Uzayda yer çekimi oluşturmak mümkün mü?

Dönerek yer çekimi oluşturan bir uzay istasyonu yapmanın önündeki engel tamamen maddiyat mı? Marstan önce Ay a koloni kurup büyük bi uzay araştırmaları merkezi ve uzay makinaları yapacağımız fabrika vari bir sistem kurmamız çok daha verimli ve mümkün olmaz mı?

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

Ben zaten önce Ay'da koloni kurma taraftarıyım

D

Orada uzay aracı yapımı çok daha kolay olur gibi !!

Emre Dilki 6 yıl

Bir sürü krater var. Dolasıyla bir sürü işe yarar madende vardır. Mühim olan onları işleyecek ve bir form verebilecek tesisleri kurmak .

Emre Dilki 6 yıl

Ay'da lav tunelleri var. Buralar Ay'ın ilk sakinleri için korunaklı alanlardir. Ay'in düşük yercekiminden dolayı bir roket daha düşük bir maliyetle firlatilabilir. Acikcasi Ay uzun vadede kendi kendine yetebilecek seviyeye gelir. İlk başlarda biraz maliyetli olabilir. Ama bu zamanla değişecek... Ay'ın kutuplarında bulunan ve güneş gormeyen kraterlerin tabanlarinda bulunan su buzu da Ay'da kolonilesmeyi kolaylaştıracak

Doğan Tepir 6 yıl

Su buzu olduğunu ilk kez duyuyorum. Cidden ben biraz uçtum galiba çünkü sanayi için su şartı var.

Emre Dilki 6 yıl

Merkür'de bile su buzu keşfedildi buarada. 2012 yilindaydi galiba

Doğan Tepir 6 yıl

Bir nevi maddiyat evet. Böyle devasa bir gemiyi dünyada inşa edip uzaya çıkartamazsınız. Gemiyi uzayda inşa etmeniz gerek, fakat bu defalarca roket kalkışına ve milyarlarca dolara mal olur, ki işin bir de risk boyutu var.

Böyle bir gemi inşa etmenin iki yolu var. Biri, yerçekimi çok düşük, yakın bir gezegen veya uyduya yerleşip, orada bulunan materyaller ile gemiyi inşa etmek. Diğeri ise, uzay asansörü gibi bir projeyi hayata geçirip, gemiyi dünyanın yörüngesinde inşa etmek.

İkisini de uygulayacak teknolojiye henüz sahip değiliz.

K

gereksiz şuan için

M

Ortaçağda mıyız hocam, ne gereksizi?

Koralp Uludogan 6 yıl

Aslında ilk amacımız ıss te ne yapıyorsak onları ayda daha uygun olabilecek koşullarda yapmak olabilir. İcabında başlangıç materyali için ıss i bile aya taşıyıp oraya uygun pozisyona getirebiliriz. Hatta dünya atmosferinde ki uzay çöplüğünden yararlana bilirz. Ve hatta ilk astroid madenciliğini ay da başlatabiliriz.

Emre Dilki 6 yıl

uzay teknolojisi konusunda orta çağı bile yaşamıyoruz. Mevcut teknolojimiz ile boşa uğraş olur. Siz istiyorsunuz birden seviye atlayalım...

Mustafa Hanlı 6 yıl

Ha, ortaçağda Mars'a gitmişlerdi doğru, biz daha gidemedik, haklısın.

Koralp Uludogan 6 yıl

biraz sakin döveceksin neredeyse

Mustafa Hanlı 6 yıl

Benzeri bir soruyu başka bir sayfada da sormuştum. Bana çok mantıklı geldiği için tekrar burada sordum.

E

ISSin maliyeti bile yüz milyar dolarlar seviyesindeyken dönerek yapay yer çekimi yapacak bir istasyonun maliyeti bunun çok daha üzerinde olur. Şu anki teknolojimizle çok pahalıya geliyor. Ayda dediğini yapmak için fikirler var ama yine teknolojimiz pek yeterli değil ve hala maliyeti fazla yüksek. Gelecekte olabilir.

U

Dünya'daki bir yıllık savunma bütçesini uzay çalışmalarına ayırsa insanlık Ay'ı bırakın Mars'ta mega bir kent inşaa edilir. Ben teknolojik değil parasal yönden koloni kurulmadigini düşünüyorum... Ama Elon Musk agabey bu konuya el attı. Önümüzdeki 20-30 yıllık süre zarfında (eğer büyük bir dünya savaşı patlak vermese) Ay seferleri siradanlasacaktir

Doğan Tepir 6 yıl

Evet edilir uzaya fazla para ayrılmıyor. Öyle olunca teknolojik gelişim de yavaş oluyor. Uzay çalışmalarını yeni teknolojileri kisitlayan en büyük etken para.

Uğur Kıroğlu 6 yıl

Ayrıca mars projesi için aktarılan bütçeden daha fazlası gerekmez herhalde risk ise çok daha düşük sanki .

Emre Dilki 6 yıl

Benim Ay'a apayrı bir ilgim var. Ay'a gitmek daha güvenli, daha ucuz risk daha az. Acikcasi nasa zaten daha önce Ay'a gitti. Kapitalizmin başkenti abd artık Ay'a gitme görevini özel şirketlere devretmeyi düşünüyor. Dogru bir karar bence. Cunku nasa'nin başta mars olmak üzere Jüpiter sistemiyle ilgilenmesi daha mantıklı. Yani nasa derin uzay görevleri için emek sarfetmeli bence

Doğan Tepir 6 yıl

Bende verimli bir derin uzay keşfinin aydan geçtiğini düşünüyorum ciddi ciddi. Tabi ben bildiğin işçiyim sadece. Herifler kim bilir neler düşünüyor da bilmiyoruz.

Emre Dilki 6 yıl

Iss için böyle bir yapay yerçekimi oluşturacak modül projesi yapıldı. Hatta neredeyse inşası da başlayacaktı. Lakin hem imalat, hem de bakım maliyetlerinin fazlalığı yüzünden iptal edildi.

Z

Belki biraz komik olacak ama, uzayda sürekli dönen bir modülün dişlilerini periyodik yağlamak gerektiğini düşünün. Şaka gibi ama, bunun yapılması gerek. E yerçekimsiz ve vakum ortamı, sıcaklık farkı saatte bir 100 derecenin üzerinde değişiyor vs... Zor iş, çok zor.

Z

Dişliler mi? Yağlanması mı gerekiyor? Uzay makinalarını hiç bilmiyorum aslında.. Ama, sanırım uzayda mekanik dışı sistemler kurulması gerek.. Manyetik alanların oluşturulup etkileşimiyle falan dönmeliyiz bence..

Nazan Çankal 6 yıl