İşten çıkarılan işçinin hakları nelerdir?

Herkese merhaba, yaklaşık 1 senedir sigortali olarak çalıştığım yerden 3 gün önce (10 Aralık) mesainin ortasında işten çıkarılma haberini aldım ve henüz sebebini bende bilmiyorum haklarım
nelerdir bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi? 1 senelik sigortamin dolmasına 10 gün vardı ve içerde 25 günlük alacağım var. İş yeri sahibim ayın 15 i ne kadar çalıştığın olan miktarı vereyim diyor neler yapmam gerekiyor? Teşekkürler şimdiden

Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
6
6 CEVAP

İşe iade davası açamazsın kardeşim.. İşvereninde bunu biliyor zaten.. Fakat, ihbar süreni mi kullandıracak ya da ihbar tazminatını peşin mi ödeyecek onu bir öğren. Bu kıdem tazminatı hakkını da etkileyecek.

U

İhbar suremi kullandıracak derken hocam ?

Yasin Elginöz 6 yıl

Senin yasal olarak 4 hafta ihbar süren var. İşveren senin iş akdini feshediceğini yazılı olarak beyan etmek durumunda. Bu beyandan sonra iki seçenek var. Ya 4 hafta daha çalıştıracak ya da çalıştırmayıp 4 haftalık ihbar tazminatını sana ödeyecek. Çalıştırır ise, otomatikman senin kıdem tazminatı ve senelik izin hakkın da ortaya çıkar. Çalıştırmaz tazminatını peşin ödeyip iş sözleşmeni fesheder ise, yapacak bir şey yok.

Umut Yarısı 6 yıl

Hocam çok yardımcı oldun yarın bunları kullanacağım

Yasin Elginöz 6 yıl

Ayriyeten olurya is bulamazsan son 3 yil icerisinde en az 600 gun primin var ise ve son 120 gunde sigortanda kesinti yoksa ( rapor, ucretsiz izin vs haric) issizlik maasina basvur. Vakit kaybetme.

Umut Yarısı 6 yıl

Son 3 yıl içinde 696 gün var hocam

Yasin Elginöz 6 yıl

Son 1 senedir de yatıyor zaten sigortam

Yasin Elginöz 6 yıl

Insallah bulursun da, bulamazsan issizlige basvur kardesim. 6 ay issizlik maasi alma hakkin var.

Umut Yarısı 6 yıl