Ateistler, ölümden sonraki hiçlik sizi korkutmuyor mu

Peki ya öldükten sonra? Bir hiç olmak? Daha doğrusu olamamanın bile var olmamış olması. Biraz korkuyorum. Ya sen?
O
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
34
34 CEVAP

bence sıkıntı yok dogmadan once ne isen öldükten sonra o lafini duyduğumdan beri mutluyum

E

Dünyada yaptığın her şey duyguların emeklerin düşüncelerin yok olacak insanlar senle ilgili düşünse de bunu bilemeyeceksin ve seni etkilemeyecek bile bundan hiçbir zaman korkmayacak mısın ?

Ömer Anonim 6 yıl

geriye bikac sanat eseri birakicam. Bunlar olmasaydi yine problem edermiydim bilmiyorum

Emrah Tekece 6 yıl

Sanat eseri bırakman hiç önemli değil öldükten sonra en iyi sanatçı seçilsen bile haberin olmayacak ve seni etkilemeyecek zaten haber alacak veya etkilenecek bir sen bile olmayacaksın .

Ömer Anonim 6 yıl

Evet bir bilinç söz konusu olmayacagi icin bu dedigin olucak

Emrah Tekece 6 yıl

O yüzden yukardaki yazdığım bir yorumda hiçliğe inanan insanların mantıklıca ne yapması gerektiğini yazdım ancak bunlar insanlığı kaosa başka bir şey e götürmez bundan dolayı hiçlik inancını önermiyorum ve inanmıyorum.

Ömer Anonim 6 yıl

saygi duyarim senin fikrindir. Ancak kaosa surukleyecegine inanmıyorum. Aksine hayata bir defa geliyoruz. Dahasi yok. İyi guzel yasamamiz lazim diye düşünüyorum

Emrah Tekece 6 yıl

Herkes böyle düşünecek herkes hırsızlık yapabilecek herkes aldatma yalan dolandırıcılık yapabilecek herkes istediğini öldürebilecek daha bunun çok örneği var bu kaos değil de nedir hiçliğe inanmak ahlak kurallarını vb yok saymaktır .

Ömer Anonim 6 yıl

ne alakasi var iyi yasamak guzel yasamak icin hırsızlık yapmak mi gerek. cehennem korkusuyla ahlakli olunuyorsa buna ahlak denmez korku denir. ahlak gönülden olur tehdit ile yasa ile degil.

Emrah Tekece 6 yıl

İyi yaşamak o değil hiçlik anlayışına göre iyi yaşamak tamamen kendini düşünerek yaşamaktır çünkü başkalarını düşünme için herhangi bir neden yoktur yani yakalanmayacaksan çalmanı engelleyecek hiçbir şey yoktur sadece şu olabilir o kişi üzülecektir ve o kişiyle duygusal bi bağlantı varsa ( ki duygu da ihtiyaçtan giderilmelidir ) o üzüldüğü için üzülürsün ama tanımadığın birinden çalabilir sin mesela.

Ömer Anonim 6 yıl

Ayrıca cehennem korkusuyla ahlaklı olunmaz yaratıcıyı severek ve kurallarına uyarak olunur ancak insan hem kendi iç isteklerinden dolayı hem de dış dünyaya imrendiğinden dolayı kendisi iyi biri olmak istese de kötü yola sapabilirler ceza ve ödül bunun için konmuştur ama ceza ve ödül e ihtiyaç duymadan ibadet eden ve ahlaklı olanlar vardır ancak sayıları çok azdır o yüzden ceza ve ödül e ihtiyaç duymak utanılacak bişey değildir sadece insanın pişman olmaması gerekir yani şöyle dememesi gerekir keşke ceza olmasaydı da hırsızlık yapaydım cinayet işleyeydim vs.

