Yapay zeka insan beyninin önüne geçebilir mi?

Son dönemin gelişen teknolojisi, makinelerin, robotların, hepsinin temelindeki bilgisayarların insan beyninin önüne geçmeye başladığı konuşuluyor
Peki, bir insanın sahip olduğu birçok işlevi yerine getirebilen robotlar karşısında insan beyninin hakimiyetinin sonu geldiği düşüncesi gerçeği yansıtıyor mu?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
13
13 CEVAP

Hiçbir zaman çünkü o robotlar yine insan hakimiyetindedir

N

Bu haberi okumanızı tavsiye ediyorum Rusya’da Promobot isimli robot mühendislerden birinin kapıyı açık bırakmasını fırsat bilerek fabrikadan kaçtı. Perm kentinde bir caddenin ortasına kadar giden robot şarjı bitince yolda kaldı. Bataryalar geliştiriliyor aynı şekild e robotların donanımları da. İnsan gibi düşünen mekanikler üretiliyor. Bağımsız hareket eden demir yığınları üretiyoruz. Bize hükmede bilirler mi? Yada bir robotun ülke başkanı olduğunu düşünün nasıl olur sizce ?

Adnan Şeref 5 yıl

Bu pek mantıklı değil bu soruların bilgilerin her insanın ağzında olması da normal degil öyle birsey olsa biz gibi normal insanlar bunu duyamazdik ta ki felaket başımıza gelene kadar olan herşey gibi neden mantıklı değil çünkü insan da bulunan yaradılış ilmini Rabbimiz kimseye vermedi burda bilim konuşuluyor inanç ne alaka diyebilir bazıları o zaman insanı ve yaradilisindaki muhtesemligi derin derin düşünmek lazım derim

H

Bizim gibi düşünen bir program yetiştiriyoruz buda beynin tembel olması anlamına gelmekte. Bu programlar her bilgiye erişiyor. Şöyle düşünün aç sınız yemek hazırlamak yerine dışardan sipariş veriyorsunuz dolayısıyla buda tembel olmanıza vesile oluyor. beynin işlevde tam olarak böyle

Adnan Şeref 5 yıl

Bunu kim yayıyor ve her yere ulaşmasını sağlıyor çok merak ediyorum bunun kesinlikle doğru olamayacağını biliyorum ortada bir is dönüyor Alla sonumuzu hayır etsin

Handenur Ichı 5 yıl

Doğru bence şuan elinizdeki robot sizi himayesi altına almış mesela onsuz yaşamak bir uzuvu eksik olmak gibi çünkü sizin yerinize düşüne biliyor istediğiniz her şeye ulaşa biliyorsunuz

Adnan Şeref 5 yıl

Düşünmek için ona ihtiyacım yok düşünmek ayrı bil mesele algı kendini yenileme elimdeki sadece ona yüklenilen şeyleri bana söyleyebilir halbuki beynimin sınırı yoktur beyinde sadece bilgi yoktur birçok duyu his bunlar tarifsiz şeyler damarlarda gezen kan bile tarifsiz bir mucize

Handenur Ichı 5 yıl

Yansıtabilir. Yapay zeka bir yazılım. Yazılıma akıl yürütmeyi ve öğrenmeyi kodluyorsun.

Futuristik bilimsel bir yazıda gelecekte hukuki danışmanlıl işlerinin kesinlikle yapay zekalara kalıcağı yazıyordu. Yapılan deneylerde yapay zekalar hukuki yönlendirmeleri yüzde 10 luk hata payı ile yaparken insanlarda bu oranın yüzde 30 (yanılma payı) olduğu yazıyordu.

Bilim insanlarının yapay zeka olduğu bir dünya düşünsenize

M

Yazıyı buldum kopyalıyorum vaad edilenler bunlar

Yapay zeka
Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir. Bilgisayarlar, dünyayı anlama ve yorumlama konusunda kat be kat üstün. Google Alphago isimli yapay zeka bilgisayar, dünyanın en iyi “go play” oyuncusunu yendi. Bu olay, tahmin edilen tarihten on yıl önce gerçekleşti. Bu da gösteriyor ki teknoloji tahminimizden de hızlı gelişiyor.

