Atatürk müslüman mıydı?

Atatürk müslüman mıydı?
Ö
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
136
136 CEVAP

Din, bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir, hürdür. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye muhalif değiliz. Biz, din işlerini millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kaste ve fiile dayanan bağnaz hareketlerden sakınıyoruz ve buna asla meydan vermeyeceğiz.
(Asaf İlbay, tan gazetesi, 13.7.1949) Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur. Yalnız şurası var ki, din Allah ile kul arasındaki bağlılıktır.
1930 (Kılıç ali, Atatürk’ün Hususiyetleri, 1955s. 116)
Bizim dinimiz, en mâkul ve en tabiî bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin tabiî olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uyması lâzımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur. Müslümanların toplumsal hayatında, hiç kimsenin özel bir sınıf halinde mevcudiyetini muhafazaya hakkı yoktur. Kendilerinde böyle bir hak görenler, dinî emirlere uygun harekette bulunmuş olmazlar. Bizde ruhbanlık yoktur, hepimiz eşitiz ve dinimizin hükümlerini eşit olarak öğrenmeye mecburuz. Her fert dinini, din duygusunu, imanını öğrenmek için bir yere muhtaçtır; orası da mekteptir.
1923 (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri II, s. 90) Ataturk sadece inanc ozgurlukleri ilkelerine saygili bir insandi.

S

Cumhuriyet öncesi ve sonrasını incelediyseniz farkı görürdünüz.

Özgür Yaygın 5 yıl

selda hanim YANILIYORSUNUZ.EVET ATATÜRKÜN BU ŞEKİLDE SÖYLEVLERİ VARDIR. AMA BU ONUN ATAİST VEYA TARİHÇİ METE AKYOLUN TESPİTİYLE DEİST OLMADIĞINI GÖSTERMEZ. ONA BAKARSANIZ ATATÜRKÜN SOVYET RUSYAYININ SİSTEMİNİ ÖVEN SÖYLEVLERİDE VAR. AMA BUNLARI SÖYLEMESİNİN SEBEBİ KURTULUŞ SAVAŞINDA ONLARDAN ALDIGIMIZ SİLAHLARIN DEVAM ETMESİNDEN BAŞKA BİR ŞEY DEGİL. MANEVİ KIZI AFET İNANIN YAZDIRDIGI DERS KİTAPLARININ DİN BÖLÜMÜNE YAPTIGI MÜDALELERE LÜTFEN BAKINIZ. İSLAM PEYGAMBERİ İÇİN SÖYLEDİGİ ŞEYLER HELE KURANI TÜRKÇEYE ÇEVİRTİRİRKEN SÖYLEDİGİ İNSANLAR BUNU ANLADIKLARI ŞEKİLDE OKUSUNLARDA ARAPIN YAVELERİNİ GÖRSÜNLER LAFI. HADİ BUNUDA GEÇELİM 1937 MECLİS AÇILIŞ KONUŞMASINDA GÖKTEN İNDİĞİ SANILAN KİTAPLAR İFADESİ ATATÜRKÜN TARTIŞILMAYACAK KADAR NET ATAİST OLDUĞUNU GÖSTERİR. SAYGILAR.....

Şeref Çıkrıkcı 5 yıl

Şeref Çıkrıkcı bey merhaba, Soylediklerinize katiliyorum. yukari daki yaziyi koyma amacim kendisi inanmasa bile kimsenin inancina kisitlama getirmedigini gosterme maksadin da idi. Yazimin son cumlelerine bakacak olur iseniz, Ataturk un sadece inanc ozgurluklerine sagi duydugunu yazmisimdir. Muslumanliga bagli olsa idi, devrim niteliginde uygulamalarda bulunmazdi. Saygi bizden Seref bey.

Selda Tunçbilek 5 yıl

selda hanim BENCE İNANCA KISİTLAMA GETİRMEKTEN ÇOK ANCAK BU KADARINI YAPABİLMESİNDENDİR. ÇÜNKÜ YABANCI BİR GAZETECİYE VERDİĞİ ROPÖRTAŞTA ELİMDEN GELSE BÜTÜN DİNLERİ MEZHEPLERİ BİR ÇUVALA KOYUP OKYANUSLARIN. DERİNLİKLERİNE ATMAK İSTERİM DİYE BİR İFADESİ VAR İYİ akşamLAR...

Şeref Çıkrıkcı 5 yıl