Işık hızını aşıp uzayda yolculuk edersek hangi zamanda olacağız?

Uzayı ve zamanı bükebilen bir gemi inşa ettik diyelim. Atıyorum 20 ışıkyılı öteyede yolculuğumuzu yaptık. Oraya vardığımızda şimdiki zamanda mı olacağız yoksa 20 yıl öncesindemi?

com-47lbh7nira6ruvbce1pj.jpg
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
43
43 CEVAP

20 ışık yılı bir uzaklık ölçüsüdür kardeşim. Biz ışık hızında 20 ışık yılı öteye gitsek 20 yıl geçmez. Zaman dünyaya nazaran daha yavaş aktığı

A

Daha yavaş aktığı

A

Hay ananı iped yazmıyorum

A

Işıkyılının zaman değil mesafe ölçüsü olduğunu bende biliyorum. Uzay -zaman dokusunu yirttığımızda neler olur onu merak ediyorum.

H

Yazıcam yazamıyorum hocam

A

Entere basıp duruyor delircem

A

Senin icin 7 yil dunya icin daha uzun bir zaman

S

Işık hızında seyahat etsek tamam genel göreliliğe bağlı kalırız. Ama dokuyu bir şekilde aşarsak ne olur?

H

Olmaz ama, hadi bir şekilde ışık hızında 20 ışık yılı öteye gittiniz. Sorun yok, şimdiki zamanda olacaksınız.

Z

Hocam sizden daha iyi bilecek değilim. Ancak yanlisiniz var gibime geliyor

Haluk Ayen 6 yıl

Zafer hocama katiliyorum. Doku yirtlidiginda gecis icin cok kisa bir zamanda yolculuk yapip geciyoruz. O da deligin uzunluguna bagli iste. Ki uzay zamani buksek uzun bir yol acmazdik gecis icin. Yani simdiki zamanda olurduk. Yada 1 2 sn oynardi

Mustafa Mirzaoğlu 6 yıl

Öncelikle ufak bir bilgi. Işık hızına ulaşmak imkansızdır. %99.9 ulaşılır ama tam anlamıyla ulaşamıyoruz. 20 ışıkyılı uzağa yolculuk ettiğimizde dünyaya döndüğünde zamansal olarak dünyada 20 Işık yılı geçmiş olur. Ama senin için geçmemiş olacaktır. Kısacası sen aynı yaştayken dünya 20 ışık yılı yaşlanmış olacaktır.

B

ışık yılı, yıl değildir

S

Aslinda isik hizini sinir olarak aldigimiz icin. Mesela isik hizinda giden bir cisim 1 yil sonra isik. Kadar ilerlemis olacak vs. Vs.

Yusuf Senem 6 yıl

İkizler paradoksunun bununla bağlantısı var mıdır?

S

Yanlış bilmiyorsam, İkizler paradoksunun "paradoks" kısmı, göreli harekettir. Dünya'daki kardeş uzaydakine göre daha yaşlı olur, ama aynı şekilde uzay mekiğindeki kardeşe göre de dünya çok hızlı bir şekilde hareket etmiştir. Bu durumda dünyadakinin de genç kalması gerekir, gibisinden birşeyler. Ama bu konuyla pek alakası yok.

Buğra Ybb 6 yıl

Hangi hızda gittiğine göre değişir. Işık hızında gidersen eğer, zaman SANA GÖRE hiç değişmemiş onlara göre 20 yıl geçmiş olur.

T

Tabi kesin konuşmıyayim yanlışım olabilir.

Tunç Sabuncular 6 yıl

Tunç Sabuncular bende sizin gibi biliyorum çünkü tren ile ışık hızına yakın 1 hafta seyahat ettiğimizde dünyada 20 yıl geçiyor ama bizim için 1 hafta geçiyor diyordu bir belgeselde

Ediz Türkgenç 6 yıl

Zaman görecelidir.

