iPhone’u ele aldım. Boşa saçacak paranız çok ise genellikle iPhone’u tercih etmeniz için şunları sunabilirim.

• Daha güvenli işletim sistemi çünkü kapalı kaynak kodlu.
• Daha az bozma şansınız var çünkü bir bok yapamıyorsun zaten telefonda.
• Malzeme kalitesi his olarak iyi. Ama dayanıklılık olarak vasat.
• Retina ekran Amoled kadar olmasa da gerçekten çok iyi, ama pil tüketimi konusunda hunhar.
• 3-4 yıllık bir cihaz bile olsa güncelleme alabiliyorsunuz ama yeni cihaz almaya zorluyor telefon kasıyor çünkü. Yukarda kaynak vermiştim Apple tarafından doğrulandı bu.
• Müşteri hizmetleri çok iyi. Diğer firmaların örnek alması gerekiyor. En iyi seçenek kesinlikle budur.

Tabizi caiz ise alo desin, internete gireyim, fotoğraf çekeyim diyenler için iyi bir telefondur. Ama yine de çok pahalı arkadaşlar. Fiyatını kat'iyen hak etmeyen bir cihaz. Aynı paranın yarısına Android cephesinde üst seviye premium bir cihaz alıp yere düşürmediğiniz ve suya sokmadığınız sürece minimum 7-8 sene kullanabilirsiniz.

Ayrıca şu da var, Android kullanarak yerli & yabancı geliştiricilere daha fazla katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü uygulama yapıp markete koymak çok kolay.

Her türlü android telefonlarla ilgili sorularınıza yardımcı olmaya çalışacağım bildiğim kadarıyla.

sevgiler.

com-4l7bc6f14u68ubq5araq.jpg
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
164
164 CEVAP

Burada kaçımız geliştirici? Kaçımız garanti bitene kadar Jailbreak ya da Root atıyor cihazına? Ortalama 2-3yılda bir telefon değiştiriyor çoğumuz. Benim için önemli olan satış sonrası hizmettir. Android tabanlı olan markalardan hangisini garantiye götürdüğünde sorgusuz sualsiz, bin dereden su getirtmeden cihaz değişikliği onayı veriyor?

Android'ten, İos'a geçtim. Gayette memnunum. Cihazımın birinci yılı dolduğunda, store'a gittim, cihazımda böyle böyle sorun var dedim. 5dk içinde elime sıfır yeni cihaz verdiler. Yetmedi bozuk olmayan kulaklığıma, lightning kabloma kadar değiştirdim.
Garanti bittiğinde, garanti süresinin üzerinden en fazla 1 yıl geçtiğinde de çoğu kişi yeni cihaz alıyor zaten.

Android cihazların retina taramasını, termalini, şusunu busunu kaç kişi kullanıyor? Ben daha retina taraması ile veri güvenliğini sağlayan birini görmedim. Ya da termal kamera kullanan birini.

Android kötü demiyorum ama androidi savunan insan senin gibi geliştiricilerden başka kimseler değil. Standart kullanıcılar için ios her zaman daha güvenli ve daha basittir. Ayrıca itunes muhabbetide o kadar zor bir şey değil. Beceremeyince aç youtube'u 5dk izle, öğreniyorsun zaten.

Ayrıca garanti ile ilgili en basit örnek; ekran kırılması. Android cihazlarda da, İos cihazlarda da kullanıcı hatasıdır. Android cihazlarda ekranı yaptırmaya gider 500-1000lira para verir, orjinal ekran taktırdım diye sevinirsin. Apple'da aynı paraya cihazın sıfırını verirler.

Ha, garanti dolmuştur; orjinal olmayan ekran takayım dersiniz. Android cihaz ekranların en ucuzu 300lira, Apple cihazın en babasının ekranı 300lira Apple pahalı diyen az öte gitsin lütfen (cihaz ilk alış ücreti hariç tabi)

Ha birde 2017'de 2500'e aldığın android cihaz 2018'de 1500lira veren olursa sevinirsin. Ama apple cihazı 1800'e garanti satarsın Sıfır alırken ucuza aldım diye sevinirken, ikinci el satışından kaybettiğin değer, zaten aradaki farkı kapatıyor

O

Cihazın sıfırını verseler keşke değişim cihazı veriyorlar. Eski müşterinin cihazından sadece sorunlu yer neresi ise onu değiştirip size sıfır gibi veriliyor

Kaan Veleye 6 yıl

Ki 300 lira kazanacam diye 1000lira fazla vermek güzel mantık

Kaan Veleye 6 yıl