Ömer Anonim 6 yıl

hiclik anlayışıyla yasadin mi. Bunu tam olarak tecrübe ettin mi. Evet kendimizi illaki dusunucez. Ancak baskalarina zarar vermek soz konusu olduğunda eger onun canını yakarsam basim belaya girebilir hapse girebilirim kisacik bitanecik hayatim var riske atmayayim uzak durayim. Belaya bulasmayayim. Vicdan azabi her saniye mutlu olmaya çalıştığım hayatimi ziker mi vs vs vs. Ahlaki temeller boyle olur

Emrah Tekece 6 yıl

evet sayıları cok azdir. Çünkü ahiret inanci yeterince insana ahlak asilayamaz. insana ahlak asilayan sey akıldir vicdandir.

Emrah Tekece 6 yıl

İstatistikler ortada kimsenin hakkını yiyemem dedigin gibi sayisi az da olsa ahlakli inancli mevcuttur. Ancak karsindaki inancsiz ahlakli sayisi astronomik farklarla ifade edilir. Toplumlara kisaca bir göz atarsan ahirete inanmayanlarin daha düzgün bir hayat yasamaya çalıştığını görürsün sayın kardesim

Emrah Tekece 6 yıl

Tabiki de bak dedim zaten bi işten karşı çıkacaksan yaparsın yakalanacaksan hırsızlık yapmazsın ayrıca eğer diğer kişileri görmezden gelirsen vicdan azabı çekmesini vicdan azabını ancak babandan hırsızlık yaparsan falan çekersiniz çünkü duygusal bağını var onun dışında çekmezsin ki çekmek için de bi nedenin yok.

Ömer Anonim 6 yıl

bu tespitleri neye gore yapiyorsun

Emrah Tekece 6 yıl

inanmazsin muhtemelen ama ben kanımi emen sivrisinegi yakalarim canini yakmadan disari salarim. Vicdan konusundaki tespitin yanlis

Emrah Tekece 6 yıl

Ne tespiti mesela ?

Ömer Anonim 6 yıl

ancak babandan hirsizlik yaparsan vicdan azabi cekersin onun disinda tanimadigin icin cekmezsin cekmek icin nedeniniz yok tespiti

Emrah Tekece 6 yıl

Ya duygusal bağı olmadığı birinden hırsızlık yaptığında suçlu hissetmen için bi sorumluluğun olması lazım ama herhangi bi sorumluluğun yok ve sana göre en değerli şey sensin senin için her şey feda edilebilir olmalı ve bahane bulabilirsin mesela bunu ben hakediyorum veya bankadan çalarsan zaten halkı sömürüyolar.

Ömer Anonim 6 yıl

yanlış tespit. Üzülerek söylüyorum bu kadar emin olmamalisin. Sivrisineke karsi bir sorumlulugum yok herhangi duygusal bir bag da yok. ama sen diosan ki hiclige inandığın icin mantiken boyle olmalı. o mantık da yanlış. Oyle birsey söz konusu degil ki

Emrah Tekece 6 yıl

seninle munazara etmek keyifli. Yanlis anlamazsan onyargili davranmamak icin soruyorum. İnancin tam olarak nedir?

Emrah Tekece 6 yıl

Müslüman ım. Bu arada tabiki de hiçliğe inananların kendine koymuş olduğu kurallar olabilir mesela sen dersin ki ben hırsızlık yapmayacağım ever yapmazsın ama illaki ba zı hiçlikçiler böle düşünmeyecek ve hırsızlık yapacak insanlar da başkasının içini okuyamayacağından bunu bilemeyecek ve kaos böyle oluşacak yani kaos olması için herkesin hırsızlık yapmasına gerek yok herkesin potansiyel taşıması yeterli.

Ömer Anonim 6 yıl

Bence de keyifli bu arada saat biraz geç oldu ama.

Ömer Anonim 6 yıl

bu potansiyeli ortadan kaldiracak olan sey din degildir guzel kardesim. Hic bir zaman da kaldiramamistir. aksine koruklemistir. İnsanlari kisitladikca daha cazipkar edersin. ayrica kendimize kurallar koymayiz biz kendiliginden gelişir empati ile. iyi yasamak istediğin anda hayatin sadece burada oldugunu bildiğin anda bu basverir zaten sonra uzerine katarsin daha iyi yasamak icin daha iyi insan olursun. Bu boyle işler bizde.

