İnsandan daha mükemmel bir robotlar yapılabilir mi?

İnsan tanrıya karşı!

İnsan beyni çok karmaşık bir yapı olmasına karşın bilim adamları tarafından hemen hemen çözülmüştür. İnsan beyni ortalama 10 katrilyon işlem yapmaktadır, ancak insan yapımı bir bilgisayar olan Sunway-TaihuLight, 125 katrilyon işlem yapmaktadır yani insan beyninden çok daha üstündür. Üstelik bilgisayarlar bildiğiniz gibi hafıza problemi yaşamaz ve istediğiniz bilgiyi anında verir, hata oranı neredeyse yoktur. İnsan ise hatırlamakta zorlanır ve bir çok hata yapabilir. Bunun yanında muhteşem kameralar, gözümüze göre muhteşem bir görüntü sağlar. Diğer duyu organlarımıza kıyasla insan yapımı aletler daha mükemmeldir. Artık otomasyonla birlikte insan gücüne bile gelecekte ihtiyaç kalmayacaktır, zekamıza gelirsek yapay zekalar ileride bizlerden çok daha harikulade bir zekaya ulaşacakları aşikardır.

İnsan vücudu gereksizliklerle doludur, apandis, 20 lik diş gibi bir çok gereksiz organla birlikte, hastalıklarla mücadele ederiz. Hatta yaşlılık bile bir hastalıktır, yaşlılığın sebebi hücreler yenilenirken ufak, minicik hatalarla yenilenirler, bu uzun vadede bedenimizin yaşlanmasına yani bozulmasına neden olur. Oysaki makineler veya insan yapımı aletleri, uzun yıllar kullanabiliriz bozulmaları tamamen insan hatasıdır ve kolayca halledilir. Kanserli bir insanı iyileştirmek yıllarımızı alabilir, herhangi bir sorunu olan robotu tamir etmek, en fazla 1-2 gününüzü alır. Tanrı insanı yaratmış ancak insan tanrıdan daha iyi işler çıkarıyor, yoksa insan tanrı olmaya mı çalışıyor? Bu sorunun cevabı evet, çünkü insan gelişir ve asla durmaz bu gelişim sayesinde gelecekte bir gün tanrı olacağız. Hastalıklarımızı yok edip uzun yaşayacak, uzaylarda koloniler kuracak ve hatta daha ileride evreni kontrol edip belki de yeni evrenler yaratacağız. Peki bizi özel kılan ne, bizi özel kılan hayal gücümüz, yaptığımız araçlar bizlerden daha iyi, biz bunları hayal gücümüzle yaptık, biz hayal gücümüzle tanrılaşmaya adım attık. Tanrı bize hayal gücü verdi ve biz ondan daha işler çıkardık, hatta verdiği o şey kendisini yani tanrıyı yaratmamıza sebep oldu...

#morpheus

com-x4yu3zrazp9feq07quwu.jpg
B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
13
13 CEVAP

Tanrı yarattıklarını yok etme gücüne sahipken sizce insan bu kadar güçlü mü? Kendi yarattığına yenilmesi muhtemel değil mi?

E

Son cümleyi okursan aslında ne demek istediğimi anlarsın. "Tanrı bize hayal gücü verdi ve biz ondan daha işler çıkardık, hatta verdiği o şey kendisini yani tanrıyı yaratmamıza sebep oldu..."

Buğrahan Alcan 6 yıl

zamanla yok etme gücünü de elinden alicaz diyor yazida dikkatli okursan

Suat Berkol 6 yıl

mantıklı bir yazı ama herkese hitap etmez haberin olsun

C

Uzun zamandır kafamda kurduğum şeyin derlenmiş hali. Guzel yazı

M

Homo Deus'tan mı alıntı?

F

Hayır kendi yazım.

