Muska yapan kişiler için hukuken cezai bir işlem yapılabilir mi?

Merhaba, toplumumuzda çok karşılaştığımız bir şey var. Doğrudur veya değildir, vardır veya yoktur. Bunun tartışmasını tartışmayalım.
Konu: Muska
Öğrenmek istediğim şu, kişilerinin kim olursa olsun birbirlerine muska (büyü) yapma hakkı var mıdır? Kim kim oluyor da, ne düşünüyor da başkası için böyle bir şey yaptırıyor.
Kanunlarımızda bunu yaptıran kişiler için cezai bir işlem var mı? Şahitlerle de kanıtlandığı halde. Şikayetçi olunabilir mi?
Not: Muska büyü var yok bunu tartışmayınız.

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
14
14 CEVAP

Kanunda hüküm bulunmayan durumlarda elbette düzenlenir, ama bunun örfle alakası yok, bunlar hukukun batıl gördüğü meseleler. Sizin bahsettiğiniz şey, örneğin nişan bozulduğunda malların paylaşımında olur, ticari örf ve adetin gerekleri ticari davalarda söz konusu olur. Fakat büyü, fal, muska bunların inanıştan öte bir gerçekliği yok. Dolayısıyla yok sayılan bir şeyin değerlendirilmesi mümkün değil. Kaldı ki değerlendirilebilseydi de ispatı mümkün olmazdı zaten. Bunları kabul etmek şöyle dursun, hukuk sistemi bunları yaptığını iddia ederek insanları aldatanları cezalandırır. Yani falanca kişi bana büyü yaptı diye şikayetçi olamazsınız. Ama falanca kişi ben hocayım, ben büyücüyüm diye insanları dolandırıyor diye şikayette bulunabilirsiniz, şayet elinizde deliliniz varsa.

A