Namaz sadece dua okumak mıdır?

Gerek bir çok konuda gerekse konuların altına yazılan yorumlarda namazlarda sadece dua edilmesi gerektiği, Kuran ı Kerimden ayetler okunmasının doğru olmadığı, hatta daha ileri giden bazı arkadaşların bunun bidat olduğu şeklinde fikirler beyan etmekte ve hatta bunu kırılmaz bir dirençle savunmaktadırlar. Dayandıkları mantık ise, anladığım kadarı ile "sureler bize gönderilmiştir, onları Allah a neden okuyalım" gibi bence ilginç ve anlaşılması zor bir söylemdir.
Ben örnek olarak Fatiha suresi ile bunun böyle olmadığını ispat etmeye çalışacağım. Bunu kimsenin fikrini kötü saymak, çürütmek ya da mesnetsiz bırakmak için yapmıyorum. İnsanların fikrini değiştirmekle görevli değiliz. Müslüman sadece insanlara doğruyu gösterebilir. Peygamerimiz (S. A.V.) bile sadece tebliğ etmişken bize düşen sadece işaret etmektir. İkna etmek bizim ne görevimiz ne haddimiz. Amacım bu manada kendi fikrimi ortaya koyarak bakış açıma yakın olan ya da okuduktan sonra benimseyen insanlara ulaşmaya çalışmak. Yani kendimce doğru olduğunu düşündüğüm gerçekleri diğer kardeşlerime yaymak.
Fatiha suresi baştan sona kadar Rahman ı övmek, onu yüceltmek, ve ondan istemekten ibarettir. Doğru, Fatiha suresi Rahman tarafından biz insanlara yol göstermek için indirildi kalplerimize. Ama şunu unutmamalı ;
Zariyat / 56. Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.
Allah a kulluk etmek, sadece O na dua etmek değildir. Onu anmak -ki bir çok ayette emredilmiştir.- övmek, yüceltmek, emirlerini yerine getirmektir.
Ben kendimden örnek vereyim. Namazımda Fatiha suresini okurken, ayetlerini arapça olarak sesli okuyor, (Nefsimin ve varsa benimle birlikte namaz kılanlara, farkında olmadan imamlık yaptıklarımıza) ve içimden de anlamını düşünüyor, din günü dediğinde "ahireti aklıma getirip ürperiyor", sadece sana kulluk ederiz dediğimde "acizliğimi hissedip, boynumu büküyorum". Ve en sonunda "bizleri…." diye başlayarak tüm mümin kardeşlerimi de içine alarak Rahman dan istiyorum. Bu ruh hali içerisinde okuduğum diğer ayet ve dualarında anlamını aklediyor ve yaşıyorum.
Örnek; Asr suresi. "Vel asr", zamana yemin eden yaratıcı. Ne kıymetlidir zaman. Boşa geçirmemeli deyip pişmanlık duyuyorum. "Bir birine sabrı tavsiye edenler müstesna" dedikçe çevreme sabrı, dil lisanım ile ve hal lisanım ile tavsiye edeciğimi hatırlıyor ve kendimi bu manada motive ediyorum. Ve bunu böyle sayfalarca uzatabilirim. Tüm bunları SÜNNET in HADİS in çoğu uydurmadır diyerek bir kenara itmek sözlükte nasıl tanımlanır bilmiyorum.
Şimdi soruyorum sizlere nasıl namazda ayet okunmaz? Namaz sadece dua değildir. Namazı duaya indirgemek, onu bu kadar dar bir kalıba sokmak hem namaza hem kılana haksızlık değil de nedir ?
Tüm dostlara selamlar.

B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

Merak ediyorum bu tartışma içinde olanlar namazı nasıl kılıyorlar ve ne okuyorlar? O olmaz bu olmaz derken birazda nasıl kıldığınızı öğrenebilirmiyiz? Teşekkurler

F

Hayatımada namaz kılmadım. Kılmam da.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

P zaman bu gondsrinin altina yazmanızdaki sebep nedir ?

Barış Erturk 6 yıl

Burada namazda okunan ayetleri anlamaya çalışıyoruz. Sizi ilgilendiren bur durum yok. İnsanlarin aklını karistirma. Hayretinizden baska bir amacınız varsa açık edin. Değilse ayip oluyor.

Barış Erturk 6 yıl

Namazda hiçbir ayet okunmaz. Ben de onu diyorum. Şu anki haliyle namaz kılmak nafile bir ibadettir. Bir faydasının olacağını da sanmıyorum.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

Hayatında şekeri tatmamış birinin şeker hakkında yorum yapması ...

Fatma Öztetik 6 yıl

Katkida bulunmadiginiz gibi delilleri de yok sayiyorsunuz. Rica ediyorum. Lütfen. Buna inanmiyorsaniz bunu anlamak mümkün. Zira herkes inanacak diye bir sey yok. Ama bu haliniz, konuyu karanlik bir mecraya cekmenizi gerektirmez.