ABD’de genç avukatlar işsiz
Avukatların ilgilendiği çok karmaşık olmayan hukuki konularda gerekli öneri veya çözüm yollarını saniyeler içinde ve yüzde 90 doğrulukla “IBM Watson Programı“ndan alabilirsiniz. Aynı işlem avukatlarla yapılırsa doğruluk oranı yüzde 70’den yukarı çıkmıyor. Eğer hukuk tahsili yapıyorsanız hemen bırakın, yakın gelecekte avukat sayısı bugünkünden yüzde 90 daha az olacak, sadece özel konularda yetişmiş olanlar kalacak. Watson kanser teşhisinde sağlık personeline yardımcı oluyor. Watson tarafından yapılan kanser teşhisi, normal insan tarafından yapılana göre dört kat daha doğru ve kesin.
2018 yılında ilk şoförsüz araçlar yollarda olacak
2018 yılında ilk şoförsüz araçlar yollarda görünecek. 2020 yılı civarında günümüzün otomobil endüstrisi çökmeye başlayacak. özel bir aracınızın olması gerekmeyecek. İhtiyaç duyduğunuzda telefonla araç isteyeceksiniz, şoförsüz araç kapınıza gelecek ve sizi gitmek istediğiniz yere götürecek. Park sorunu ortadan kalkacak, gittiğiniz mesafenin karşılığı olan ücreti ödeyeceksiniz.

Google’ın geliştirdiği şoförsüz otomobil
Çocuklarımız araba sahibi olmak ve ehliyet almak zorunda kalmayacaklar. Böyle bir düzenleme ile yüzde 90-95 daha az sayıda araca ihtiyaç olacağından şehirler değişecek. Eskiden araç park sahası olarak kullanılan alanlar yeşil parklara dönüştürülecek.
Her yıl dünyada meydana gelen trafik kazalarında 1,2 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bugün her yüz bin kilometrede bir kaza meydana geliyor. Oto pilotla yönetilen araçlarda kaza miktarı her 10 milyon kilometrede bire düşecek. Her yıl milyonlarca insanın hayatı kurtulacak.
Sigorta şirketleri zorluk çekecek
Kaza olmadığı için sigorta şirketleri büyük sorunlarla karşılaşacaklar, sigorta bedelleri 100 kat azalacak. Bugünkü araç sigortalama modeli ortadan kalkacak.
Arsa, arazi ev alım satım işleri de değişmek zorunda kalacak. İnsanlar işe giderken bile çalışabilme imkanına kavuştuktan sonra, uzak da olsa daha güzel ve doğaya daha yakın yerlere taşınacaklar. 2020 yılına kadar yollardaki araçların büyük kısmı elektrikli olacak.

Etrafı kirletmeyen, maliyeti oldukça düşük elektrikle çalışan araçlar kullanıldığından şehirler daha temiz ve daha sessiz hale gelecek.
Kömür madenleri bitecek
Güneş enerjisi maliyetleri o kadar düşecek ki bütün kömür şirketleri 2025 yılına kadar faaliyetini durduracak. Ucuz elektrikle birlikte ucuz ve bol su da gelecek. Bir metre küp tuzlu suyu içme suyu haline getirmek için sadece 2 kW elektriğe ihtiyaç var. Dünya üzerinde çok yerde yeterli su var, ama içme suyu yeterli değil. İnsanların istedikleri an, istedikleri kadar (maliyeti yok denecek kadar az) suya sahip olduklarında neler olabileceğini bir düşünün…

Temiz içme suyu deniz suyundan filtre edilerek elde edilecek.
Akıllı telefonunuz sağlık taraması yapacak
Tricorder X’in fiyatı bu yıl açıklanacak. İlaç şirketleri cep telefonu ile birlikte çalışarak retinayı tarayan, analiz için kan ve nefes örneği alıp, 54 değişik test yaparak hangi hastalık varsa ortaya çıkaran “Tricorder” adı verilen bir tıbbi cihaz üretiyor. Cihaz oldukça ucuz olacağından birkaç yıl içinde dünya üzerindeki herkes, hemen hemen hiç harcama yapmadan en üst düzeyde sağlık hizmetine kavuşacak.

