Madde yapısını oluşturan unsurların sıralaması?

okudum araştırdım biraz karışık. Bi sorum olacak: Elementler atomlardan oluşuyorsa, elektronlar atomların çevresi mi. Yani element atom elektron proton nötron iyon kuark, dıştan içe doğru hangisi hangisinden oluşmuştur?!

Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
20
20 CEVAP

Avagadro sayısı kadar elektron sayılabilir mi? 6.02x10(23)

S

Elektron atomun (-) yüklü tanecikleri:) Proton ise (+).. Nötronlar ise yüksüzdür..

S

Bir atomda, çekirdeği saran negatif yüklü bir elektron bulutu vardır. Yörünge halinde dolaşırlar. Çekirdek ise pozitif yüklü protonlar ve yüksüz nötronlardan oluşur. Atomdaki proton sayısı elektron sayısınına eşit olduğunda atom elektriksel olarak yüksüzdür. Elektron ve proton sayıları eşit değilse bu parçacık iyon olarak adlandırılır. İyonlar oldukça kararsız yapılardır ve yüksek enerjilerinden kurtulmak için ortamdaki başka iyon ve atomlarla etkileşime girerler.

Bir atom, sahip olduğu proton ve nötron sayısına göre sınıflandırılır: Atomdaki proton sayısı kimyasal elementi tanımlarken, nötron sayısı da bu elementin izotopunu tanımlar. Her elemetin radyoaktif bozunma veren en az bir izotopu vardır.

H

Element dediğimiz şey, lisede öğretilen periyodik cetvelde bulunan, doğadaki tüm yapı taşlarıdır diyebiliriz. Periyodik cetvelin en başında bulunan Hidrojen sadece 1 adet atomdan oluşur. Helyum 2, lityum 3 vs vs gider. Bunlar tabi hafif elementler. Listenin sonuna doğru gittikçe elementler ağırlaşır. Demir, altın, uranyum gibi. Mesela demir elementi tam 26 adet atomdan oluşur.

G

teşekkürler yardımcı olduğunuz için

Y

Bu arada yukarıda atomun yapısı ile ilgili verilen bilgiler çok temel düzeyde klasik fizik kuramına göre verilmiş doğru bilgiler. Ama atom altı dediğimiz zaman burda klasik fizik kurallarına yerine kuantum fiziği geliyor. Atom altı seviyede işler bu kadar basit değil tabiki. Cern laboratuvarı da atom altı seviyedeki parçacıkları ve kuvvetleri inceliyor

G

tabi ki.

Y

yani Element atomdan oluşur, Atom elektron proton nötrondan oluşur. (+yüklü proton ve nötr yüksüz nötronun' atomun içinde olup, -yüklü elektronun atomun dışında olması da bi garip).

Y

her atomda nötron var mıdır?

Y

Evet; kesin olarak vardır..

Serkan Upçin 6 yıl

sadece Hidrojen de yokmuş. Az önce vikipediden okudum.

Yeliz Sarıkınacı 6 yıl

Proton ve nötron büyük parçacıklar ve kütleleri var. Elektron dediğimiz şeyin kütlesi ise önemsiz denilecek kadar küçük. Atomu incelerken asıl önemi yükünden kaynaklanıyor. Bu elektron atomun çekirdeği etrafında dönüyor( çekirdek= proton +nötron). Hiç bir zaman elektronun yerini tam olarak bilemezsiniz ve elektron ile ilgili net hesaplar yapabilmek için kuantum fiziği kullanarak olasılık dalga fonksiyonunu yazmak gerekiyor. Yani yörünge üzerinde bulunduğu yer ancak olasılık olarak tahmin edilebilir

G

yani şekil olarak çizersek: -yüklü elektron + yüklü proton ve nötron = atom

Yeliz Sarıkınacı 6 yıl

Nötronlar yüksüz değil yüklüdür yanlış ifade oluyor arkadaşlar. + ve - birbirini dengelediği için nötr yüklü kabul edilir

B

nötron pozitif negatif nötr değilse, ne yüklü olabilir.

Yeliz Sarıkınacı 6 yıl

Nötron nötr yüklüdür dostum

Berhan Avans 6 yıl

yüksüz demek nötr demek değil mi?

Yeliz Sarıkınacı 6 yıl

iyonun karşıtına mı, elektron proton birbirini dengeleyen nötürlere mi nötron deniliyor yani.

Yeliz Sarıkınacı 5 yıl

Yüksüz + ve - yük bulundurmaması anlamına gelir. Nötr + ve - yüklerin eşit miktarda olup birbirini dengelemesidir.

