Işık neden kütle çekim kuvvetinden etkilenir?

Bildiğiniz üzere uzay'da hiçbir gökcismi ışık hızında bile olsa düz bir çizgi halinde ilerleyemez. Bunun nedeni ise güçlü kütle-çekim kuvvetine sahip olan gökcisimleri yüzündedir. Buna ışıkta dahildir. ''Işık neden kütle-çekim kuvvetinden etkilenir ki ?'' sorusuna cevap ararken iki türlü cevap ile karşılaştım. Bu cevaplardan biri ışığın uzayda hareket halinde iken kinetik enerjisinden dolayı ölçülebilir bir kütlesi olması ve bu kütle çekim kuvveti güçlü bir gökcisminden etkilenmesinden dolayı düz bir çizgide gidememesidir. İkinci cevap ise kütleli gökcisimlerin uzay-zaman dokusunda meydana getirmiş olduğu çukurlardan etkilenen cisimlerin illa ki kütleli olmasına gerek olmadığı. Genel göreliliğe göre uzaydaki iki gökcisminin kütle-çekim kuvveti birbirlerine uyguladıkları çekim kuvveti demek değildir. Sadece bu cisimlerden birinin yaratmış olduğu çukurun çok daha büyük olması ve iki cisminde ortak olarak bu çukurun merkezinde dönmesidir. Yani basit bir şekilde anlatmak gerekirse böyledir.

Bu iki cevaptan hangisi daha tatmin edici ve doğru. Biri yardımda bulunabilir mi ?

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
11
11 CEVAP

Kütleleri farklı ama kütle çekim kuvvetleri aynı iki ayrı gezegenin yanından geçen Işığı ölçmedikçe ikiside doğru kuramlardır bence.

E

Kütleleri farklı ama kütle çekim kuvvetleri aynı??

Orkun Siye 6 yıl

Yanlışmı düşünüyorum acaba. Şöyleki, biri gaz devi diyelim, biriside ağır metallerden oluşmuş gezegenler olsunlar. İkisinin büyüklüğü aynı olunca uzayı aynı orandamı bükerler.

Erdal Azakoğlu 6 yıl

Erdal Azakoğlu Hacim ile kütleyi karıştırıyorsunuz. Hacim basitçe en boy gibi, kütle ise ağırlık gibi. Kütle aynıysa, kütleçekim aynıdır ama boyutlar farklı olabilir.

Kaan Mansoori 6 yıl