İş yerinden çıkarken geçmiş haklar ve kıdem tazminatı nasıl alınır?

Merhabalar
03.02.2011 tarihinden beri kurumsal bi firmada personel olarak baslayip yoneticilige kadar yükseldim. Yasal olan calisma saatim 7.5 saat olmasına rağmen gunluk en az 9 10 saat çalıştım ve hic bir ek mesai almadım.(sirket personele mesai veriyor ama kadrolu sayilanlara mesai ucreti odemiyor) hakkim olan yillik izinleri bile kullanamadim çoğu zaman. 2016 yili icin kullandigim yillik izin 3 gun. Ayrica aldığım maas her ay degismekte devletin yaptığı kesintiden dolayı bu sekilde olduğu belirtiliyor. Simdi ben isten cikmayi düşünüyorum geçmiş donem haklarimi nasil alabilirim? Yardımcı olup yonlendirme yaparsaniz sevinirim. İyi aksamlar

G
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
8
8 CEVAP

İçerden şahit bulmanız lazim

S

İşvereninizden kıdem tazminatınızı ödemesini talep ederek işi bırakmak istediğinizi söyleyin. Kabul ederse banka hesabınıza para yattıktan sonra ibraname imzalayın ve çalışma belgenizi almayı unutmayın.

M

Kıdem tazminatı hesaplanırken sizin ücretiniz değişken olduğu için son 1 yıllık ücretlerinizin ortalaması üzerinden hesaplanması gerekir.

M

işçilik alacaklarınızın ödenmemesini gerekçe göstererek iş akdini haklı olarak feshedebilirsiniz. Bu durumda kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai ücretlerinizi talep hakkınız doğar. Kolay kolay hiçbir işveren bu durumda alacaklarınızı ödemek istemez, netice olarak iş mahkemesinde dava açmanızı gerekir.

F

Bir hukukçuya başvurun

S

yönetici pozisyonunda çalışanlar bazı durumlarda fazla mesai ücreti alamayabiliyorlar. Derhal fesih hakkınızı kullanmadan önce bir avukata başvurun veya en yakın baro adli yardım biriminden hukuki destek talebinde bulunun aksi takdirde hak kaybına uğrayabilirsiniz. Fesih işlemini mutlaka bir hukuki yardım eşliğinde yapın.

U

Teşekkür ederim

G

nerde çalışışıyosun ben ce bu önemli. Bazı firmalar maaşı neden farklı yatırır. Şirkete ne kadar çok kazanç sağlarsan maaşı fazla alırsın o ay. Diger ay istenileni yakalayamazsan maaşın en düşükten yatar. Gibi işe başlarken sözleşme felan yaptılarmı birde hizmet dökümüne bak girdi çıktı yapıp tazminattan yırtabiliyorlar. Son bir şey tatlı dil yılanı adam eder Hastayım yaşlandım artık diyip yönetimi yumuşatıp hak etmediği halde tazminat alan tanıdıklarım var. Kolay gelsin

T

İşverenin girdi çıktı yapması durumunda mahkeme işçinin sözleşmenin ilk kurulduğu tarihi esas alarak karar verecektir.

Metehan Glç 7 yıl

4 yıl oldu alamadık hala paramızı. Askere diye çıktık gelince çalışırsın dediler. Almadılar tekrar işe 4 yıldır tazminat bekliyoruz. 5 yıllık çalışmamızın. Mahkeme en son çare olmalı tatlı dille çözülürse mahkemeye gerek yok. Ama işte zordurumda kalırsak 4 yıl oldu.

Tuğrul Gökpunar 7 yıl

Şimdi askerlik olayı farklı bir durum, eski işçi askerden döndükten 2 ay içinde eski işyerine başvurmazsa işveren onu işe almak zorunda değildir. Eğer süresinde başvursa ve reddedilirse İş Kanunum. 31/son fıkra uyarınca 3 aylık ücret tutarında tazminat alabilir.

Metehan Glç 7 yıl

1 hafta sonra başvurdum.

Tuğrul Gökpunar 7 yıl

4 yıla uzaması üzücü olmuş. Umarım hakkınızı alabilirsiniz..

Metehan Glç 7 yıl