İnsan gözün hangi ışık yoğunluğunu görebilir?

İnsan gözü hangi koşullarda, ne kadar yoğunluktaki ışığı görebilir? Örneğin yeterince karanlıkta kaldığımızda, göz görüş alanına giren tek bir fotonu seçebilir mi? Ya da başka bir canlının gözü bunu yapabilir mi?

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
5
5 CEVAP

insan gözü tek bir fotonu seçebilir evet. Hemen hemen tüm gelişkin canlılar (memeliler, çoğu böcek, balıklar vs) da tek bir fotonu seçebilir.

Z

Yanlış, seçemezler. Foton algılayıcı hücrelere ulaşabilmesi için retina yüzeyindeki sinir ağını ve hücrenin vücudunu aşması gerekir ve istatistiksel olarak bu düşük bir olasılıktır.

Caner Fatime 6 yıl

Konu da bu zaten. Foton eğer soğurulmaz ve algılayıcı hücrelere "ulaşabilirse" seçebiliyor. Yoksa, pratikte elbette oraya ulaşana kadar o tek foton soğurulacaktır.

Zafer Evler 6 yıl

Madem ulaşan tüm fotonlar algılanıyor, kedigillerin retinasının arkasındaki "reflektör" katman niye var o zaman?

Caner Fatime 6 yıl

Algılayıcı hücrelere ulaşamayan (ıskalayan) fotonlar yansıtılsın ve tekrar hücrelere ulaşabilmesi mümkün olsun diye. Çünkü algılayıcı hücrelere ulaşan fotonların önemli bir kısmı fotoelektrik yüzeylere değil, hücrenin diğer bölümlerine çarpıyor.

Zafer Evler 6 yıl

Burada tek fotonun algılanması üzerine yapılmış deneylerden birinin anlatımı mevcut: http://vaziri.rockefeller.edu/?page_id=1417

Zafer Evler 6 yıl

Burada tek başına organelin değil, tüm gözün kapasitesi sorgulanıyor. Verdiğiniz linkteki model %50 civarı öngörüyor.

Caner Fatime 6 yıl