Yapay zeka üretmek için ne bilmek gerekir?

Belki yeri değildir, ilk gönderim mazur görün. 16 yaşında bir gencim, üç yıldır yazılımla uğraşıyorum. Bir yapay zeka üretmek için gerekli bilgi hangi alandandır? Neler bilmem gerekir ve tek başıma yapabileceğim bir şey midir?

O
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

Mekatronik mühendisliği olsa gerek

T

Mekatronik daha bi fiziksel işlemlere bakıyor sanki.

Onur Balkaç 5 yıl

Aynen robotik gibi bir alan istersen mekatronik olabilir. Ama sadece yapay zeka dersen mekatronigin dışında kalıyor.

Uğur Kıroğlu 5 yıl

Hayalim yapay zeka ve robotiğin kesişim noktası.

Onur Balkaç 5 yıl

Bilemiyorum. Yapay zeka ve kontrol adlı ders var programlarında. Belki bunu ilgilendiren ayrıntılı farklı dersler de veriliyordur. Şuradan bakılabilir; http://teknoloji.aku.edu.tr/ders-programi-5/

Tuğba Kokal 5 yıl

Kontrolden kasıt koşul kontrolü olabilir.

Onur Balkaç 5 yıl

Bilgisayar +1
Uzmanlık istiyorsan yapay zeka üzerine yüksek lisans

U

Peki ne yaparsam Türkiye'de başarılı görülürüm? Ülkemizin bu alandaki gelişmişlik seviyesi ne derece?

O

biyoloji-neuroscience doktora bilgisayar programlama da öğrenecen ondan sonra bi 50 yıl falan yüzlerce uzmanla beraber çalışman lazım

E

Hocam baslangic icindir ileri seviye icin sormamistir. Baslangic icin neler yapilabilir?

Murat Özçeşmeci 5 yıl

murat abi strateji belli bilimsel araştırma yapılacaksa doktora. Şu anda dünya lisanstan hemen sonra gidecek almanyaya(eğitim bedava almanca biliyorsan).Yapay zeka araştırmaları yapan onlarca kurum var. Konu o kadar muazzam ki bir kişinin tek başına belirleyici ilerleme yapması imkansız gibi birşey. Biyologlar bilinç nedir diye çözmeye programlamacılar da onu yeniden yaratmaya çalışacaklar. https://www.youtube.com/watch?v=lEaAidCmxus

Ergin Deder 5 yıl

endüstri mühendisliği çok geniş bir alan o yüzden gelecekte yapılacak çalışmalarda ana olarak olmasada illa ki endüstri mühendisleri yer alacaktır.

S

Ülkemizin bu alanda gelişmişlik seviyesi baya bir düşük. Başarılı görülmen içinde her meslekte olduğu gibi kendini geliştirip bir şeyler üretmeye çalışmalısın.

M

Yazılımla ilgilenen biri için iş alanı Turkiye'de var. Yazılım konusu profesyonel egitime ek olarak kendi kendini de geliştirebileceğin bir alan. Tabii her konuda olduğu gibi, ne kadar iyiysen o kadar kolay iş bulur ve kaliteli işler bulursun.

D

Yapay zeka için en ilgili bölüm bence bilgisayar mühendisliği .

D

Mikrokontrolcüler falan için elektronik de gerekebilir mi?

Onur Balkaç 5 yıl

Mikrokontrolculer için elektronik bilgisi tabii ki gerekir ama bunun için elektronik bölümünü baştan sona okumanıza gerek yoktur. Mikrokontrolcu gibi donanım programlama alanı bilgisayar ile elektroniğin iç içe geçtikleri bir alan. Ama dediğim gibi, mikrokontrolorde koşacak yapay zeka algoritmaları bilgisayar mühendisliğine daha yakın konular. Çalıştığım iş yerinde mikrokontrolculerde çalışacak algoritmalar geliştiren bölümde mikrokontrolör programlayan insanlar bilgisayar mühendisliği mezunu.

