Doğmamış bebeğin DNA'sına bağlı olarak oluşabilecek hastalık veya deformasyonları(kanser, otizm, down sendromu, zeka geriliği, aşırı melankolik duygu özelliği vb. ) tespit edilip, DNA'sına dışardan müdahale ederek değiştirilebilir mi? Değiştirildiğini varsayarsak, bu etik ve ahlaki olur mu?
Celal Şahinkovan
C
Sanıyorum ki, etiğinde bilimsel ve sosyolojik temelleri vardır. Belki, ilkel de olsa belirli bilimsel realite ve rasyoneliteye dayalı olarak gelişkinlik kazanmıştır, etik. Örneğin;evlenmek, çocuğuna bakmak ona güzel bir yaşam sunmak, hırsızlık yapmamak... Sorumuza dönecek olursak;doğmamış bir kişinin DNA'sında bir değişiklik yapıp, kişiyi büyük bir deha olarak dünyaya getirdiğimizi varsayalım ve bu yöntemin tüm dünya çapında legal olduğunu düşünelim, bütün dünyaya gelmiş bireylerin deha olması dahilinde ekolojik, toplumsal, psikolojik, metabolik dengenin ne denli bozulacağını tahayyül edebiliyor musun? Ya da yeni doğacak tüm bireylerin Dünya'da tehlikeli görünen tüm virüslere karşı doğal bağışıklık kazandırdığımızı düşünelim, bu da ekolojik, sosyolojik vb. Dengesizliklere yol açmaz mı? Ya da bütün insanların empati yapabildiğini düşünelim veya bencil olmadığını düşünelim bu da çeşitli sıkıntılar yaratmaz mı tabiatta? Bu DNA'larda yaptığımız ıslah/deformasyonlar kontrolden çıkıp, belki de yeni canlılar yaramaz mı?
Yani insanlık adına şu an herşey dengede ve mükemmele yakın ya, sende haklısın ...
Hayır, ben de evrenin oluşumunda hatalar ve dengesizlik olduğunun kanısındayım. Ama;mevcut olan sistemin daha da bozulmasına neden olabilir, diye düşünüyorum bu uygulamanın.