Gerçekliği yaratan bilinç midir?

Gerçekliği yaratan bilinç midir?
S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
16
16 CEVAP

değildir. Bilinç gerçekliği veya kavramsal değerleri algılayan yorumlayan bir mekanizmadır. Durup durup gerçekliğin olmadığına dair mottolar paylaşma yaşı aşağı yukarı 16 ile 28. bu aradaysanız merak etmeyin. Zamanla hersey daha gerçek oluyor.

R

Birçok filozof bunu sorgulayıp cevap aradı. Herhalde onlar 16 ile 28 yaş arası sorgulayıp 29. yaşlarında sizin dediğinizi demiştir.

Emir Torlak 5 yıl

Vay be, Wigner ve von Neumann da havalı gözükmek için söyledi bunları herhalde?

Giray Özbilici 5 yıl

evet. O yasın sendromuna girmişler. Geçmişten gelen mottolara takılmayın arkadaslar. Felsefeyi din olgusu gibi dusunmeyin. Gerçekliği sorgulamak belki bir quantum fizikçişi tarafından dusunulebilir ama... Ama yani. Durup durup biz aslında yokuz demek ne kadar mantıklı.

Reşat Demeli 5 yıl

Kuantum mekaniğinin Kopenhag yorumunun makro ölçeğe genellenmiş haline idealist bir bakış açısı ile yaş sendromunun ne alakası var gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum.

Giray Özbilici 5 yıl

Herkes hayat telaşı içinde büyük sorular sorup bunlara cevap aramaktan vazgeçecek diye bir şey yok.

Giray Özbilici 5 yıl

Tabii ki Kopenhag yorumunda bahsedilen gözlem, yalnızca bir kuantum sistemiyle etkileşim. Bilinçli gözlem değil.

Giray Özbilici 5 yıl

Ben materyalist bir insan olsam da; bilinçli gözlemin bilinçsiz gözlemden farklı olduğunu düşünmek, ya da en azından cevabın bilinemeyeceğini söylemek, tanrıya, cinlere, perilere, nazara inanmaktan çok daha makul kanımca.

Giray Özbilici 5 yıl

Nihilistik bir ergenlik bunalımı olmayabilyor yani her şey.

Giray Özbilici 5 yıl

olabilir de

Reşat Demeli 5 yıl

"durup durup gerçekliğin olmadığına dair mottolar paylaşma" derken? gruptaki tek paylaşımım bu yani durup durup paylaşmıyorum. Ayrıca gerçekliğin olmadığını düşündüğümü falan söylemedim, sadece bir soru sordum. Bir de zamanla her şeyin daha gerçek olması ne alaka?

Sezin Bilim 5 yıl

sizin sahsiniza soylemedim. Sizi grupta ilk defa gordum. Genel olarak aslinda yokuz sendromu bu yaslarda var

Reşat Demeli 5 yıl

mutkaka felsefede bir cevap ariyorsaniz. Herseyden suphe edebilirim ama, su anda suphe ettigimden suphe edemem temellendirmesi olan, dusunuyorum oyleyse varim tespitini arastirabilirsiniz.

Reşat Demeli 5 yıl

bir de ek olarak, bu tarz olgularin arkasindan spirituallik ruhculuk vahdeti vucutculuk cok geliyor. Ondan siyrilan bu sefer marxizm ozgurlestirir soylalizm hava ucurur gibi idealler ediniyor. Bundan kacinayim derken butun kavramsal degerlerin insan tarihindeki varligini reddetip katiksiz kapitalizme kapilanlar oluyor. Aman diyim. Bilim gelenegi cok onemli. Bilimin ne oldugunu anlamamak, muska ile dalga gecip filozof sozlerini koru korune benimseyen insanlar doguryor.

Reşat Demeli 5 yıl