Kara deliklerin bir ömrü var mıdır?

Kara deliklerin bir ömrü var mıdır?
S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
10
10 CEVAP

Bilim camiasında prestijle ilgili ciddi bir sorun var. Bir kere ün kazandınız mı, ona karşı geldiğinizde size karşı gelecek birçok insan türüyor. Halbuki ortada salt bir gerçeklik olmadığı çok açık. Aynı teoriyi kenar köşede birisi ortaya atsa, muhtemelen linç edilirdi akademik camia tarafından.

Ö

Bence yanlış bir gözlem, bugün ismini duyduğumuz her isim, eskiden kenar köşede birisiydi. Evet, insanlar önce size saldırıyor ve teorinin doğru olduğunu değil yanlış olduğunu ispatlamaya girişiyorlar. Bu hemen hemen her meslekte böyle maalesef. Yanlışı ispatlamaya çalışmak daha kolay. Bilim dünyasında prestij kazanmış insanlara, gözü kapalı saldırılmasını zaten Galileo'dan beri biliyoruz. Doğal olarak bu insanları koruyan da azımsanmayacak bir çoğunluk oluyor. Tabi ki, böyle olmasını tasvip etmiyoruz ama bu sosyal bir olgu ayrıca bilime katkı sağladığı da açık.

Koralp Uludogan 6 yıl

Büyük bir çoğunluk kenar köşeden başlamıyor. Eğer tanınan bir hoca sizin danışmanınız ise daha doktoranız sırasında, normal bir üniversite profesöründen daha çok alıntılanıyor, yani ciddiye alınıyorsunuz. Maalesef bu bir gerçek. Bu sebeple kenar köşede kalmış, çok sonradan fark edilen değerli araştırmalar da oluyor. Misal 1930 yıllarında yapılan gökada kümesi gözlemleri karanlık maddenin varlığını işaret ediyordu. Fakat uzun bir süre bunun farkında olmadan benzeri araştırmalar yayınlandı. Şimdi daha iyi bir iletişim ağı var, ama hala aynı prestij sorunu sürüyor. Karşı çıkılma olayını ise çoksık yaşıyoruz. Bu sebeple kozmolojide yakın gelecekte köklü bir değişim olmasına çok olası gözle bakanlardanım.

Ögetay Alcer 6 yıl