3 boyutlu yazıcılar ile evde kendi ayakkabınızı üretebileceksiniz
Önümüzdeki on yıl içinde en ucuz üç boyutlu yazıcıların (3DP) fiyatı 18.000 dolardan 400 dolara düşecek. Aynı zamanda cihazlar 100 kat daha hızlı hale gelecek. Bütün önde gelen ayakkabı firmaları bu günden bu cihazlarla ayakkabı üretmeye başladı. Uzak havaalanlarında uçak yedek parçalarının 3D printerlerle üretimine başlandı. Uzay istasyonunda 3D printer kullanılıyor. Bu sayede ihtiyaç duyulan yedek parça veya malzeme yerinde üretilebildiğinden geçmişte olduğu gibi büyük miktarda yedek parça taşınmasına gerek kalmıyor.

Bu yılın sonuna kadar yeni akıllı telefonlarda 3D tarama kabiliyeti olacak. Bu sayede kendi ayaklarınızın ölçüsünü çıkararak en uygun ayakkabıyı evde üretebileceksiniz. Çin’de 6 katlı bir iş merkezi 3D ile üretilerek tamamlandı. 2027 yılına kadar bugün geleneksel yöntemlerle üretilmekte olan malzemenin yüzde 10’u 3D ile üretilmiş olacak.

M

Daha çok erken nedeni ; yapay bir zekanın insanlara hükmetmesinin 1. Yolu ekonomiyi ele geçirmesi bu bugünün şartlarında nasıl mümkün olur diye düşünüyorum ve hiç bir sonuca varamıyorum.. 2. Yolu ve bu en olası ihtimal silah gücünü ele geçirmesi.. Neden henüz çok erken dememin sebebi de burada çünkü dünya üzerindeki konvensiyonel silahların yarıya yakını bilgisayar ağına bağlı olsada insansız kullanılabilen silahların oranı henüz yüzde bir bile değil yani insansız kullanılan silahlar bir yapay zekanın kontrolüne geçse de küçük bir tehdit oluşturacaktır. Ancak hava kuvvetleri öncelikli olmak üzere insansız savaş araçlarına büyük bir yönelim söz konusu peki insansız silahlar ne zaman diğerlerinden üstün duruma geçer bunu tahmin etmek zor

H

Ekonomiler artık optik kablolar Üzerind e şekilleniyor. Eğer kendi kendini geliştiren bir yapıya sahipse program net piyasasını vurmayacagi ne malum

Adnan Şeref 5 yıl

Vurup kriz oluşturabilir ve bu öyle bir zeka için hiç zor olmaz ancak elinde tutup hakimiyet sağlaması farklı birşey

Hakan Hediye 5 yıl

Hendoist bi şekilde yapmak zorunda değil. Yapy zeknın yptığı beyin meliyat yüzde 1 risk, insan cerrah ın yptığında yüzde otuz risk öngörülürse yapay zeka tercih edilecek

Mine Tubay 5 yıl

Hendoist ynlış oldu

Mine Tubay 5 yıl

Biri doğrusunu söyleyebilir mi kelimenin doğrusunu klım gelmiyo google bile bulmdım ne denirdi

Mine Tubay 5 yıl

adnan kardeşim bu Mümkün değil. Bizdeki beyin bir şeyler üretmektedir. Ama kendisini aşamaz. Çünkü gücü yetmez. Ne üretirsek üretelim bizim alt modelimiz olmak zorunda.

M

Yanılıyorsunuz

Adnan Şeref 5 yıl

Bu fikir bende kalıtsal. Yanlışım varsa ve düzeltirseniz sevinirim. Bilmediğimiz o kadar çok şey varki.

Murat Dörtdemir 5 yıl

Bunun daha iyisini yok iken var eden yaratır. Düşün bir kuştan hızlı uçan hava taşıtlarımız var ama kuşun uçma kabiliyetini veremiyoruz.

com-es0flemeuuij7vsg0ag3.jpg

M

Evet mükembel bir tasarım ürünü şüphesiz o en iyisini yapmıştır... Esas soru şurada. Uçmak için canlı bir kuş yaratmadık. Demir yığınlarından oluşan uçağı yaptık

Adnan Şeref 5 yıl

Ve uçuyoruz

Adnan Şeref 5 yıl

Evet mükemmel makineler. Yinede bir kuşun uçma kabiliyeti yok

Murat Dörtdemir 5 yıl

Kuşun uçma kabiliyeti yok? Anlamadım muhtemelen hatalı yazdınız

Adnan Şeref 5 yıl

Şahin 2000 metrede uçarken sudaki balığı görür, suyun kırılma payını hesaplar ve dalışa geçer. Hızı saatte 300 km kadar çıkar. Hedefe birkaç metre kala yaptığı mükemmel kanat hareketiyle durur. (Yer yüzünde hiç bir araç 300 km hızla giderken bu mesafede duramaz.)son hamle pençeler balığı alır.

