Çok önemli bir işimin olmadığı zamanlarda uyanamıyorum

Selamun aleyküm genşler.

Ben, Özellikle çok önemli bir işimin olmadığı zamanlarda uyanamıyorum.
Şöyle ki, aslında uykumu almış oluyorum ve bilincim açılıyor.

Mesela saat sekizde gözümü açıyorum, sonra geri kapatıyorum. Dışardan gelen, geçen ne varsa algılıyorum ve mantığım da şu an olduğu gibi aktif çalışabiliyor. Ama sürekli bir rüya görme halinde olduğum için gözümü açıp, bedenimi bir türlü uyandıramıyorum. Bu durum minimum iki saat, maksimum beş saat böyle devam edebiliyor. Anlamsız rüyalar görüp, uyanık bir bilinç ve uyuyan bir beden ile rüyalarda hapsolup duruyorum.

Tabii uyanamadığım ve işlerimi yapamadığım için de kendimle bol bol kavga ettiğimden en sonunda kendimi yataktan kaldırabildiğimde oldukça öfkeli ve yıpranmış oluyorum.

Böyle bir durum yaşayan, sebebini bilen birileri var mı aranızda acaba?

B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
52
52 CEVAP

Olayın özeti tam olarak şudur: beyin normalde uykuda gün boyu yapılan herşeyi dizgiler, sıralar ve arşivler. Gereksiz olarak gördüklerini de siler. Yani uykudayken beyin arınıyor diyebiliriz. Sabaha kadar bilinç açık şekilde uyumaya çalışmanızın nedeni (aynı olay bendede oluyor) hiç tanımadığımız bir yere misafirliğe gittiğimizde ilk gece uyuyamama nedenimiz ile aynı. Buna tilki uykusu deniyordu sanırsam. Ilkel atalarımızdan bize kalan bir miras bu. beyin kendini dışarıdan gelecek saldırılara karşı açık ve tetikte tutuyor. Bahsettiğiniz durum ise, genellikle ertesi gün çok önemli bir işiniz olduğunda yada o gün tilki uykusuna değececek birşeyler yaşamanızdan kaynaklıdır veya hiçbir sebep yokken de bu şekilde gözleriniz sabaha kadar kapalı ama bilinciniz açık kalabilirsiniz. Bunun nedeni ise beyninizin çok önemsediğiniz şeyi durmadan zihninizde dönüp dolaştırması, onunla ilgili sorular sorması yani kısacası o olay ile ilgili herşeyi ortaya saçmasından ve sizin bunu toplayamamanızdan kaynaklanıyor misal ben üniversite sınavına gireceğim sabah saat 6 da hala uyumaya çalışıyordum ve beynim bana biyoloji fizik sorusu çözdürüyordu ama şöyle de birşey var uyuyamıyorum diye ayağa kalkarsanız ertesi günü unutun. Ama bu olayın tilki uykusu olduğunun farkına varıp sabaha kadar gözleriniz açık beklerseniz uykunuzu almış bir şekilde uyanırsınız. Çok hafif yorgun veya zihniniz az bişey bulanık olabilir ama kahve ile bunu da bertaraf edebilirsiniz. Bunun önüne geçmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum çünkü kafaya takan biriyseniz eğer ilk başta bunu değiştirmeniz lazım. Ben bu duruma alıştım ve sabaha kadar gözlerim açık da kalsa uykumu alıp uyanıyorum.

B

Bahsedilen bütün gece değil uykuyu aldıktan sonra tilki uykusunda olmak. Ve önemli işin önceki günü değil aksine önemli iş olmadığı günler

Sema Dagistan 6 yıl

Ozaman sizin bahsettiğiniz farklı bir uyku bozukluğu.

Bilgehan Destan 6 yıl