Evren genişliyorsa nasıl olur da andromeda bize yaklaşıyor?

Evren genişliyorsa nasıl olur da andromeda bize yaklaşıyor?
A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
22
22 CEVAP

kütle çekim kuvveti..?

B

Ben de merak ediyorum?

A

Berkay Gümüşkar kardeşimk. Bakma bn bu konuda biraz cahilim de bilgin varsa biraz daha aydınlatabilirsin bizi

A

samanyolu ve andromeda galaksisi yerel grubun içerisinde yer alan 35 in üzerinde galaksiden ikisi ve birbirlerinin çekim kuvvetine kapılmış olma ihtimalleri olabilir.

B

Ben ikna oldum

Tan Çutok 6 yıl

ki öyle oldu

B

Şöyle Açıklanabilir

T

Gerçek şu ki, galaksiler birbirinden uzaklaşmazlar. Birbirlerinden uzaklaşanlar “galaksi kümeleri“dir. Andromeda, Samanyolu, Üçgen Gökadası ve onlarca cüce galaksinin meydana getirdiği bizim “yerel gökada grubumuz“daki galaksiler kütle çekim etkileriyle birbirine bağlıdır ve birbirlerinden uzaklaşmazlar. Bu durum, evrendeki tüm galaksi grupları için geçerlidir. grup içindeki galaksiler birbirlerinin kütleçekimsel etkileri nedeniyle zamanla uzaklaşabilir, yakınlaşabilir, çarpışabilir veya birbirlerinin yörüngelerine girebilirler. Ama kolay kolay ayrılmazlar.

Taylan Çamaş 6 yıl

Yani aradaki mesafenin az olmasından dolayı galaksi ölçeğinde kütleçekim kuvveti uzayın genişlemesine galip geliyor diyebiliriz.

I

Evrenin genisleme hizi: 3.26 milyon isikyili mesafede 70 km/s. Andromeda 2 milyon isik yili otede ve bu hizin yaklasik iki kati hizla yaklasiyor. Yani andromedanin yaklasma hizi evrenin genisleme hizindan cok daha fazla.

U

evrenin genişleme hızı bilinmiyor

Poyraz Güreşçi 6 yıl

diye biliyorum kaynak varsa alırım

Poyraz Güreşçi 6 yıl

Farkli yontemlerle uydularla falan olculebiliyor. Olcumler 1 Mparsekte 70 km/s civarina işaret ediyor. https://m.phys.org/news/2015-11-hubble-constant-nobel-laureate-riess.html https://www.nasa.gov/image-feature/goddard/2016/three-steps-to-measuring-the-hubble-constant/ https://www.cfa.harvard.edu/~dfabricant/huchra/hubble/

com-4aen1b7p5ub324jzn8qk.jpg

Uğur Kıroğlu 6 yıl

Meteorların dünyaya gelmedi gibi oluyor herhalde. Hepsi eşit şekilde tamamen balon gibi uzaklaşacak diye bir kural yok.

Muhammed Biz 6 yıl

Aynı yolda genişleyip ilerliyoruz. İki bisikletli yan yana gidiyor araları açık ama sonra hareket halindeyken birleşip sonunda düşer ya öyle düşün. Bisikletin başlangıç noktası bigbang

S

Evrenin merkezinde olduğumuzu düşünürsek andromedanın bizden uzaklaşması gerektiği evrenin genişlemesine uygun olurdu ama biz merkezi bilmiyoruz ve bizim galaksimizin andromeda galaksisinden başlangıç noktasına uzaklıkları farkını bilmiyoruz. Sebebi bu. Evren dairesel değil düze bir şekilde genişliyor.

Y

Hocam basit bir örnek vermek gerekirse, aşağı inen yürüyen merdivenlerde yeteri kadar hızlı çıkarsan yukarıya ulaşırsın, merdivenin seni aşağıya çekmesi yukarıya çıkmana engel değil, sadece yavaşlatır

O

Galaksi kümeleri uzaklaşır aynı küme içerisindeki galaksiler değil

Ö

Ahmet Erkacmaz
Kütleçekim kuvveti. Andromeda ve Samanyolu Galaksisi her saniye ışık hızında birbirine yaklaşıyor.
Yaklaşık 5.3 milyar yıl sonra çarpışacak. Başka sorusu olan

Y

Arkadaşlar evren genişlerken galaksi kümeleri birbirinden uzaklaşır, aynı kümede bulunan galaksiler değil

M

Siz iyi çocuklarsınız, güzel güzel konuşun.

G

Evren genişliyorsa neden güneş sistemimizdeki gezegenler, güneşten ve birbirinden uzaklaşmıyor?

H

aynı soruyu geçen sene bende sormuştum

Y

yerel kümede kütle çekim reis söz sahibi

Y

Elmada başına düşüyor !

H

Andromeda ile aynı kümedeyiz. Aslında Galaksiler birbirlerinden uzaklaşmazlar. Galaksi kümeleri bir birinden uzaklaşırlar. Çünkü aynı grup içindeki galaksiler birbirlerinin kütle çekiminden kurtulamazlar, çok yakındırlar. Ancak Galaksi kümeleri birbirlerine çok uzaktırlar ve kütle çekim etkisi yaratamazlar birbirleri üzerinde, o nedenle yüz milyarlarca yıl geçse de galaksiler içinde bulundukları kümeden asla ayrılmayacaklar, birbirlerinden uzaklaşmayacaklar. (kozmikanafor)

G

Galaksi kümeleri de kendi aralarında göreceli yakın bir şekilde gruplaşıp süper kümeleri ve onlarda gruplaşıp daha büyük yapıları(laniakea mesela) ve onlarda daha büyük yapıları(büyük duvar mesela) oluşturmuyormu? Eğer öyleyse kütleçekim daha büyük ölçeklerde de etkili demek olmuyormu? Büyüüük ölçekkerden bakınca muhtemelen sadece boşluğun genişlediğini maddenin(en azından bilinen maddenin) genişleme değil topaklanma halinde olduğunu görmezmiyiz?

I

Aynı yönde genişliyorsak ve o daha hızlıysa... Aynı yone giden farkli hizda iki araba gibi

M