Buğrahan Alcan 6 yıl

İnan yada inanma elbette bu bir tercihtir ve saygı duyulması gerekir fakat ne yaparsak yapalım herkes biliyor ki bu evrenin bi sonu var bilim dünyasında da açıklamaları bulabilirsiniz bir supernovadan, kara delikten veya çarpışan galaksilerden bizleri koruyacak olan nedir? En basitinden yellowstone bile suanki dünyamızı yok etmeye yeter. Elimizden geleni yapalım fakat büyüklük taslamayalım.

O

Zaten bu sorunları çözmek için uğraşmıyor muyuz ?

Buğrahan Alcan 6 yıl

Nereye kadar çözebileceğini inanıyorsun daha bir araya gelip gezegenin iklim dengesini duzeltemiyoruz 100m ilerine şimşek çaksa korkudan kendimizi yere atarız yapmayın insan sınırlı bir varlıktır hayal gücümüz kadar realist de olalım yani en azından ben realist olmayı tercih ederim ve şu anki durumu en iyi kurtaran çözümlere başvururum.

Oğuzhan Pamuk 6 yıl

Biz hayalcilik mi oynuyoruz sence ?

Buğrahan Alcan 6 yıl

Ben sadece biraz realist olmayı ve Tanrı'yı oynamanın kötü olacağını söylüyorum gücümüz hafife alınamaz ama Arş'ın üstüne de çıkamaz

Oğuzhan Pamuk 6 yıl

Şuan ki bilgi düzeyimizle bize imkansız gibi gelebilir fakat gerçekten düşününce gelişiyoruz ve durma noktası yok, milyonlarca yıl sonra belki dediğim gibi evrenin hakimi olacağız bu gerçekleşmez mi tabii ki gerçekleşir. Realist yaklaşarak bunları söylüyorum teknolojinin gelişme hızı bize bunu gösteriyor. Şuanlık elbette küçük toz taneleriyiz fakat ileride tanrı olacağımız muhtemeldir. Oğuzhan Pamuk

Buğrahan Alcan 6 yıl

Peki size göre tanrı var mı?

D

Hayır.

Buğrahan Alcan 6 yıl

Agnostik olduğunu sanıyordum.

Oğuz Keceli 6 yıl

%99 yok %1 var diyorum yani hemen hemen ateistim diyebilirim. Oğuz Keceli

Buğrahan Alcan 6 yıl

Duygular olmadan robotlar bizden nasıl üstün olacak?

D

Savaşırken etrafa lazer topları fırlatmak yerine sevgi saçmak daha üstün olmak tabi.

Buğrahan Alcan 6 yıl

Buğrahan Alcan Savaşmaktan bahsetmedim öncelikle. İnsan kararlarının büyük bir bölümünü duygular ve hisler yöneitr oysa bir robot öyle değildir. Herkes bilir ki bazı durumlarda hisleri dinlemek %99.9 'luk bir ihtimalden daha faydalıdır. Duygular o kadar karmaşık ki...

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

Yapay bir zeka 100 adım ötesini düşünürken bizim kıytırık zekamız bir kaç adım öteye gidebiliyor, hatta en iyi seçenek hangisi ise onu kesin kararla seçiyor. İnsan duygusuyla hareket ettiği için tam tersi zayıf düşüyor. O yüzden duyguyu değil mantığı savunalım.

Buğrahan Alcan 6 yıl

Buğrahan Alcan Şimdi şunu söyleyeyim sana 100 adım ötesini düşünen bir robotu kıytırık bir zekamı yaptı?

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

En kesin seçenek robota göre %70 diyelim %30'luk bir yanlışlık payı var. İnsan duygusuyla hareket etti ve %30'u seçti oda ne doğru olan meğerse buymuş.

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

Güzel yazı hocam.