Emrah Tekece 6 yıl

yanlis anlama sen bizim inancimizin ne olduğunu biliyorsun ama bu inanci yasamadigin icin yanlış tespitler yapiyorsun. ama ben gayet dinibütün bir insandim ve birgün agnostik olucagimi hayal bile edemezdim. Dolayısıyla ben iki tarafta da bulundugumdan dolayi objektif bir gozle bakıyorum olaylara. Ancak senin de objektif olabilmen icin ateizmi tecrube etmen yasaman lazim. Bilmek yeterli degil. imanini kenara koyup düşünmek de senin icin zor olucaktir.

Emrah Tekece 6 yıl

Abi empati hiçlik de gereksiz dir mesela çünkü başka bi kişinin mutlu olması seni etkilemez mesela Afrikada açlıktan ölen çocuklar. Bir hiçlikçinin umrunda olmaz ama bi müslüman için önemlidir çünkü kul hakkıdır sen soyarken onlar ölüyorum yapabildiğin kadar destek olman gerekir. Aslında bu potansiyeli din tam olarak kaldırır ancak bunun için herkesin iyi dindar olması gerekir ve sadece öldükten sonraki cezalar yetmez dünyadaki cezaların da arttırılması gerekir ve herkes dindarlığa yaklaştığından insanlar bencilliği bırakacaklarından tüm insanlığın ihtiyaçları azalacak ve suçtan vazgeçeceklerdir.

Ömer Anonim 6 yıl

ah kardesim olur mu hic. Bi baskasinin mutlu olmasi bizi etkiler. Neden mi. Eger herkes mutli olursa dunya daha güzel bir yer olur. Ahiret de varolmadigi icin dunyanin daha guzel bir yer olmasini isteriz biz. Empati bu yuzden gereklidir

Emrah Tekece 6 yıl

Haklısın en iyi sonuç için direk test etmek lazım ancak benim de çok arkadaşım var ateist ve agnostik hem onlardan öğrendiklerim hem de kendi kurduğum mantıklar böyle. Zaten ben şöyle demiyorum her hiçlikçi katildir hırsızdır sadece uymaları gereken ortak bi kurallar bütünü olmadığından (yasalar hariç ) hepsi potansieldir ki bence gerçek bi hiçlik çi tamamen vicdan azabından veya ben hırsızlık yapmayacağım gibi ilkelerden arınır ve derki madem hiçlik e gidecez karma diye bişey yok yasalar dışında sorumluluk yok vicdan azabı yok duygular sadece benim zevkleri için var bence gerçek bi hiçlikçi böyle düşünür eğer bir hiçlikçi böyle düşünmüyorsa onda bi farklılık perfect hiçlikçilikten bi eksikliği vardır.

Ömer Anonim 6 yıl

Abi bütün dünyanın gülücükler saçması seni etkilemez seni sadece bir şekilde etkiler bunu sen sağladıysan veya destekliyor numarasi yapıyorsan insanlar sana güvenir iş verir para verir seni sever yüceltirler ama bunun asıl amacı yine aslında gizlice bile olsa senin mutluluğundur.

Ömer Anonim 6 yıl

Sonuçta karma diye bi inanış yok yani sen iyilik yap iyilik bul falan yok hiçlikte.

Ömer Anonim 6 yıl

Bütün insanlar potansiyeldir. Sonucta iyi kötü gibi soyut sandigimiz kavramlar aslinda beynimiz sinir sistemi ve hormonlar arasinda gerceklesen kimyasal reaksiyonlardan ibarettir. Bu reaksiyonlara hukmetmek icin beyni kullanabilmek en önemli fiildir. Yani kötüluk potansiyel olarak elbette vardir. Ama birinin canini yakmak yerine stressini aticak spor sanat vs gibi etkinlikler tercih edilmelidir diye düşünüyorum

Emrah Tekece 5 yıl

omer kardes senin gibi hosgorulu musluman bulmak zor o yuzden saati gec ettim. Artik bir dahaki munazaralarda. Görüşmek dilegiyle bu sohbet sabahi ettirir bize kal sağlıcakla

Emrah Tekece 5 yıl

Sen de.

Ömer Anonim 5 yıl