Barış Erturk 6 yıl

Namaz nafile değil farzdır

Fatma Öztetik 6 yıl

parazit yapma o halde Barış arkadaş inanları muhattap almış

Cevdet Biçgi 6 yıl

Neye inanları ?

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

- "Allah'ın âyetlerinin inkâr edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğiniz zaman, başka bir söze geçmedikleri müddetçe, o kâfirlerle oturmayın. Aksi halde siz de onlar gibi olursunuz" diye hüküm indirdi. Muhakkak ki Allah, münafıkların ve kâfirlerin hepsini cehennemde toplayacaktır."

Barış Erturk 6 yıl

Allah'ın ayetlerini kim niye inkar etsin. Ben Kuran'da yazanların hepsi Allah'a ait sözler değildir diyorum. İkisi birbirinden farklı şeyler.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

Şüphesiz namaz Allaha derin saygı duyanlar dışındakilere ağır gelir!

Cevdet Biçgi 6 yıl

Evet biraz tembelliğin etkisi var. Ancak Allah'ın namaz kılmamızı söylediğini sanmıyorum.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

Onun yerine daha faydalı şeyler yapılabilir.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

Sana hiddetlenmemiz doğru olmayacak mümin olarak Kuranda çok defa geçer öğretmemişler ama hala geç kalmış sayılmazsın gel sen bizi dinle aç oku sonra sorularını sor

Cevdet Biçgi 6 yıl

İnsan kalbinin en rahat çalıştığı an secde anıdır bilimsel ispatı var bu mucize değil de nedir?

Cevdet Biçgi 6 yıl

Cevdet Biçgi bir kişi kuranı birkaç nedenden dolayı red ediyor olabilir. 1-Ateist olabilir. 2-Kuranda yazılanlardan haberi bile olmayan cahilin tekidir. 3-Başka bir dine mensup olup, kendi dininin daha doğru olduğunu sanmaktadır. 4-Okumuştur. Kafasına yatmamıştır. 5-Okuduğunu anlayacak zeka seviyesine sahip değildir.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

2 grubundakilerde itiraz yoktur genelde 4 grubu emir ve nehy ler nefslerine ağır geldiği için (işlerine gelmediği için) itiraz ederler Ama hüküm kesindir!

Cevdet Biçgi 6 yıl

J. P. Kivircik "yoksa siz bir kısmına inanıp bir kısmını inkar mi ediyorsunuz"

Barış Erturk 6 yıl

Böyle bir insan tipi aklımda canlandıramıyorum. Allahın varlığını ve kuran hükümlerini bilecek. Ve buna ragmen işine gelmediği için bu hükümlerin gereğini yerine getirmeyecek.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

Barış Erturk öyle de denebilir. Ben Haz. Muhammed'in peygamber olduğuna ve Kuran'ın Allah tarafından gönderildiğine pek ihtimal vermiyorum.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

Deistler böyle

Cevdet Biçgi 6 yıl

istersen sana Hz Muhammed ile ilgili bir küçük kitap hediye etmek isterim

Cevdet Biçgi 6 yıl

bu gönderinin altina yazmakta ki amacin nedir tam olarak ?

Barış Erturk 6 yıl

Teşekkür ederim. Ama Hz. Muhammed hakkında yazılan bilgilerin hiçbirinin ilk kaynağı yok. Kesin bilgilerden oluşmuyor. İslami kaynaklardan gelen bilgilere göre nasıl bir kişiliği olduğu, nasıl bir hayat sürdüğü bilgilerini incelediğimizde de (bence) Allah'ın elçisi olduğunu iddia eden bir kişiye uygun olmayan davranışlar sergilediğini, sözler sarfettiğini görüyorum. Buradan, ya anlatılanlar yanlış, ya da peygamber değil sonucuna varıyorum. So

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

Allah, varsa günahlarını affetsin. Yıllar önce ölmüş bir insan hakkında arkasından kötü konuşmak yakışık almaz.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

Haddini aşma. Kötü konuşmak ne demek. Terbiyesizlik yapma. İlla anladığın dilden kinusturacaksin. Herkesin sabrı var. Seni ilk ve son kez uyarıyorum.

Barış Erturk 6 yıl

Barış Erturk Hz. Muhammed hakkında kötü koştuğumu hiçbir yerde görmeişsindir.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

Barış kardeş sakin olalım haklısın. Fakat anlatılanlar Sav e atılan iftiraları baz alıyor ondan böyle bir düşüncede muhtemelen Hakkı öğrenirse çok şey fark eder hayatında zaten

Cevdet Biçgi 6 yıl

Bu konuları hiç açmayalım bence. Belli ki, çamur at izi kalsın mantığıyla hakkında pek çok iftira atılmış.

JP Kivircik Hırlak 6 yıl

O iftiraları sana bana atsalar kaldıramayız kimsenin de kaldıracağını sanmıyorum zaten O güzel ahlakı tamamlamak için gönderildi

Cevdet Biçgi 6 yıl