Hafızanın bir sınırı var mı?

Hafızamızın bir kapasitesi var mı? Sherlock Holmes şöyle demişti; "Dünyanın güneş etrafında döndüğü bilgisi bir işime yaramıyor ki neden aklımda tutayım?". Sonuçta herşeyi aklımızda tutamıyoruz değil mi?

F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

Hereksiz işe yaramayan bilgiler ancak boş yere yer kaplar.

M

Ne kadar saçma bir cümle. Aklında tutmuyorsan nasıl söyledin o cümleyi derler adama Hafıza henüz tam çözülebilmiş değil ama çok derin ve geniş kapasitesi olduğu açık. Gördüğümüz, duyduğumuz her şey önce geçici hafızaya atılır tıpkı ram gibi. Orada seçilenler ve pekiştirilenler kalıcıya gider. Daha sonra geri çağırılabilirler bunlar. Diğerleri ise silinir diyenler var. Ama şu da var; dejavumsu olaylar, aaa ben bunu bir yerde gördüm gibi ifadeler de gösteriyor ki hafızanın çok derinlerine, belki de bir daha çıkamayacağı kadar derine hapsediliyor bunlar. Bir kara delik düşünülebilir, ya da çok derin bir kuyu. Bununla ilgili güzel kitaplar vardır mutlaka, ben sadece eğitim derslerinde duyduğumu ve yorumumu aktardım.

O

Aslında biraz mesleki bir durum sherlockun dediği, sonuçta adam dedektif ve işine yaramıyor cidden mesleğinde, yoksa ben mi saçma düşünüyorum?

Faruk Karadana 6 yıl

Bilgi tutmanın yolları vardır mesela en önemlisi ve herkesin yaptığı pekiştirme gibi. Ondan bahsediyor olabilir. Yani dünyanın güneş etrafında döndüğünü sürekli tekrar edip, kitabi bir yerden okuyup ezberlemeye çalışmam mı diyor anlamadım o kısmı tam :D Muhtemelen örnekleme yapıyor orada aslında başka bir şeyi anlatmaya çalışıyordur. İndirdim daha izlemedim Ama bilginin silindiğine inanmıyorum ben. Hafıza kaybı düşün. Adam bir şey oluyor her şeyi hatırlıyor. O ana kadar her şey sıfırken birden geri geliyorlar. Bu hiçbir şeyin silinmediğine de işaret olabilir. Belki hafıza derya deniz ama bizim kullanabilme kapasitemiz çok çok azdır.

Okan Taşkan 6 yıl

Silinmiyor bence de, bende o işi nasıl yaptığını bilmiyorum Sherlock'u sadece örnek vermek için söyledim, dediğin gibi büyük ihtimalle örnekleme yapıyor, bu sözü dizi de ya da filmlerde söylüyor mu tam emin değilim

Faruk Karadana 6 yıl

Odak meselesi olabilir. İşine baya odaklanan bir abimiz kendisi, diğerlerini aklına getirmiyor herhalde

Okan Taşkan 6 yıl

Zihin sarayı tekniğini kullanıyor aklıma gelmişken söylemek istedim severiz kendisini mesleğinin erbabı

Faruk Karadana 6 yıl

anlama anlamdırma ve açıklama çaban yoksa hafızayada gerekyok yok eğer ben işe yararlılık noktasında bilgiye değer veriyorum diyorsan oda senin bileceğin bir iş

M

Bilim teknik dergisine göre hafızamız bildiğimizden 100 kat daha geniş.

A

Ama orada olduğunu bile bilmediğin yüzlerce anıyı saklıyorsun beyninde. Onlar da felaket yer kaplıyor. Fakat baktığında seni oluşturan detaylar onlar, tepkilerini onlara göre veriyorsun.

Ali Ronayi 6 yıl

Çünkü çeşit çeşit hafıza türü var.Sinirlenme anın başka bir yerde kaydedilir.Bir şey öğrenme anın başka yerde kaydedilir.Yani bir duygusal boyut var bi de mantıksal boyut

Furkan Topak 6 yıl

Beynimizin 11 boyut oluşturabildiği söylenmişti geçen gün. Belki de atıyoruz hafızaya orada bir dünya kuruyoruz; 3 boyutlu mekan, zaman ve daha neler kim bilir.

O

Öyle değil o, her yerde öyle anlatıyorlar, nöral ağın bir uyarıya cevap verirken nasıl davrandığının matematiksel modelini kurmaya çalışıyorlarmış, bu modelde 11 boyutluymuş, matematiksel bir kavram, bizim bildiğimiz boyut kavramı ile aynı şey değil

Faruk Karadana 6 yıl

Aynı şey o da. İlk 4 boyut fiziksel anlamı var bizim için diğer boyutlara matematiksel ulaşılıyor. Ulaşamadığımız, anlamadığımız boyutlar var olduğunu düşünürsek, beyinde inşa edilen dünya belki bir nokta ya da dalga fonksiyonu olarak mevcut olabilir. Ama matematikteki o hesaplamalar bizim boyutları da kapsıyor. Geçen sene Amerika'da doktora yapan bir abimiz vardı 6. boyuttan çözümler yapıyordu. O çözümleri indirgeyerek bizim fizik yasalarına ulaşmanın yolu olduğunu söylemişti.

Okan Taşkan 6 yıl

Valla ben bu haberler çıkmadan 1 hafta önce paylaştım, bana reklam ve ilgi çekmek için haberi çarpıtmışlar, yüksek matematik terimi demişlerdi, olayın kaynak makalesinin linkini atayım isterseniz, biraz uzun, okumak isterseniz

Faruk Karadana 6 yıl

Olur. Müsait olunca gönderin bakarım.

Okan Taşkan 6 yıl

Kaydettim akşam okurum baya uzunmuş :S

Okan Taşkan 6 yıl

Kullana bildiğin kadardır kardeşim

M

Kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza var.Kısa süreli hafızaya anlık bilgi gelir önemli ise ve ileride de kullanacaksan o oradan uzun süreli hafızaya geçer ve bir daha da unutulması zor olur.Ama Uzun süreli hafızaya geçirmezse kısa süreli hafızada fazla kalmadan unutulur.

F