İstifa etmek sözleşme yapılan bir işte tazminat ödemeye sebep olur mu?

Arkadaslar başka bişi sormak isterim size ..
Yaklasik 7 aydir calistigim işten ayrılmak zorundayım istifa ediyor olmam sözleşme yapılan bir işte tazminat ödemeye sebep olur mu?

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
16
16 CEVAP

Bahsettigin sozlesme is kanunu icin zorunlu olup size bir tazminat kosulu koyamaz. Bunu yalanlar senet imzalatiyor vs. Evet bir ihbar bildirim sureniz var ama bildirmeseniz maasinizdan ihbar tazminati adi altinda kesinti yapamazlar. Sizden ayrica bunu tahsile gitmeliler. Ki 6 haftalik ucretiniz bu tazminat tutari risk size ait. Ama meslek hayatimda bunun icin yargi yoluna giden isveren gormedim diyebilirim. Maas kesintisi yaparlar yada tazminat talepleri olursa calisma sosyal guv. Bakanligi mufettislerine basvurarak sorunu halledebilirsiniz.

F

Tsk ederim hepiniz çok yardımcı oldunuz..

Ebru Gümüşburun 6 yıl

Rica ederim, hakkinda hayirlisi olsun.

Ferhat Bujiteri 6 yıl

Sözleşmeye ceza şartı konamaz değil. Elbette konabilir. Ancak ceza öder diyemez. Bunu açıkca belirtmesi gerekir. Aksi taktirde iş kanununda belirtilen ihbar tazminatı borcunuz doğar. Elbette ihbar sürenizde yazılı bildirim yaparsanız o borçda doğmaz. Bu cezanında sınırları elbette var. Örneğin asgari ücrete çalıştırılan işçiye bırakırsan 100.000TL ödersin diyemez. Sözleşmede yazar ama yargıda bir önemi kalmaz. Ceza şartı olarak size verdiği eğitim giderlerini talep edebilir mesela. Sonuçta işveren 17 aylık çalışmanız için bir maliyet altına giriyor. Bu orantılıdır. Aynı zamanda sözleşmede eşitlilik ilkesi mevcuttur. Örneğin işveren fesh ederse 1.000TL ceza öder işçi fesh ederse 10.000TL öder olarak belirtilirse yani işveren lehine sözleşme olursa işçinin cezasıda 1.000TL'ye indirilir. Örneğin sözleşmede işveren için ceza şartı konmamışsa yargıda sizin ceza şartınız kaldırılır. Birde sözleşmede deneme süreniz varmı. 2 ay deneme süreniz olmalı. Varsa deneme süresi içinde hiç düşünmenize gerek yok.

Ferhat Bujiteri 6 yıl

Şimdi şöyle bakalım. Sözleşme 17 aylık ilk 2 ayda ayrılabiliriz. Ama 3. ayda ayrılırsak 14 aylık cezai yaptırım istiyor. Brüt ücretin şuan en makul rakamlardan 2.000TL olduğunu varsayarsak 28.000TL cezai yaptırım talep eder. Ancak borçlar kanunu fahiş cezai şartın indirime gidilmesini ele alır. Bu fahiş sınırı nasıl belirlenir. Sizin çalıştığınız dolayısı ile o işverenden elde ettiğiniz gelire göre. yukarıda ki esaslara göre 3 ayda 6.000 aldınız ama 28.000 ceza ödeyeceksiniz. Bu ekonomik şartlara uygun değil. Fahiş sınırımız buna göre belirlenir. İş hukukunun koruduğu taraf işçidir. İçtihatlerde işçi ekonomik olarak zayıf olduğu için korunduğu yer alır hatta. O yüzde adaletin terazisi böyle kurulmakta. Bu arada evlilik, askerlik, ahlak ve iyi niyet kurallarına(ispat aracı önemli) göre fesh konularında cezai şart aranamaz.

Ferhat Bujiteri 6 yıl

Ne demek. Uzmanlık alanlarımızda birbirimize destek olarak domino etkisi yaratıyoruz. Hakkında hayırlısı olsun.

Ferhat Bujiteri 6 yıl