Bildiğiniz üzere uzay'da hiçbir gökcismi ışık hızında bile olsa düz bir çizgi halinde ilerleyemez. Bunun nedeni ise güçlü kütle-çekim kuvvetine sahip olan gökcisimleri yüzündedir. Buna ışıkta dahildir. ''Işık neden kütle-çekim kuvvetinden etkilenir ki ?'' sorusuna cevap ararken iki türlü cevap ile karşılaştım. Bu cevaplardan biri ışığın uzayda hareket halinde iken kinetik enerjisinden dolayı ölçülebilir bir kütlesi olması ve bu kütle çekim kuvveti güçlü bir gökcisminden etkilenmesinden dolayı düz bir çizgide gidememesidir. İkinci cevap ise kütleli gökcisimlerin uzay-zaman dokusunda meydana getirmiş olduğu çukurlardan etkilenen cisimlerin illa ki kütleli olmasına gerek olmadığı. Genel göreliliğe göre uzaydaki iki gökcisminin kütle-çekim kuvveti birbirlerine uyguladıkları çekim kuvveti demek değildir. Sadece bu cisimlerden birinin yaratmış olduğu çukurun çok daha büyük olması ve iki cisminde ortak olarak bu çukurun merkezinde dönmesidir. Yani basit bir şekilde anlatmak gerekirse böyledir.
Bu iki cevaptan hangisi daha tatmin edici ve doğru. Biri yardımda bulunabilir mi ?
Basitçe anlatmaya çalışayım. Öncelikle fotonun, hem dalga hem parçacık özelliği gösterdiğini bilmemiz gerek. Bir cismin enerjisinden bahsederken sık sık E=mc^2 deriz, fakat bu formül E^2=p^2c^2+m_0c^2'dir. Burada m_0, cismin durgun kütlesini ifade eder. Yani kütlesi olan bir cisim, durgunken bile bir enerjiye sahiptir. Fakat durgun kütlesi olmayan bir cisim varsa (ki burada foton oluyor), momentumu olması ona bir enerji kazandıracaktır. Fotonun momentumu ise, doğrudan onun frekansı ile alakalıdır, bildiğimiz maddede uyguladığımız p=mV değildir yani. Bu yüzden ilk terim sıfır olmaz.
Neden kütle çekim alanında yön değiştirdiği ise eşitlik ilkeleri yazısında açıkladığım gibi. Cismin kütlesi, kütle çekimsel alanda ivmelenmesi için gerekli değil. Farklı kütledeki cisimler de aynı şekilde etkilenir. Burada ivmelenmenin, aynı zamanda hız vektörünün yön değişimi anlamına geldiğine de dikkat etmek lazım. Yani sadece üzerine düşmezler, rotaları da değişebilir, ikisi temelde aynı etkidir.
Graviton ile ilgili kısma gelelim (Kaan Mansoori ). Dört temel kuvveti, aynı zamanda etkileşme olarak da isimlendiriyoruz. Bunlar şiddetli etkileşmeler, elektromanyetik etkileşmeler, zayıf etkileşmeler ve kütle çekimsel etkileşmeler. Bunların hepsinin bir etki menzili vardır, örneğin şiddetli etkileşmeler nükleer yapıyı belirlediğinden, 0.4 fm mesafeden küçük ölçeklerde itme karakteri, 1.4 fm den küçük değerlerde çekme karakteri gösterir ve menzilleri bir noktadan sonra kaybolur, elektronu etkilemezler bile. Elektromanyetik ve kütle çekimsel etkileşmelerin menzili ise sonsuzdur. Dolayısıyla bunlar aynı zamanda bir "alan" belirtirler. Etkileşim, belirli bir menzil içerisinde gerçekleşir ve bir takım kurallarca belirlenir. Elektromanyetik etkileşimlerin alan parçacığı bu yüzden fotonlardır, şiddetli etkileşmelerin ise pionlar, zayıf etkileşmelerin w-bozon ve kütle çekimsel etkileşmelerin ise graviton olduğunu düşünüyoruz. Lakin graviton gibi bazı parçacıkları henüz gözleyebilmiş değiliz, belki de yoklar ve bu etkileşimin bir parçacıktan farklı bir açıklaması var. Fakat bu açıklamalar, bakış açılarımızı ciddi ölçüde değiştirecektir. Fizik hala bu tarz konularda büyük sorular barındırıyor, keşifler için muhteşem bir çağda yaşıyoruz diyebilirim. Keşke bunlara daha çok vakit ayırabilsek.
Tam bir lejyon komutani
Roma ile bir ilişiğimiz kalmadı ama burada kimse cevap vermeyince dayanamıyorum
Okudum, tam anlamadım, eee, ııııı, sarhoşluk alanı yaratan bira parçacıkları ile etkileşimdeyim de. Kaydettim, yarın bi da okucam. Büyük ihtimalle gene sorcam . Ama sağol valla.
Olsun sen yinede lejyon komutanisin sahsen benim icin oyle:)
Kaan Mansoori baba ben 3 kere okudum yarin 3 kere daha okucam
Bu konular çok derin olabiliyor, biz de içinden çıkamıyoruz çoğunlukla. Üzerinde durmak gerekiyor tekrar tekrar. Bazen dikkatimizden kaçan noktalar da olabiliyor, yanlış anlayabiliyoruz. Normaldir, her şeyi tek seferde anlamayı beklememek lazım. Böyle bir beklenti var insanlarda. Keşke o kadar kolay olsaydı
+1332211
Ögetay abi romayla ilişiğimiz kalmadı ne demek yaw. Nerde olursan ol. Sen bizden bizde sendeniz.
Sagolun, ben de sizleri seviyorum