Murat Dörtdemir 5 yıl

İnsanın ürettiği insanı geçebilir mi insan yaratmıyor yaratan yaratılmış mükemmel olan insanı var etmiş ki insan beyninin %98-97 si keşfedilmemiş henüz bu bilgiler insanı sâdece aşağılar diye düşünüyorum.

N

Zannetmiyorum mekanikler de işler değişir

Adnan Şeref 5 yıl

Adnan bey, İnsanoğlu kendi sonunu hazırlıyor... Bu robotlara otomotik güncelleme yüklüyse üreticisine bile ihtiyaç duymadan kendini sürekli yeniler. Yakın zamanda hakim olduğumuz şeylerin mülkü altına girecez bence

S

Elimizdeki telefon misal. Kendi himayesine almış durumda mesela. Her ne kadar yok ben bağımlı değilim desekte bu telefonumuzun bir uzuvumuz olduğu gerçeğini değiştirmez hatta öyleki bunu kullandığımız cümlelerde görmek bilr mümkün. Misal.. Şarjım bitiyor gibi cümlede bir enteresanlık yokmu sizce kolum ağrıyor gibi Çünkü beyin onsuz eksik hissediyor Sophie gibi robotlar hayatımıza girerse ne olur bir düşünün Öyle mükembel bir şekild e tasarlandiki konuştuğu kişinin beyin haritasını çıkartıp karşısındaki kişi için en ideal arkadaş oluyor..... Kusursuz bir arkadaş

Adnan Şeref 5 yıl

Adnan bey, şu beyin haritamızı çıkaracak kadar sistemli yapılan bu robotlar güncelleme ile zamanla bizi kendileri için tehlike görse ne olacak..? Sonumuz elbet... Sizinde dediģiniz gibi me kadar bağımlı değiliz desekte onların hakimiyeti altına girmiş durumdayız tıpkı " bizim için var edilen Dünya iken Dünya için var edildiģimizi sanacak kadar bağımlıyız o nesnelere "

Serra Yavas 5 yıl

İnsanları tanıdıktan sonra robotlar gercekten en kusursuz arkadaş olur bencedeya da benim bu teorilerim aynaya uzun süre bakmamdan sonra olmuş olabilirdeo gün bu gündür ben ben değilimşaka tabi

Serra Yavas 5 yıl

o zaman şunu sorayım mine hanım tıpkı aynadaki gibi bir arkadaşınız var tıpatıp sizin gibi Ve sizi hiç kırmıyor üzmüyor Tehlikenin farkındasınız değilmi

Adnan Şeref 5 yıl

Peki ilerde bir gün bu arkadaşlıklar ileri safhaya taşınırsa sevgili yada eş gibi

Adnan Şeref 5 yıl

Ben robot

Y

Her açıdan böyle bir şey söylemek için çok erken olduğunu düşünüyorum. Ancak yapay zeka çalışmalarını şaşkınlıkla ve tedirginlikle takip ediyorum. Yine de bir zarardan önce insanlığa büyük faydalarının dokunanağını ve bunun devamında kontrolsüz bir yayılım neticesinde çeşitli zararların ortaya çıkacağını bekliyorum.

K

İnsanları geliştiren beyinleri değil karınları. İlk başta karınları acıktı ve birşeyler yapma gereyini duydylar ve beyin harekete geçti ve hala karnımız için çalışıyoruz ve buna göre para kazanmak için yeni bir lşeyler düşünüyoruz. beynimiz işlediyi için artık planlamalar yapa biliyoruz karnı tok olanlar ise artık karnını düşünmüyor çünki paraları çok zevklerini genişletiyorlar çünki beyin düşününce daha çok ihtiyaç yaratıyor ve bu tok insanlar fazlalık eden paralarını insanları katl etmek için harcıyorlar ve bundan zevk alarak daha çok kazanmak ve yeni yerler elde etmek istiyorlar. Amma robotların karnı olmadığı için onlar sadece bilgi imal edecekler ve bize ulaşamazlar.

E

hiç bir şey insanların yerini tutamaz

N