K

NASA ve diğer uzay ajansları, dünyayı yok edecek büyüklükte bir göktaşının içinde gerçekleşecek herhangi bir küçük etkiyle hesaplamaların çok dışında bir şekilde yörüngesinden sapıp dünyaya çarpabileceğini ve bunu engellemek için elimizden hiç bir şey gelmeyeceğini, göktaşına nükleer bomba atmak gibi saçmalıkların ancak hollywood'un hayal ürünü olabileceğini, kaşla göz arasında dünyanın bir futbol sahası çapında bir göktaşı ile yok olabileceğini söylüyorlar. Bu yüzden fazla gereksiz kibir içeren bu çocukça söylemler, kocaman evrende toz tanesi kadar bir insan için biraz aşırı. Olmayan bir şeyden varlık çıkaran Tanrıyla, hali hazırda mevcut zekayı bilgisayar yoluyla taklit eden aptal ve kibirli insanoğlunun kıyaslanması, ebeveynlerini beğenmemeye çalışan bir ergenin davranışlarından öteye geçemiyor malesef. Gelecekte şunu bunu yapıp Tanrı olacağız demek, 1 gün sonra bir geleceğimizin olmayabileceği gerçeğini görmezden gelmektir. Biz hiç ölmeyecekmiş gibi çalışmalıyız belki ama yarın da ölebileceğimiz gerçeğini asla göz ardı etmemeliyiz.

H

Ölmeyeceğimizin garantisini vermedim zaten, sadece bir sorun yaşamazsak göktaşı örneği gibi. Kardaşev ölçeğinde ki 1. Kademeye ulaşırsak artıl yok olmamız çok zor olacak. Ve sürekli geliştiğimizden bir süre sonra tanrı dediğimiz makama ulaşacağız, ama bu milyonlarca yıl alabilir. Ayrıca yazımda ne demek istediğimi anlamadığını varsayıyorum.

Buğrahan Alcan 6 yıl

Hayır gayet iyi anladım. Benim de söylemek istediğim göktaşı gibi bir sorunu mutlaka yaşayacağız. İnsan o makama asla ulaşamadan yok oluyor. Hep bu böyle olmuştur. Kaldı ki o makama ulaşmak diye bir şey söz konusu olamaz. Çünkü sonlu ve sınırlı bir evrende sonsuz bilgi ve sınırsız güce sahip olmak imkansız. Ayrıca bir şeyi yaratmak ayrıdır, hali hazırda var olan bir şeyin gelişmiş bir taklidini yapmak ayrıdır. Tanrı, bir nanosaniyede 100 septilyon işlem yapabilen ve evrenin ömrü kadar yaşayabilen bir makine de yaratabilirdi. FakatO, 0-130 yıllık ömrü olan, bazı şeyleri düşünebilen bazılarını düşünemeyen, arızalanan bir makine yaratmayı seçti. Yani insanın kusurlu olması yaratıcının beceriksizliği değil seçimidir. Böylelikle kusurlarımız, onları kapatmak için bilim ile uğraşmamızı, hayat diye bir şeyin var olmasını sağlamıştır.

Haşim Didici 6 yıl

Bu hep böyle olmuştur derken neyi kast ettiniz, sanki insanlar sürekli gelişiyorda bir göktaşı gelip her şeyi yok ediyoe gibi. Ayrıca şuanlık bilgimizle evrenin sonunun geleceğini biliyoruz veya sonsuz olamayacağımızı düşünüyoruz, çünkü zekamız kısıtlı ve bunları akledemiyoruz. O yüzden gelecekte ne olacağı belli olmaz belki bir yolunu bulup tanrılaşacağız nerden bilebiliriz. Ayrıca sonsuz bir tanrı bizi asla yaratmazdı çünkü mantığa sığmaz.

Buğrahan Alcan 6 yıl

Haşim Didici Dinozorlara o meşhur göktaşı gelmeden milyonlarca yıl yaşadılar kardeş.

Çağdaş Abravcı 6 yıl

mantığa sığmaz derken bunu kısıtlı zekamızla mı söylüyoruz?

Haşim Didici 6 yıl

ne yalan söyliyim bu yaziyi okuyunca yanimda ki tanriya yandan bi kaç tane caktim adam ol diye

T

evrenin simulasyon olduğu teorisini aklima getirdi

S

Güzel etkileyici bir yazı olmuş

T

Yani tanrıyla tanrı mı yarattık?

Ş