Arkadaşlar siyaset yapmadan ve hakaret etmeden ister bir kelime ile ister bir cümle ile ister satırlarca farketmez. Milliyetçilik ideolojisi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Einstein'ın deyişiyle özetlersek: "Milliyetçilik, bir çocukluk hastalığıdır." Kanımca, esâsen siyâsetin doğası, en azından temel olarak ne kavim, ne kültür ne de din üzerine kuruludur; bilakis siyaset, sosyolojik bir olgu olarak, iktisâdî temele dayanan ve kollektif karar alma ihtiyâcından doğan bir süreçtir. Eğer siyâseti bir bilim olarak göreceksek, sağlıklı bir siyaset millet ya da din üzerinden yapılmaz; çünkü böylesi normatif kavramların siyaset bilimi açısından nesnelliği yoktur. Her ne kadar siyasetin doğasından kaynaklı olarak, onu normatif ve kişisel değer ve yargılardan bağımsız incelemek çoğu zaman imkân haricinde olsa da, onu nispeten daha nesnel zeminde incelemek imkânsız değildir. Bu bağlamda, tamamiyle öznel koşullanmışlığa dayalı bir siyâsî temâyûl olarak milliyetçilik -Ve yanı sıra fundamentalist dincilik- aslında toplumdaki gerçek çelişkilerin üzerini örtmeye yarayan bir "cilâdır"; çoğu zaman da devletin, hiyerarşinin, otoritenin ve düzenin meşrûiyetini sağlayan ve ondaki çelişkileri yeniden üreten birer araç olarak kullanılır. Kitleleri politize etmek için oldukça uygundur.
Einstein'ın deyişiyle özetlersek: "Milliyetçilik, bir çocukluk hastalığıdır."
Kanımca, esâsen siyâsetin doğası, en azından temel olarak ne kavim, ne kültür ne de din üzerine kuruludur; bilakis siyaset, sosyolojik bir olgu olarak, iktisâdî temele dayanan ve kollektif karar alma ihtiyâcından doğan bir süreçtir. Eğer siyâseti bir bilim olarak göreceksek, sağlıklı bir siyaset millet ya da din üzerinden yapılmaz; çünkü böylesi normatif kavramların siyaset bilimi açısından nesnelliği yoktur. Her ne kadar siyasetin doğasından kaynaklı olarak, onu normatif ve kişisel değer ve yargılardan bağımsız incelemek çoğu zaman imkân haricinde olsa da, onu nispeten daha nesnel zeminde incelemek imkânsız değildir. Bu bağlamda, tamamiyle öznel koşullanmışlığa dayalı bir siyâsî temâyûl olarak milliyetçilik -Ve yanı sıra fundamentalist dincilik- aslında toplumdaki gerçek çelişkilerin üzerini örtmeye yarayan bir "cilâdır"; çoğu zaman da devletin, hiyerarşinin, otoritenin ve düzenin meşrûiyetini sağlayan ve ondaki çelişkileri yeniden üreten birer araç olarak kullanılır. Kitleleri politize etmek için oldukça uygundur.