Işık neden kütle çekim kuvvetinden etkilenir?

Bildiğiniz üzere uzay'da hiçbir gökcismi ışık hızında bile olsa düz bir çizgi halinde ilerleyemez. Bunun nedeni ise güçlü kütle-çekim kuvvetine sahip olan gökcisimleri yüzündedir. Buna ışıkta dahildir. ''Işık neden kütle-çekim kuvvetinden etkilenir ki ?'' sorusuna cevap ararken iki türlü cevap ile karşılaştım. Bu cevaplardan biri ışığın uzayda hareket halinde iken kinetik enerjisinden dolayı ölçülebilir bir kütlesi olması ve bu kütle çekim kuvveti güçlü bir gökcisminden etkilenmesinden dolayı düz bir çizgide gidememesidir. İkinci cevap ise kütleli gökcisimlerin uzay-zaman dokusunda meydana getirmiş olduğu çukurlardan etkilenen cisimlerin illa ki kütleli olmasına gerek olmadığı. Genel göreliliğe göre uzaydaki iki gökcisminin kütle-çekim kuvveti birbirlerine uyguladıkları çekim kuvveti demek değildir. Sadece bu cisimlerden birinin yaratmış olduğu çukurun çok daha büyük olması ve iki cisminde ortak olarak bu çukurun merkezinde dönmesidir. Yani basit bir şekilde anlatmak gerekirse böyledir.

Bu iki cevaptan hangisi daha tatmin edici ve doğru. Biri yardımda bulunabilir mi ?

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
11
11 CEVAP

Fotonların hareket halindeyken kinetik enerjileri sebebiyle kütle kazanmaları fikri daha sabit ve anlaşılır bence. Diğer fikir biraz daha fazla muğlak. E=mc^2 sebebiyle bence

A

Durgun foton diye bir şey olmaz zaten daima ışık hızındadır hareketsizi yok demek, evet kütle ve enerji de aynı şey. Ancak bu konuda hızlanan bir cismin kazandığı kütle konusu sıkıntılı ve yanlış anlaşılan bir konu yani hızlanan bir elektronu ele alınca ekstra kütle kazanımı diye bir şey de söz konusu değil o da bir başka yanlış anlaşılan nokta.

Ercan Akalın 6 yıl

Hıza bağlı olarak kütle artmıyor mu? Yani ışık hızına yaklaştıkça kütle arttığından daha fazla enerji gerektiğinden, bu durumun da bir noktada artık imkansız olduğundan dolayı ışık hızı aşılamaz diyoruz diye biliyorum. Yanlış mı anlamışım?

Ayfer Şengörün 6 yıl

Kütle enerji eşdeğerliği neeniyle kütleli bir cismi ışık hızına çıkarabilmek için sonsuz enerji gerekiyor burada bir sorun yok. Ancak şurası sıkıntılı, bu eşdeğerliğe dayanarak durgun kütle artmaz yani elektron kütlesi değişmez mesela. Fotonun da durgun kütlesi yoktur zaten elektromanyetik dalga paketi kendileri yani enerji.

Ercan Akalın 6 yıl

Anladım. Popüler bilim yazılarında sürekli bunları minik bilyeler gibi hayal etmemizi sağlıyorlar. Sorun burada sanırım.

Ayfer Şengörün 6 yıl

Evet hele de foton için o baya sıkıntılı.

Ercan Akalın 6 yıl