Doğmamış çocuğun DNA'sına müdahale edilebilir mi?

Doğmamış bebeğin DNA'sına bağlı olarak oluşabilecek hastalık veya deformasyonları(kanser, otizm, down sendromu, zeka geriliği, aşırı melankolik duygu özelliği vb. ) tespit edilip, DNA'sına dışardan müdahale ederek değiştirilebilir mi? Değiştirildiğini varsayarsak, bu etik ve ahlaki olur mu?

C
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
29
29 CEVAP

Halihazirda tup bebek hizmetlerinde kullaniliyor benzer islemler. En saglikli olani secip onun dogmasini sagliyorlar. Hatta su anda yasal olmasa da bu sektorde calisan arkadasim istersek cinsiyeti bile secebiliriz dogumdan once diyor.

O

Bu, üç ebeveyn yoluyla gerçekleşen DNA değişimi/ıslah edilmesi var(mitokonriyal DNA değişimi, diye okumuştum ) ; acaba, onu mu kastediyorsun?

C

Sorunun ilk kısmının cevabı, evet. Son kısmının cevabı şimdilik hayır.

M

Teşekkür ederim, hepinize

C

Sanıyorum ki, etiğinde bilimsel ve sosyolojik temelleri vardır. Belki, ilkel de olsa belirli bilimsel realite ve rasyoneliteye dayalı olarak gelişkinlik kazanmıştır, etik. Örneğin;evlenmek, çocuğuna bakmak ona güzel bir yaşam sunmak, hırsızlık yapmamak... Sorumuza dönecek olursak;doğmamış bir kişinin DNA'sında bir değişiklik yapıp, kişiyi büyük bir deha olarak dünyaya getirdiğimizi varsayalım ve bu yöntemin tüm dünya çapında legal olduğunu düşünelim, bütün dünyaya gelmiş bireylerin deha olması dahilinde ekolojik, toplumsal, psikolojik, metabolik dengenin ne denli bozulacağını tahayyül edebiliyor musun? Ya da yeni doğacak tüm bireylerin Dünya'da tehlikeli görünen tüm virüslere karşı doğal bağışıklık kazandırdığımızı düşünelim, bu da ekolojik, sosyolojik vb. Dengesizliklere yol açmaz mı? Ya da bütün insanların empati yapabildiğini düşünelim veya bencil olmadığını düşünelim bu da çeşitli sıkıntılar yaratmaz mı tabiatta? Bu DNA'larda yaptığımız ıslah/deformasyonlar kontrolden çıkıp, belki de yeni canlılar yaramaz mı?

C

Yani insanlık adına şu an herşey dengede ve mükemmele yakın ya, sende haklısın ...

Armagan Küçükgökçe 6 yıl

Hayır, ben de evrenin oluşumunda hatalar ve dengesizlik olduğunun kanısındayım. Ama;mevcut olan sistemin daha da bozulmasına neden olabilir, diye düşünüyorum bu uygulamanın.

Celal Şahinkovan 6 yıl

Aynı bakış açısıyla o hastalıkları aksmaları tedavi etmekte etikmi? Diye sorabiliriz...

A

Duygusallığı bir kenara atıp, rasyonel bir temelde düşündüğümüz zaman etik.

Celal Şahinkovan 6 yıl

Homo Deus .... Okumanı tavsiye ederim.

Y

Homo Deus'u şuan okuyorum, yüz sayfasını bitirdim.

C

Kanser dışındaki her şey yine mümkün gelse de kanser mantıksız geldi. Yanlış biliyorsam düzeltin ama benim bilgimin dahilinde henüz kanser tam çözülmüş bir bulgu değil ve zaten bu yüzden tedavileri halen yetersiz. Çok değer verdiğim anatomi hocamın dediği gibi. Durup dururken hiç beklemediğin bir şekilde can bulabiliyor bu lanet hem de ailende olmasa da veya kanserojenden diğer insanlara oranla bolca kaçınmış olsan da. Bu kadar sinsi bir şeyin oluşmasını nasıl öncesinde önleyebilir biri? Ciddi soruyorum. Çok bildiğim bir konu değil sadece etrafımda bulunan 30 kişiden 16'sı kanser. Her kanser haberi alışımda bakınmışlığım bir de anatomi dersi bilgilerim var. Fakat yeterli değildir elbet. Biri aydınlatırsa çok sevinirim.

M

Bu arada aklıma ister istemez Paradigm oyunu geldi. Mükemmel bir introsu vardı. Muazzam insan geni ile alakalı.

M

Gülşah, yorumlardan anladığım kadarıyla doğmamış bebeğin DNA'sına bakılarak hastalıklar vb. Olumsuzluklar tespit edilip, o kısım ıslah edilebiliyor. Eğer yorumlar kesin bir şekilde doğruysa ;mantıklı düşündüğümüz zamanda kanser diye bir sorunumuz kalmıyor en azından DNA'sı ıslah edilmiş bireylerden itibaren kalmıyor.

C

Bir sürü şey yazdım kirlettim burayı. Ben araştırayım şu kanser olgusunu kendim.