E

Şimdi nasıl cevap verilebilir bilmiyorum. Burada daha çok bilenler var sonuçta. Uzay zamanı bükebilen uzay gemisi yapmak kolay. Şimdi de yapıyoruz. Her kütle uzay zamanı büküyor zaten. İkinci yorumunda uzay zaman dokusunu yırtan demişsin, ona en yakın bildiğim şey karadelik. Yırtıyor mu bilmiyorum. Ögetay varolan görüşleri daha iyi bilir ama senin soruna bakarsak kısaca bildiğimiz fizik kurallarını yıkarsak ne olur gibi bir soru. Nasıl yıktığına bağlı olarak herşey olabilir, senin kurguna bağlı.

K

Işık yılı uzaklık birimidir, yani bir şekilde, solucan deliği, ışınlanma vb. Kullanarak birden bire varacağınız yerde oluyorsanız, yani Işık hızına yakın seyahat etmek yerine, yolculuk yapmadan hop orada oluyorsanız, şimdiki zamanda kalırsınız sanırım.

B

önce bi gemiye yap, sonra gidince görün

A

Hangi hızla gittiğine bağlı

S

Dünyadaki birinin senin hareketini gözlemesi sonucunda senin hareketin onun gözlemine göre daha fazla bir zaman alacak, ama senin gözlemine göre normal akacak bu yüzden dünya daha yaşlı sen genç olacaksın

M

Işık hızında bir gemide sağ kalıp gidebilirsen ve anında ışık hızına çıkan bir gemi ise senin için 20 yıl geçer. Ama 20 yılda geri gelirsen Dünya da seni kimse tanımaz bir kaç nesil geçmiştir. Hemen ışık hızına çıkımayıp kademeli olarak ışık hızına ulaşan bir gemide isen yolculuğun 20 yıldan fazla sürer.

A

Döndüğünde geleceğe gelmiş olacaksın.

A

Bosluktan bosluga zaman degismez evet isik yili dediginiz sey sadece uzaklik olacaktir.
Fakat harekete basladiginiz yerde, gideceginiz yerde veya yol uzerinde bir kutle cekim kuvvetine denk gelirseniz sizi bin yil ileri veya geri atabilir... Yili abartmis olabilirim bin saat de bin gun de olabilir...

A

Bence yani

com-ajzv9kzs9fz5h1if32wj.jpg

U

Enerjiyi nasil ve nereye yonlendirdigin ile alakali bir konu. Enerjiyi olmasi gereken bir zamanda veya yere 4boyutlu olarak konumlandirabiliyorsan; istedigin yerde ve zamandasin..

G

Bkz. Warp drive
V= -a tr(k)

R

Çok iyi yorumlar. Herkesin aklına ve fikrine sağlık. Teşekkürler.

H

zamanı büküp oraya anımda varabilirsen şimdiki zamanda orda olursun ama eğer ışık hızında gidersen mantiken 20 yılda orda olursun yani 20 yıl geçmiş olur

Ü

Hayır ışık hızında yolculuk yaptığından içinde bulunduğu gemideki zaman yavaşlayacağından dünyada daha uzun bir süre geçmesi gerek yani muhtemelen

Mahmut Sarüce 6 yıl

Yolculuğa başladığımız yere göre şimdiki zamanda ancak 20 ışık yılı uzaklıkta ki gördüğümüz olayların 20 yılı sonrası gibidir zannimca

E

Uzayı ve zamanı bükebildiğimiz için hıza ihtiyacımız olmaz, yani gitmek istediğimiz uzay bölgesini kendimize çekeceğimiz için saatte 100 km hızla büktüğümüz yere geçebileceğimiz için zaman da bir oynama olmaz.

