Arduino ile sumo robot yapımı için tavsiyeler

Herkese hayırlı akşamlar. Ben robot yarismalarina katılmak üzere bir mini sumo robot yapmaya karar verdim. Fakat motor konusunda bir turlu karar veremedim 12v mu yoksa 6v motor mu kullanmaliyim en önemlisi ise kaç rpm kullanmaliyim cm ye en az ne kadar güç vermeli motorlar? Ve pil konusunda kac mah lipo kullanmalıyım? Motorlarda fiyat onemli degil siz degerli uyelerin tecrubelerinden yararlanmak istiyorum. Herkese iyi çalışmalar hayirli akşamlar.
Not; robotu baya güçlü ayni zamanda hizli da yapmak istiyorum yardimlarinizi bekliyorum.

B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

Yarışmanın süresi ve sumoların ağırlıklarına göre motor ve batarya belirlenir. Güçlü motor her zaman iyidir ancak bataryayı büyütmek ağırlığı artıracaktır. Kütlenin (ağırlığın) artması ataleti artırır. Bu durumda sumo harekete geçmekte zorlansa da durmakta da zorlanır. Karşı tarafın hamlesine karşı ise dayanıklı ve stabil kalabilir (avantaj). Dolayısıyla hepsi hesap kitap işi. Araç ağırlığı, hız ve çalışma süresine göre hesaplamanız gerekiyor. Kolay gelsin.

M

Yani hocam hiz degil guc onemli yanlis miyim mesela 650 rpm motor 1.1 kg/cm guç verirken 100p rpm 0.6 veriyor bu durumda 650 rpm avantajli oliyor galiba

Baha Atagenç 5 yıl

1000rpm yanlış olmus 100 degil 1000

Baha Atagenç 5 yıl

650 1000 farkı redüksiyon etkisi işte. Tahvil artarsa devir düşer ama tork artar.

Serhan Uguz 5 yıl

Güç = hız x kuvvet Güç sabit kalırsa hızı düşürüp kuvveti artırmak mümkün (vites kutuları/şanzımanlar/dişliler ile).

Mehmet Zümret 5 yıl

Hocam cok teşekkür ederim tum yorumlariniz icin sanirim bunu alicam bu arada bu motordan 4 tanr kullan mayi planliyorum

com-lcdlokbn9gpcflqjjplf.jpg

Baha Atagenç 5 yıl