M

http://m.yenisafak.com/hayat/kanser-ihtimali-13-yil-onceden-bilinecek-2129439

Tamam ben buldum cevabı. Bundan gayet yürünebilir. Teşekkürler.

M

Etik degili savunanların başına gelsin görelim. Eşim Hantington... Oğlumda da bu gen var mı bilmiyorum bilmek istemiyorum. Olanağım olsaydı bu işlemi yaptırırdım! Geni bertaraf etmenin kime zararı var? Bunun kontrolü kim rant yer kim negatif yonde kullanır korkusu başka...

M

Aklıma bir gazete yazısı geldi şimdi, gay geni olduğu için yeni doğacak bebeğini aldırabileceklermiş aile isterse. Komik yaşama hakkını seçer hale gelmek.

Ö

Dışardan değişmesine gerek yok. Bebek zaten embriyolojik kök hücreye sahip yerine yeni hücreler koyabilirsin ama dna ile ilgili böyle oluyormu bilmiyorum.

K

kadir, o bahsettiğin işlem üç ebeveynle yapılan yöntem. Kötü hücreler tespit edilip, daha sonra o üçüncü kişinin hücrelerinden verilir

C

doktor senin bebegine dns bozuk.. Dns nı değiştirirsek otizm olmayacak derse, sen yok olmaz bu ahlaki değil etikte değil. Otızm olsun ona bu kaderi ben çiziyorum de öyle doğsun. Ekolojik düzenide bozmazsın

A

Ahlaki olmayan doğaya müdahale etmek mi? Anlayamıyorum tedavi etmek bile doğaya aykırı. Kan nakli bile yapılmasın.. Bence bu da yobazlık..

Kamil Donat 6 yıl

murat bey, tabii ki ben de bir insanın göz göre göre kanser olduğu bilindiği halde o kişinin ölmesini izlemek güzel bir durum değil. Ben kastettiğim, mevcut ekolojik sistemi daha da bozar diye düşünüyorum.

C

Ben de çocuğumun kanser olduğunu öğrenirsem, tabii ki de müdahale edilmesini isterim. Benim demeye çalıştığım, geleceğe dair öngörülerden ibaret.

C

sen ekolojik mekolojik düzeni boş ver gelecekte zenginler kullanacak bu nu. Fakir avcunu yalayacak. Sen istersen bu ayrımcılığın etik olup olmadığının derdine düş

A

İşte bu durum tevessül etmemesi için diyorum. Biliyorum belki size bu söylediğim iyimser gelecek ama, ne olacağını da kestirmek çok mümkün değil.

C

ne olacağını kestiremiyormusun. Zenginler artık kendine kök hücresi yaptırmaya başladı bile.

A

Taşıdığım hastalıkdan dolayı doktorum bana gen ayiklama yaptırarak çocuk sahibi olmam gerektiğini söylemişti ama normal yoldan oluşan gebeliğe dışardan müdahale edilmez.

E

Tamam siz kazandınız aysel hanım, ama bu uygulama her yerde legal olduğu taktirde sıkıntı yok. Ancak, bu gelişmiş sağlık olanaklarından sadece zenginlerin yararlanması sanıyorum hayatın bir cilvesi.

C

ecehan hanım, sizden anladığım kadarıyla ;bu uygulama doğmamış bebekte değil, gebe olan kişiye yapılarak dolaylı yoldan bebeğin sağlık olarak doğması sağlanıyor.

C

can bey, filmin konusu tam olarak ne? Genetik bilimini konu alan bilim-kurgu filmi mi acaba?

C

Dna'sı incelenerek düzeltilmiş olan ve normal doğum ile oluşan insanların yaşam biçimleri anlatılıyor. Yani bir nevi süper genlere sahip olanlar ve normal genlere sahip olan insanların toplum içerisindeki yerleri anlatılıy. Or.

Can Taghizade 6 yıl

Bunu kesinlikle izlemeliyim. Film önerin için teşekkür ederim

Celal Şahinkovan 6 yıl

Film bayaği eski yalniz

Emre Rahmanoğlu 6 yıl

Sıkıntı olmaz ne varsa, eskilerde var.

Celal Şahinkovan 6 yıl

Bir insanın kişisel gen haritasını çıkarıp hangi hastalıklara yatkın olduğu yapılabilen bişey ancak gen terapileri günümüzde etkin yöntem haline gelmiş değil. Hangi hastalıklara yatkın olduğumuzu bilmek güzel bence. En azından hastalıktan kaçmak için beslenme diyetimizi buna göre şekillendirebiliriz ama bununda karşımıza çıkarabilicegi etik ve sosyal problemleri var. Mesela sigorta şirketleri bu kanser riski taşıyan insanı sigortalar mı?? Yada işveren henüz 30 yaşında kanser olma ihtimali olan birini işe alır mı?? Bunlar bile bu tür uygulamaların gelecekte bize bela olacak konuları gibi duruyor.

K

Evet, çeşitli sosyolojik sıkıntılar çıkabilir.

C