H

Simdikinde

Ö

Biz aynı yaşta kalırız, geride bıraktıklarımız ve gittiğimiz yerdekiler çok yaşlanmış olurlar İntersellardaki gibi. 20 ışık yılında kaç yaş yaşlanırlar bilemiyorum. Bu arada bir uçağa binerseniz bile atomik saatinz var ise saniyenin çok ufak bir parçası genç kalırsınız

Z

Genç kalmak göreceli bir şey olduğundan karadaki insanlara göre genç kalırız dimi bide galiba biri 20 yıl ışık hızında seyahat ettikten sonra dünyaya geldiğinde dünyada 1000 yıl kadar bir süre geçtiğini duydum bir belgeselde

Mahmut Sarüce 6 yıl

Mahmut Sarüce evet karadakilere göre ama yıl olayını bende bilmiyorum

Zubeyir Bezsatan 6 yıl

Bu problem şimdilik tam olarak çözüleilmiş değil, büküm teknolojisi denilen nane de zaten bilim kurgu daha çok. Fakat uyduruk da değil konu gene genel göreliliğin bir çözümü. (çok çözümü var) Önceye öyle gidilmez o kısmı geçelim. Ancak büktüğün şeyin ne olduğu konusu az çok muammalı. Şöyle ki, neyi büküyorsun, uzayı mı zamanı mı ikisini birden mi? Tabii ki ikisini birden çünkü ikisi aynı şey. Dolyısıyla uzayı mı büktün iki eğri nokta arasında wormhole mu oluşturdun her neyse bu oluşturduğun şey ve iki noktanın ne olduğu konusu biraz karışık yani aynı teoriye göre 20 bin veya 20 milyar yıl sonrasına da bağlanabilir, bükebilirsin, entropi nedeniyl de önce dediğin kısma bağlanamazsın her ne sistem kurduysan kur kendi üzerine çöker veya kapanır gama ışın patlamasında kaybolmuş olursun. (madde-anti madde ayrılır foton yayılır o tarafa gitmeye çalışma sakın)

E

Bir de ek bir bilgi ve problem olması açısından şunu sorarak gireyim. Şimdi nedir? Hangi konuma göre şimdi? 20 ışık yılı ötesine bakarken evet onun 20 yıl önceki durumunu görebiliyorsun. Peki senin şimdin nerede? Şimdi diyebileceğin evrensel bir zaman doğrusu var mı? Yok. Bu noktada eylem halinde iken ne çeşit bir yol kullandığına bağlı olarak şimdi de izafi olduğu için zaten ışk hızında gitmemiş olduğun her yöntem senin şimdin ile seni gözlemleyenlerin şimdisi arasında ışık hızına yaklaşıldığı oranda bir uçurum yaratıyor. Yani teorik konuşursak aslında senin ışık hızında 20 ışık yılı öteye gitmen demek aynı anda evrenin mümkün olan tüm zamanının da sona ermesini gerektiriyor dolayısıyla da zaten olmuyor o iş öyle.
Hiç bir kütleli cisim ışık hızına ulaştırılamaz. Uzayı bükerek veya solucan deliği ile yaptın. Ne yaptın ama ne yaptığını neyi büktüğünü biliyor musun? Bilmiyorsun ve bu bilmediğin şey ile ışık hızına neden ulaşılamadığı sorusunun cevabı da gene aynı yani ortada bilim kurgunun sana sağlayabildiği yeni bir çözüm yok tamamen hile bu farz edelim ki gittik yaptık, yapabilmiş var sayarsak hesabı.

E

İsik yili mesafe birimidir. İsik hizinda yirmi yil mi gittin yoksa daha farkli bir surede yirmi isik yili mesafe yol mu katettin?. Soruyu bence guncellersen daha guzel yanitlar alirsin.

C

Soruda hata yok, 20 ışık yılı öteye ışık hızı ile 20 yılda varılabileceği için öyle sormuş. Işık yılı mesafe birimi olsa da referans ölçek ışığın 1 yılda katettiği mesafe olduğu için zamansal özelliği de vardır, nitekim uzay-zaman bölünemez. E zaten mesafeyi de zamandan bağımsız belirleyemezsin? X=V, t hız konumun zamana göre 1. türevi ve hızın zamana göre integralini alırsan da mesafeyi bulursun yani, sorun ne? Işık yılı diye bir mesafe ölçeği belirlenmiş diye neden ikide bir bu tip soru soranlara ışık yılı zaman birimi değil mesafe birimidir diyorsunuz? Mesafeyi neye göre belirliyordun ki normalde metreye göre mi sanıyorsunuz? Hayır değil her zaman zamana göre ancak küçük ölçeklerde zamanı ihmal ediyor yerine standart bir uzunluk ölçü birimi kullanıyor ancak aslında gene zamana göre ölçüyoruz.

