(25/FURKÂN-2: Göklerin ve yerin mülkü O'nundur. O bir çocuk edinmemiştir, mülkünde ortağı yoktur. Her şeyi yaratmış, ona ölçü, biçim ve düzen vermiştir.)
Bu ayeti örnek olarak paylaşıyorum. Neyse konuma dönüp Ateist kesimin Müslümanlara karşı kullandığı bir eleştriye bakalım. Bu eleştriye göre doğa kusurluymuş. Bu kusurun kanıtıda hayvanların yamuk yumuk doğması veyahut canlıların acı çekmesiymiş. Bu sebepten ötürüde Allah yokmuş.
Bu doğanın kusurlu oluşunu göstermez. Bu sadece o kişinin duygu sömürüsü yaptığını ya da algı yaratmaya çalıştığını gösterir. Doğa kusursuzdur. Bu kusursuzluk insanın estetik algısına uyup ya da uymayışından değil veya bir organın işlevselliğinin olup olmayışından değil, doğanın kendi kanunlarına her daim uyuşundan kaynaklanır. Keçinin boynuzunun o kadar uzaması yine doğanın düzeninin kusursuzluğunu gösterir. Çünkü keçinin Dna'sında ne yazılmış ise ona göre bir büyüme gelişmiştir. Doğaya kusurlu demeniz için fizik kurallarının belirlenemez olduğu bir evrende yaşamanız gerekir. Bu evrene örnek olarak metafizik ile ilgili düşüncelerin gerçekleşmesini verebiliriz. Mesela rastgele bir şekilde fizik kurallarını hiçe sayan cin veyahut hayalet gelip benim bedenimi ele geçiriyorsa işte o zaman evrenin düzeni kusurludur, doğa kafasına göre hareket ediyor diyebiliriz. Ya da silahtan çıkan merminin fizik kurallarına uymayıp açıklanamaz bir şekilde ileriye değilde geriye gitmesini örnek verebiliriz. Ancak böyle rastgelelikler yoktur. Her şey bir kurala tabidir ve ona göre hareket eder, rastgele hareket etmez. Kuantum fiziğide aynı şekilde rastgele ya da kusurlu değildir. Kuantum fiziğide normal fizikten farklı bir şekilde belli kurallarla yine sabittir. Kusur olarak gördükleriniz kendi ütopyanızda görmek istemediklerinizdir. Kusursuzluk olarak sandıklarınız ise ütopyanızdır yani hayal dünyanız.
Ayrıca kuantumda rastgelelik vardır. Hatta bunu kabullenemeyen Einstein "Tanrı zar atmaz" demiştir. Yani rastgele işliyor olamaz diyor ama gerçek öyle değil ne yazık ki.
Kuantumda rastgelelik var ise kuantum fiziği ve bilimi safsatadır. Belirsiz bir şeyi belli etmeye çalışmak ne kadar mantıklıdır ?
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuantum_mekani%C4%9Fi
Olasılıksal olarak ifade edebiliyorlar ancak. Yani %60 olasılıkla şöyle %30 şöyle %10 şöyle gibi. Olasılıklar var ama net bilgi yok. Parçacığın davranışı buysa öyle kabul etmek zorundasın? Bu da fizik bu da yasa?
Yolladığın linkteki görselde bile şu yazıyor "Belirli enerji seviyelerinde (aşağıya doğru artarak: N=1,2,3,...) ve açısal momentum'lardaki (sağa doğru artarak: S,p, d,...) bir hidrojen atomu elektronunun dalga fonksiyonları. Daha parlak olan bölgeler elektronun pozisyonu için daha yüksek olasılık genliğine işaret ediyor." Yani 6 bölge var ve azdan çoğa doğru olasılıkları var. Bunlardan herhangi biri olabilir bu rastgelelik değil midir?
Hayır bu bizim bilgi eksikliğimizi gösterir.
Dua konusunda ne diyorsun? Duamız kabul oluyorsa evrene müdahale ediliyor demektir bu da doğaüstü olayların olduğu "kusurlu" evren olur.
Ben bu konuları kastetmiyorum. Bu konular inanç kısmına giriyor ve inançlar gerçeklikten öte bir düşüncedir. Yinede yazayim. Bir kişi şu olsun, bu olsun diyerekten hiçbir şey olmaz. İslam dinindede armut piş ağzıma düş diye bir mantık yoktur. Zaten müslümanların dualarının durduk yere gerçekleşmediğinden bunu görebilirsin. O duaları gerçekleştirmek için çalışmak gerekir. Bu çalışmada Allah'in koydugu kurallara gore hareket edip anlamakla mantikla bilimle gerceklesir. Zaten gordugumuz gibi Allah'in kuralindan sapan muslumanda kotu duruma dusmektedir. Bunlari muslumanlar icin diyorum çünkü çok saçma eleştriler var müslümanlığa karşı. Ben eski atalarımın Göktanrı inancına bağlıyım diyeyimde.
Benim yapmaya çalıştığım müslüman, ateist, hristiyan demeden mantıksız düşünceleri ve bağnazlıkları görmeye çalışma ve giderme çabasıdır.