Dinçay Beyazyüz 5 yıl

Anladın teşekkürler

Onur Balkaç 5 yıl

Mühendisliklerde çok sağlam bir temel atmak kişiye göre değişir, mezun olurken doğru düzgün bir şey bilmeyen insanlarda mezun oluyor, çok donanımlı insanlarda, elektrik, mekatronik, bilgisayar,yazılım mühendisliği neredeyse fark bile etmeyecek sadece başlangıcı yaparsın gerisi hevesin ve çalışmaların sonucu yada doktora yaparken geliştireceğin şeyler

H

Elon Musk ın OpenAI ın kaynak kodunu inceleyebilirsin. Python, Haskell, Pascal, MatLAB gibi diller kullaniliyor yapay zeka yazilimlar icin. Ama sen diyorsanki ben sentetik sinir aglari olsuturup sibernetik bi yapay zeka yapicam. Iste onun icin MIT ye falan gitmek gerekir. Evet yapay zeka tek basina yapabilirsin mesela Mark Zuckerberg tek basina yazmisti yaklasik 1 yilini aldi diye biliyorum. Tabi onun yazilimciligi ile kendininkini kiyaslama ve yapay zekanin da cesitleri var ilk once örnek yapay zeka yazilimlar bulup kodlarini incele ufaktan basla.

S

Öncelik lisansa Yazılım mühendisliği daha sonrası için yurtdışında direk yapay zeka üzerine postgraduate programlar var. Stanforddan tut edinburgh a dünyanın önde gelen üniversitelerinin programları mevcut

A

Biyoloji, Noroloji, Nöroşirürji...
Taklit edilmeye calisilan seyin daha ne oldugunu biz bilmiyoruz ki yapayini yapalim??

C

Zeka nasil calisiyor biliyorsak dijitize edersin.

Cihan Güvendi 5 yıl

Zeka degil o.

Cihan Güvendi 5 yıl

Önce "Saboto " sonra ekip kur lisansın da Modern tıp... Yandal elektronik haberleşme, mekatronik gibi olmalı sevgili genç.. Yolun açık olsun;)

H

Yapay Zeka ya özgü alan yok lisans düzeyinde bildiğim kadarıyla. Yüksek lisans da var. Lakin istediğin lisans eğitimi alabilirsin. Mekatronik, Elektronik, Bilgisayar vs. Önemli olan burda algoritma ve matematik bilgin. Robot olunca da istediğin alan olabilir. Ama tümü Mekatroniğin kapsamı altında. Ben mekatronik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Türkiye de robotiğin babası bizim üniversitededir. Yapay zeka ise kontrol altında geçebiliyor. Ki bulanık mantık en temelidir. Lisans düzeyinde alabiliyoruz. Genelde temel şeyleri görünce sen kendini geliştirebilirsin. O kadar eğitime bağlı değil. Ben yapay zekâ dersi görmedim ama yazılım elektronik robot vs bilhim var matematiğim iyi otururum yazarım. İşgin varsa önerim mekatronik: Kocaeli Üniv

E

Yapay Zekaya Sahip Robot için. İlk elektronik bilgisi şart. Robot bilgisi şart. Kontrol bilgisi şart. Algoritma ve yazılım bilgisi şart. Mekanik tasarım bilgisi şart. Statik ve Dinamik bilgisi şart. Kinematik ve Dinamik modelleme şart. Birkçını üniversite istediğin bölümde görürsen diğer alanlarda geliştirebilirsin kendini. Bakış açısı önemli çünkü. Yoksa üniversite eğitimine gerek olmadan öğrenebilirsin. Ama bakış açısı ve yönelimi tamamlayabilmen gerek. Bunun için bu konuların hepsini görebileceğin Kocaeli Üniv. Mekatronik Müh. Gibi bölüme gidersin yada birkaçını görebileceğin yere.

E

Bildiğim kadarıyla günümüz yapay zekalarının öğrenmesi için çok fazla veriyi analiz etmeleri gerekiyor. Microsoft cortana için sizin sesli komutlarınızı kaydediyor ya da google kendi assistanı için, aramalarınızı hangi kelimelerle yaptığınızı ve o kelimeler sonucu hangi siteye girdiğinizi yani neyi nasıl aradığınızı kaydedip analiz ediyorlar. Swiftkey isimli uygulama en iyi tahminleri yapmakla ünlü çünkü kendisi üzerinden yazılan her şeyi kaydediyor ve analiz eden yazılımlara sahip bilmem ne siz benden iyi bilirsiniz işi tabii ama demek istediğim şu ki çok çok fazla data lazım öğretmek için. E tabii çığır açacak bambaşka bişey yapamaz mısınız? Bence yapmak istiyorsanız yaparsınız.

S

İnternet üzerinden açık courselar var. Kodlama bildiğinize göre iyi derecede ingilizce bildiğinizi düşünüyorum ama bilmiyorsanız da öğrenin malum teknoloji bu taraflarda gelişmiyor.

S

biyomimetik ve mekatronik incelemeni tavsiye ederim

B