E

"Uzay zamani bukebilen gemi inşaa ettik" diyor. İsik hizina ciktik. Yada falanca surede gittik denmemis. Soru dogru olsa bile bunca insan yanilmis. En iyi ihtimalle soru herkesin anlayabilecegi sekilde degil. Daha net anlatilabilir.

C

Daha az önce dünyaya indim kardeşim hiç bir şey değişmiyormuş.. Rahat ol gidebilirsin

A

aksini de kimse ispat edemez gitmiş dönmüş olabilirsin elbette ama bize sorarsan olduğun yerde duruyordun hep hiç bir sekme, görüntünde kayıp, değişim bile olmadı ne ara gittin geldin der inanamayız. : ))

Ercan Akalın 6 yıl

Soru değil konunun kapsamı biraz karışık. Soruda sorun yok yani cevaplarda sorun var.
Şimdi ışık hızına ulaşmadan ışık hızına eşdeğer bir hız ile mesafe katetmeye çalışıyor arkadaş, kütleli bir cismin ışık hızına çıkamayacağı bilgisine sahip olduğu için de işin içine teorik olan uzayı bükme olgusunu sokmuş, eğer olabilirse bu sonuçta ne olur diye soruyor.
Bunun olamama nedeninden tekrar girelim.
Sen uzay aracına bindin seni o şekilde mesafe katettirecek motoru çalıştıran(motor?) düğmeye bastın. Atlanan kısmı anlatıyorum herkes bu esnada az bişi zaman geçer diye düşünüyor nedense. Hayır geçmez aynı anda hem buradasın hem de hedeftesin. Nasıl yav? Öyle işte tıpkı tüm kuantum deneylerde de olduğu gibi o hızlarda foton, elektron hatta yaklaşık hızlarda her şey her yerde ve aynı anda var. Dışardaki gözlemci ise onu öyle ölçemez, ölçse de anlamlandıramaz illa anlamlanlandırmalıyım derse bu sefer belirsizliğe toslar belirsizlik de der ki sen zorla hem konumumu hem hızımı ölçünce ben sana öyle görünmek zorunda kaldım.
Yani eğer bu gemideki arkadaşın bir arkadaşı da dünyada ise hala, işler karışır nesnellik korunur, gemideki astronot arkadşının bakışımına göre 20 yıl geçtikten sonra hedefte görülebilir. Gemideki astronot ise aynı anda hedefte bulur kendini. Asıl soru ise şu böyle bir yıolculuk bu haliyle mümkün mü pratikte? Hayır. Astronotun dünyadaki gözlemci arkadaşının zamanın sonuna kadar beklemesi gerekiyor pratikte eğer o astronotun gemisi gerçekten ışık hızına ulaşmış ise ki zaten böyle bir durumda astronotun gemisi ışık hızına hiç bir zaman ulaşamamış hatta bu yüzden zerre mesafe katedememiş oluyor,. ne saçma iş yani. Uzayı bükmeler delikler (solucan deliği) bunlar teoride mümkün ama pratikte karalı değiller kuantum ölçeklerde mümkünler sadece. O ölçeklerde de zaten mümkün olmayan bir şeyin varolabiğlmesi mümkün değil her şey olur öyle ve dolanıklık niye var nasıl var diye kafa patlatır dururlar çok normal olduğu halde olması onun. (uzay-zaman ve bizim izafi ölçeklerimiz neye göre ki ışık hızını umursamayan dolanıklık saçma olsun foton zaman harcamadan evreni saf bilgi olarak katettiği halde yani) Gözlemci kim astronot nerede hedefe bakan kim saat nerede, bunlar önemli. Dolayısıyla şimdi yola çıkarsak şimdi varırız hedefe de ışık hızında demek çok da yeterli bir çözüm oluşturmuyor o hareketi sadece kütlesiz olan dalga yapabildiği için. Başka yoldan uzayı zamanı bükmek delmek de bu durumu değiştiremiyor nesnelliği de değiştirmiş oluyorsun o yüzden de biz kendi şimdimiz açısından soruyoruz diyemiyorsun, benim anladığım bu.

