Evren yaratıldı mı?

“Evren yaratılmış bir şey değildir. Eğer yaratılmış olsaydı, o takdirde, evrenin Tanrı tarafından belli bir anda yaratılmış olması ve evrenin yoktan varedilmiş olması gerekirdi. Yaratılışı kabul edebilmek için, her şeyden önce, evrenin var olmadığı bir anın varlığını, sonra da, hiçlikten (yokluktan) bir şeyin çıkmış olduğunu kabul etmek gerekir. Bu ise bilimin kabul edemeyeceği bir şeydir.”(1)
George politzer

I
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

Big bang in hiçlikten ortaya çıktığı biçinmineki söylem hatalı. Tekillik var ise big bang zamanın başladığı andır, ancak uzay-zaman tekilliğin genişlemeye başladığı andan sonrasıdır yani tekilliğin kendisi için hiçlik olduğuna dair bir bilimsel iddia yok.
Tekilliğin olmadığı bir çk senaryo da var ancak bugün kabl edilen dahil bir çoğu çoklu evren mega evren multiverse modellerine neden oluyor.
Hiçlik, fiziksel açıdan enerjinin de 0 olması demektir.
Vacum da sıfır enerji kuantum salınımları bağlamında sıfır enerji olamaz. Yani buradaki hiçlik aslında madde olmadığından hiçlik olarak adlandırılmış olup sanal parçacık evreni söz konusudur. Sanal parçacık evreninin enerjisi de üzgünüm ama pek de sıfır sayılmaz o noktada bazı okuyucuların kafasının karıştığı ve olayı yokluk olarak algıladığı aşikar.
Bilim materyalistir yani tanrıyı falan kanıtlamaz. Her okuduğunuza inanmadan önce olgunun bilimsel açıklama ve tanımlamalarına bakmanız önerilir. Aksi halde her şeyi istediğiniz yöne çekebilirsiniz fakat bu sizin imnandığınız şeydir bilimin iddiası değil.
Örneğin bu konuda zamanın başlangıç neeni big bang olduğu için canım isterse big bang tekilliğine tanrı ismi verebilirim sonuçta bütün evren oradan çıktı. Ancak bu benim ne olarak baktığıma inandığıma bağlı değildir bu durumu biraz kişiselleştiriyor çünkü. Tanrı denen varlık seninle iletişim kuruyor mu? Big bang yoluyla mı? Kişiliği karakteri olduğunu buadan bilimsel kuramdan modelden mi çıkardık? Tanrı da ne ki? Sadece bir isim de olabilir.

E