Berhan Avans 5 yıl

vikipediden alıntı: Nötron, proton ile birlikte, atomun çekirdeğini meydana getirir. Bir yukarı ve iki aşağı kuarktan oluşur. Ayrıca nötron ve proton sayılarının toplamı, bize kütle numarasını verir. Nötron ve proton kütleleri, birbirine oldukça yakındır. Nötronlar yüksüz parçacıklardır. Hidrojen dışında bütün atomların çekirdeklerinde bulunan parçacıktır. Nötronun elektrik yükü sıfır ve bağıl kütlesi 1,00 dır. Nötronların da 3 kuarktan oluştukları sanılmaktadır. Sembolü(n)’dir, çekirdekte bulunur. Her atom farklı sayıda nötron bulundurabilir.

Hidrojen dışında tüm atomların çekirdeklerinde bulunurlar. Proton ile aynı kütleye sahiplerdir (1a. K.b.).

Nötronlar, elektron ve protonun birleşiminden oluşurlar. Kütleleri 8 ile 50 arası Güneş kütlesine sahip yıldızlar süpernovaya dönüşürken aşırı basınç sonucunda çekirdeğindeki atomları nötrona evrilir. Beta ışımasında, nötron bozunarak proton ve elektrona dönüşür.

Y

viki, yukarıdaki yazıda bi nötron proton ile atomu oluşturur yazmış, bi de nötronlar proton ve elektronlardan oluşur yazmış.

Y

Orta düzeyde lise konu anlatımlı fizik kitabından vikide öğrendiğinden daha doğru ve daha anlaşılır şekilde öğrenebilirsin

B

Vikipedi yüzde yüz doğru bilimsel bir bilgi kaynağı değil. Kullanıcılar tarafından yazılır

B

haklısın.

Yeliz Sarıkınacı 5 yıl

Kuantum fiziğinde tanımlamalar farklılaşabiliyor. Temel düzeydeki bilgiye göre tanımlamaya bakarsanız nötron ayrı elektron ayrı şeyler. Tabi elektron dediğimiz şey öyle elle tutulur gözle görülür bir parçacık olmadığı, yeri bile net tanımlanamayan, sadece yarattığı etki ile varlığı tespit edilen bir parçacık olduğu için farklı tanımlamalar oluşmuş olabilir.

G

Elektronlar, protonlar gibi yerleri sabit değil, atom çekirdeği etrafında dönüyorlar. Nötron, elektron proton gibi bir değişik tür değil mi, yada elektrondan değilde protondan farklılığı nedir diye sorsak?

Yeliz Sarıkınacı 5 yıl

Bunlar artık parçacık fiziğinin konusu. Proton ve nötron da daha küçük yüklü parçacıklar dan oluşuyor. Aşağı ve yukarı olarak tanımlanan kuark ve gluonlardan olustukları tahmin ediliyor

Gökmen Kalaycioglu 5 yıl

elektron proton nötron, kuark ve gluonlardan oluşan türlerdir diyebilir miyiz tabiri caizse.

Yeliz Sarıkınacı 5 yıl

Ama yine de vikipedide verilen bilginin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu konuda daha detaylı bilgi için bohr atom modeli konusunu inceleyebilirsin

G

Olurya bir gün / Rodrigo çalıyordur bir yerlerde / Bilki bütün atomlarım / Nota olmuş dolanıyordur evrende. .
Zirve

M

Elektron, proton ve nötronlari karakteristik olarak son halini almış atomların oluşturduğu varlıklara madde, son haline ulaşıp karakterini oluşturamamiş olanlara ise radyoaktif madde denir. Yani küçük bir müdahale ile bambaşka bir madde elde etmek mümkündür. (Uranyum, rodyum, saf alüminyum).

Küçük bir bilgi daha verelim. Dışarıdan müdahale ile elektronları çekirdekten uzaklastirmayi becerebilirseniz ilgili madde ısı açığa çıkarır.


Örnek; endüksuyon bobin ile bir çeşit elektro manyetik alan oluşturup bu manyetik alana karbon bazlı bir metal sokarsaniz bir kaç saniye içersinde 2000 santigrat dereceye çıkarıp eritebilirsiniz

S

Atomu oluşturan Atomaltı parçacıklarıdır. Atomdan küçük, atomu da oluşturan maddeler. En çok bilinenleri, alt parçacıklardan (kuarklardan) oluşan proton, elektron, nötrondur. Yapısı tamamen keşfedilmemiş olanlara örnek foton (ışık), bozon, mezon, fermiyon, baryon, graviton ve lepton denir.

K