Evrendeki her şey kütle çekim etkisiyle küre olduğuna göre kendi evrenimiz de küre olabilir mi?

Evrendeki her şey kütle çekim etkisiyle küre olduğuna göre kendi evrenimiz de küre olabilir mi?
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
31
31 CEVAP

Emre Dilki , yukarıda paylaştığım yazıyı okuyun. Hala çok yanlış anlaşılıyor bu evrenin geometrisi konusu. Kapalı bir evrene küresel deriz fakat bu bir küre biçimi ifade etmiyor. Düz dememiz de masanın üzeri gibi bir düzlemi ima etmiyor. Düz demek, birbirine paralel giden ışınların sonsuza kadar birbirine paralel gideceği anlamını taşır. Küreselde ise, hangi yöne giderseniz gidin aynı başlangıç noktasına çıkarsınız. Tıpkı küre yüzeyinde olduğu gibi, lakin küre değildir bu geometri. Çünkü kürenin içerisine doğru gittiğinizde aynı yere çıkamazsınız.

Evet yapılan ölçümler evrenin düz olduğunu gösteriyor, üstelik %1'lik hata payı gibi bir hata payıyla. Yani öyle ahım şahım bir küreselliği olması mümkün değil. Balon örneği genişlemeyi ifade etmek için kullanılan bir metafor, şekle aldanmayın.

Ö

Tabi ki düz derken masa gibi düşünmüyoruz:) yada tepsi ama anladım. Uzayın yapısı yıldızları ve gezegenleri yuvarlıyor ama uzayın kendisini yuvarlayacak bir başka uzay varmı? İçinde genişlediği o da biraz değişik.

Emre Dilki 6 yıl

Bu soru hala çok felsefi bir soru bizim için. Şu anda böyle bir şey olması gerektiğini düşünecek bir gözlemimiz ya da teorimiz yok. Dolayısıyla genelde, hiçbir şeyin içerisinde genişlemiyor, demekten sakınmıyoruz. Cevaplaması zor sorular bunlar, çünkü elde bilgi yok

Ögetay Alcer 6 yıl

Evet genelde bilimsellik bunu gerektiriyor anladığım kadarıyla veri yoksa söylenecek bir şeyde kalmıyor. Ama sorular felsefik de olsa soruluyor. Tabi matematik ile de desteklenmesi gerekiyor. Sonuç itibariyle biz bu soruları soramıyoruz. Neyse ben yinede sorucam böyle düşüneceğim eğer bir gün bilim benim söylediğimden farklı bir şey söylerse bilimi seçin

Emre Dilki 6 yıl

Tabi ki, düşünmek gerekiyor. Bilim de böyle ilerliyor

Ögetay Alcer 6 yıl