Işık hızını aşıp uzayda yolculuk edersek hangi zamanda olacağız?

Uzayı ve zamanı bükebilen bir gemi inşa ettik diyelim. Atıyorum 20 ışıkyılı öteyede yolculuğumuzu yaptık. Oraya vardığımızda şimdiki zamanda mı olacağız yoksa 20 yıl öncesindemi?

com-47lbh7nira6ruvbce1pj.jpg
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
43
43 CEVAP

Soru değil konunun kapsamı biraz karışık. Soruda sorun yok yani cevaplarda sorun var.
Şimdi ışık hızına ulaşmadan ışık hızına eşdeğer bir hız ile mesafe katetmeye çalışıyor arkadaş, kütleli bir cismin ışık hızına çıkamayacağı bilgisine sahip olduğu için de işin içine teorik olan uzayı bükme olgusunu sokmuş, eğer olabilirse bu sonuçta ne olur diye soruyor.
Bunun olamama nedeninden tekrar girelim.
Sen uzay aracına bindin seni o şekilde mesafe katettirecek motoru çalıştıran(motor?) düğmeye bastın. Atlanan kısmı anlatıyorum herkes bu esnada az bişi zaman geçer diye düşünüyor nedense. Hayır geçmez aynı anda hem buradasın hem de hedeftesin. Nasıl yav? Öyle işte tıpkı tüm kuantum deneylerde de olduğu gibi o hızlarda foton, elektron hatta yaklaşık hızlarda her şey her yerde ve aynı anda var. Dışardaki gözlemci ise onu öyle ölçemez, ölçse de anlamlandıramaz illa anlamlanlandırmalıyım derse bu sefer belirsizliğe toslar belirsizlik de der ki sen zorla hem konumumu hem hızımı ölçünce ben sana öyle görünmek zorunda kaldım.
Yani eğer bu gemideki arkadaşın bir arkadaşı da dünyada ise hala, işler karışır nesnellik korunur, gemideki astronot arkadşının bakışımına göre 20 yıl geçtikten sonra hedefte görülebilir. Gemideki astronot ise aynı anda hedefte bulur kendini. Asıl soru ise şu böyle bir yıolculuk bu haliyle mümkün mü pratikte? Hayır. Astronotun dünyadaki gözlemci arkadaşının zamanın sonuna kadar beklemesi gerekiyor pratikte eğer o astronotun gemisi gerçekten ışık hızına ulaşmış ise ki zaten böyle bir durumda astronotun gemisi ışık hızına hiç bir zaman ulaşamamış hatta bu yüzden zerre mesafe katedememiş oluyor,. ne saçma iş yani. Uzayı bükmeler delikler (solucan deliği) bunlar teoride mümkün ama pratikte karalı değiller kuantum ölçeklerde mümkünler sadece. O ölçeklerde de zaten mümkün olmayan bir şeyin varolabiğlmesi mümkün değil her şey olur öyle ve dolanıklık niye var nasıl var diye kafa patlatır dururlar çok normal olduğu halde olması onun. (uzay-zaman ve bizim izafi ölçeklerimiz neye göre ki ışık hızını umursamayan dolanıklık saçma olsun foton zaman harcamadan evreni saf bilgi olarak katettiği halde yani) Gözlemci kim astronot nerede hedefe bakan kim saat nerede, bunlar önemli. Dolayısıyla şimdi yola çıkarsak şimdi varırız hedefe de ışık hızında demek çok da yeterli bir çözüm oluşturmuyor o hareketi sadece kütlesiz olan dalga yapabildiği için. Başka yoldan uzayı zamanı bükmek delmek de bu durumu değiştiremiyor nesnelliği de değiştirmiş oluyorsun o yüzden de biz kendi şimdimiz açısından soruyoruz diyemiyorsun, benim anladığım bu.

E