Bir atom altı parçacığını durdurmanın yöntemi var mı?

Var ise bu yöntem nedir? Higgs bozonunu cern deki çarpıştırıcıların mıktasıyla ölçüyoruz fakat sanıyorum durduramıyoruz. Bir parçacığın hereketini durduğumuz yöntem var mı? Parçacıklar kendi başlarına ölçülemiyorlarmış. Kendi dönüşleri var. Biz cern de hızlandırıyoruz. Durdura biliyor muyuz?

com-ymqjlgt09ygzvd0pnook.jpg
E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

Durdurup napıcan boy ölçüsünü mü alacaksın? Lazerle soğutursan yavaşlar işte ama sıfıra ulaşamazsın.

G

Evde beslicem. Lazer tutup oynatıcam .

Emre Dilki 6 yıl

Görkem kardeş sürekli bi atar gider laf sokuşturma peşindesin bu hıncının nedeni nedir ?

Emre Dilki 6 yıl

Neyse madem sordun ciddi olarak söyleyim. Durdurma koşullarını evrenin geneline en azından matematiksel olarak uyarlarsak evrenin eğer duracaksa nasıl duracağını bulabilirmiyiz? Diye düşündüm olay bu .

Emre Dilki 6 yıl

Kuarklar ve/veya antikuarklar gluon tarafından zamklanarak hadronları oluştururlar. Yeğin kuvvet gereğince kuarklar hadronlar içinde hapsolmuş olarak bulunurlar; serbest parçacık olarak gözlemlenemezler. 3 kuarktan (veya antikuarktan) oluşan spini kesirli hadronlara Baryonlar (bu kelime Yunanca ağır anlamındadır), bir kuark ve bir antikuarktan oluşan spini tam sayı hadronlara ise Mezonlar (bu kelime "Mezzo" orta sözünden gelir) denir.

Emre Dilki 6 yıl

belirsizlik ilkesi nedeni ile duramıyormuş haspalar

Mesut Şnl 6 yıl

Duramıyorlarsa niye durdurmaya çalışmıyoruz? İmkansız mı acaba ?

Emre Dilki 6 yıl

Emre Dilki işte imkansızmış....

Mesut Şnl 6 yıl

O zaman evrenin genişlemesi tek bir şartla durabilir. Sonsuz evren teorisinde ki gibi bir evrenin başka bir evreni tetiklemesiyle belki. Atıyorum bizim evren bir sınıra ulaştı ve başka bir evrenin oluşması için bir patlamayı tetikledi o zaman o güç bizim evreni durduracak anti gücü oluştura bilir mi acaba ?

Emre Dilki 6 yıl

Böyle sözel çıkarımlar yaparak evrenin kaderini anlamanız mümkün değil.

Ögetay Alcer 6 yıl

Anca bu kadarını yapabiliyoruz hiç mi yapmayalım ?

Emre Dilki 6 yıl

Yapın tabi ki her zaman teşvik ediyoruz, ama bu bilimkurgu oluyor bilim değil. Bunun ayrımındaysanız sorun yok elbette

Ögetay Alcer 6 yıl

Standart teori tam oturmadığı için evrenin kaderine kolay yanıt verilemiyor olabilir ( benimki de sözel çıkarım Ögetay Alcer : )

Mesut Şnl 6 yıl

Evrenin kaderini elbette şu anda tam olarak bilemiyoruz. Fakat yine de iyi bir tahminimiz var, bu değişebilir. Ama bunları sözel tartışmak çok manasız ne yazık ki. Yani bunlar mantıksal çıkarımlarla bilinebilecek şeyler değil, öyle olsa fiziğe ihtiyacımız olmazdı zaten. İstediğiniz kadar zeki olun, tahmin etme şansınız yok. O fiziği görmek zorundasınız. Zaten görünce ne kadar sallamasyon olduğunu da anlıyorsunuz. Ben sizi daha iyi anlıyorum, çünkü ben de çok yaratıcı sallamasyonlar yapan biriyim Ne kadar mantıklı da olsa ne yazık ki fizik kuralı değilse bu, yani bir gerçekliği yoksa, hiçbir anlam taşımıyor. İstediği kadar manalı ve mantıklı olsun. Teorik alanda çalışmak bu yüzden zor. Sonucu öngörmeden çalışıyorsunuz, çok mantıklı geliyor çıkarımlarınız. Ama sonuç çöp çıkıyor

Ögetay Alcer 6 yıl

Olsun yine de güzel. Sonuçta çıkıp kuram buldum demiyoruz. Hatta hipotez tez bile demiyorum. Bir takım teoriler üzerinden yürüyoruz. Doğru yanlış çok bilinebilir değil.

Emre Dilki 6 yıl

Güzel tabi ki, manasız muhabbetler varken hele böylelerini çok arıyoruz. Üstelik birbirimize de ilham oluyoruz ve yeni fikirlerin oluşmasını sağlıyoruz. O yüzden hep destekliyorum. Lakin bazıları çıkıp da bunlarla teorilere kafa tutuyor, o yüzden aradaki ince çizgiyi de arada vurgulamadan edemiyorum

Ögetay Alcer 6 yıl

Anladım sen en azından kaile alıp cevapta veriyorsun dostum bunu da hanene güzel özellik olarak yazabilirsin. Bazılarına çok felsefik boyutta geliyor filan tenezzül etmiyorlar demiyim de pek hoşlanmıyorlar sanırım. Ve bilmeyen adamada anlatmak çok kolayda değil .

Emre Dilki 6 yıl

Ögetay Alcer yani şimdi belirsizlik ilkesi asla değişmeyecek bir şey mi? Biz parçacıkların bu oynaklığını durduramayacakmıyız ?

Emre Dilki 6 yıl

Ögetay Alcer önümüze bilgileri koyuyoruz, modelliyoruz, tezimizi ortaya koyuyoruz, tezler de sonuçta denetimli sallamalar

Mesut Şnl 6 yıl

Zaten tek yapabildiğim sallamak teorik fizikçiyim ben ahhaha

Emre Dilki 6 yıl

Belirsizlik ilkesinin geleceğini bilemiyorum, fakat şu anda durum böyle. İltifatın için de ayrıca teşekkür ederim. Bu arada Mesut Şnl , kurtarmaz maalesef Misal Einstein'ın genel göreliliğine alternatif bir sürü teori var. Hiçbiri yanlış görünmüyor. Ama yalnızca biri doğru. Bu noktada pek bir anlamı kalmıyor maalesef

Ögetay Alcer 6 yıl

Ögetay ve emre arasındaki bu muhabbeti çok önemli buldum

Minik Acı 6 yıl

evreni tamamen durdurduğunuzda matematik gereği big bang ortaya çıkıyor. Tamamen durdurduğunuzun bütün evren olması blle gerekli değil, herhangi yeri vakumdaki bir noktayı durdurdun diyelim ki. Ee ne biçim oldu, niye böyle oldu ki şimdi, durduralım derken yeni bir evreni big bang ledik gene? Durdurmanın veya durmak demek ne demek onda da sorun var fiziken çünkü.

Ercan Akalın 6 yıl