E

Soruda eksik bilgi var ama anlatmak istedigi bu diyebilirsin. Fazla zorluyorsun. Coğu kisi yanlis anlamis. Evet bende soruyu soranin tahminen demek istedigini anliyorum. Ama anlamayanlar var iste. Daha cok kisi anlamasi ve daha cok yanit alabilmesi icin soruyu guncellemesi lazim. Sende soruyu toparlamak icin 378574 tane cumle kuruyorsan o soruda eksik birseyler vardir bence Simdi sen biraz daha yazacaksin ama inan anlamsiz olacak uzatmak da istemiyorum. Ya beni cok tahrik et yada konuyu kapatalim

C

Ben mi zorluyorum acaba sen mi? Bir konuda açıklama yapıp yazınca her nedense olayı anlamaya ya da anlatmaya çalışan fazla zorlamış oluyor cümlelerimi sayıp ona laf etmeye yeltenmişsin misal suç işlemişiz gibi burada yazarak sen soruyu onaylamadın diye.. Bu sorunun modern fizikte çözülmüş bir denklemi yok, kimse sana kesin bir dille şöyle olur veya olmaz diyemez şimdi de görelidir. Eksik illa soruda değil teoride eksik var, o yüzden kuantum kütleçekim teorileri sicim teorileri arayışları araştırmaları vs var. Başkalarının soruyu nasıl anlayıp anlayamadığını ne yapacaksın ki, soru çok da anlaşılmaz değil, zamanda nasıl bir hareket yapmış yapmış oluruz bunu yapabilsek diye soruyor herşeyi ve tüm teoriyi bilse zaten soru sormaz, altında oluşan cevaplar ve tartışmalar da olması gereken bir şey. Aynı konuda daha güncel ve doğru bir soru varsa o da sorulur veya sen sor ya da düzelt olmamış düzelt bu soruyu da neyin kafası anlayamadım. .

E

Gittiğin yöne doğru değişir.

B

Gece vakti zaman bükülebilir mi tam hatırlamıyorum ama teorik olarak uzayı bükmek mümkün.

Diğer yandan, uzayı bükmek yerine de uzayı hareket ettirerek ışık hızını aşmak mümkün.

Şöyle:

https://en.m.0wikipedia.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi5tLndpa2lwZWRpYS5vcmcvd2lraS9BbGN1YmllcnJlX2RyaXZl

Alcubierre motorunda prensip geminin değil uzayın geminin önünde sıkıştırılıp geminin arkasında genişletilmesiyle geminin içinde bulunduğu uzayın hareket ettirilmesi. Bunu bir çeşit su jeti gibi düşünebiliriz.

Star Trek'te warp hızı denen nane (warp: Dürüm ).

Bu yolculuk türünde ışık hızı aşılabildiği gibi uzay hareket ettiğinden zamanda bir değişiklik yaşanmıyor, haliyle şimdiki zamanda yaşanıyor.

A

Zaman ğöreceliyse, sen şimdi ki zaman da olursun, uzay ve zamanı tekrar büküp geri döndüğünde aynı zamanı(biraz farkla) yakalamış olursun.
Biz kalanlara ğöre ise ğeleceğe bir tur atmış ve geri ďönmüş olursun. 20 yıl son teleskoptan kendini ğörme şansın olur.
Yani senin için ve bizim için zaman kavramı farklı işler Göreceli

D