Neden kuran'da cehennem ve işkencelerden bahsediliyor hep Allah insanları cehennemden kurtaramıyor mu?

Kuran okurken cehennemin ve ordaki işkencelerin anlatılmasının sıklığı insanın psikolojisini alt üst edecek türden. Allahın insanları cehennemden kurtarmaya gücü yetmiyor mu yetiyorsa neden kurtarmıyor ?

P
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
34
34 CEVAP

Ferit Canlı , bu dünyaya gelmeden önce, bu alemin ve sahip olduğu kuralların farkındamıydık; bu dünyanın ve kurallar zincirinin varlığını kabul ediyoruz, peki bu dünya insanların uydurduğu biryermi ve bilinç sahibi bir varlık olarak, bazı çıkarımlarda bulunmamız gerekmiyormu?. Biz boş yere bilinç sahibi olmadık(aklını kaybetmiş olanlar hariç); her sonucun bir sebebi olduğunu, yada var olan her duruma ait bir sonuç olduğu görüyor ve kabulleniyoruz. Yaşanılan hayat ve bu hayatın bitişi olan ölümün ardından, aynı kuralların devam etmesi kadar mantıklı birşey olamaz; herhangi bir dinî inanca sahip olmamız gerekmiyor, akıl vicdan ve adalet sahibi her canlı, bu dünyada yapılan herşeyin karşılığının olduğu başka bir âlem olduğu gerçeğini kabullenir. Bu dünyada her kötülüğü yapacağız; insanları haksız yere öldürüp işkence edeceğiz, haklarını yiyeceğiz, doğaya ve canlılara zulmedip zarar vereceğiz, sonra ölüp gideceğiz ve herşey bu dünyada kalacak öylemi: Bunun gerçekten böyle olacağını düşünüyorsanız, bu dünyada size yapılan yada yapılacak olan hiçbir kötülük yada haksızlığa birşey söyleme hakkınız yoktur. Pyotr Alisoglu , dünyada olup bitenlere karşı, bütün algıların kapalı olsa gerek, yoksa böyle düşünmezdin..

Z

Anlamak öyle kolay bir erdem değil..

Salilh Arıcan 6 yıl

Dini inanca sahip olman gerekiyor ayni kurallarin devam edecegini dusunuyorsan cunku senin bu dusuncelerin cok soyut ve metafiziksel yani anlayacağın kalp durduktan sonra her şey bitiyor Zeypupa Meraklı kendimizi kandirmanin bir alemi yok...

Ferit Canlı 6 yıl

Ferit Canlı , bir zamanlar, o atan kalbede sahip değildik, ama şu anda atıyor ve neyin somut neyin soyut olduğunu nereden bilebiliriz; şu anda bizim için gerçeklik, yaşadığımız bu dünya, ama öldüğümüz andan itibaren bu dünya bizim için soyutlaşıcak ve benliğimiz nerede varolacaksa, bizim gerçeğimiz o olacak. Hiçlikten gelip, bu dünyada hayat bulmamızı kabulleniyoruz; fakat elimizdeki somut(senin deyiminle) delillere bakarak ve bilinç sahibi bir varlık olarak, fizik bedenimizin ölümünden sonra, benliğimizin başka bir alemde (ki bana göre gerçek somut orada olacak)beden bulacağını kabullenmiyoruz. O halde bu dünyadaki varlığımızada şüpheyle bakmamız gerek; bilinç olarak dahi yok iken, bu dünyada beden sahibi olup hayat bulabiliyorsak, bilinç sahibi bir varlık olarak, neden başka bir alemde hayat bulabileceğimizi kabul etmiyoruz. Gerçeği görmeye cesareti olmayanlar, o gerçeğin üzerini kapatmaya çalışır .

Zeypupa Meraklı 6 yıl

Senin dediğin gerçek mi ki üzerini kapatmaya calisalim Zeypupa Meraklı olumden sonra hayat olacagini baska bir alem olacagini iddaa ediyorsun ve bunu kabullenip gercekmis gibi algilamamizi istiyorsun gercekten ironik öldügumuz andan itibaren benligimiz var olmayacak soyut diye bir kavramda olmayacak irtibatimiz tamamen kesilecek dunyayla anlattigin seyler dini kitaplarin soyledigi seylerdir 21.yuzyilda bu masallara inanmak komik geliyor insana diger canlilardan hicbir farkimiz oldugunu dusunmuyorum gelismis beyin yapisi disinda onlar gibi dogduk var olduk yasadik ve olecegiz olumden sonra baska bir alemde yasayacagimizi dusunmek veya kalp durduktan sonra yasamin bitmeyecegini dusunmek hayal dünyasında yaşamaktan kendimizi bu dusuncelerle kandirip oyalanmaktan baska bir sey degildir insanin olum korkusundan olumden sonra her seyin bittigi dusuncesinin aci geldiginden oturu bu baska alem kavraminin ortaya ciktigini dusunuyorum

Ferit Canlı 6 yıl

zeyputanrı var mı diye soracakolsam kesinlikle elle tutulur mantıklı bir cevap veremezsin ama varlığını kanıtlayamadığın tanrının dediklerine körü körüne inanman gülünç insanın tanrısı doğadır dolayısıyla doğayı okumak gerek.

Pyotr Alisoglu 6 yıl

zeyputanrı var mı diye soracakolsam kesinlikle elle tutulur mantıklı bir cevap veremezsin ama varlığını kanıtlayamadığın tanrının dediklerine körü körüne inanman gülünç insanın tanrısı doğadır dolayısıyla doğayı okumak gerek.

Pyotr Alisoglu 6 yıl

Pyotr Alisoglu , Tanrı vardır yada yoktur demiyorumki; bir problemi çözmek ve sonuca ulaşmak için, eldeki verileri kullanırsın ve sonucu ancak bu verilerle elde edersin, eldeki verileri kullanmazsan sonucu göremezsin, yani sonuç yoktur ve hiçliktir. Sizin mantığınız; eldeki verileri kullanmadan, problemin bir sonucunun olmadığını iddia etmekten farksız. Akıl ve mantık yürütülmez ve eldeki doneler kullanılmazsa, hiçbir problemin sunucuda olmaz, yani bize göre olmaz; aslında bizim görmediğimiz ve bilmediğimiz o sonuç mevcuttur, fakat biz eldeki verilerle, akıl ve mantık yürütme işini yapmadığımız için, o sonucuda göremeyiz. Belli düzen ve kuralların işlediği bu âlem varolabiliyorsa ve bende burda bilinçli bir varlık olarak hayat bulabiliyorsam, bu durumdan belli çıkarımlar yapabilirim; bu çıkarımlardan herkes aynı sonuca ulaşamayabilir, düşünce farklılıkları bu yüzden var zaten. Eğer Tanrı'ya inanmıyorsanız, demekki Tanrı olmadanda bir yaşam döngüsünün olabileceğini kabul ediyorsunuz; o halde neden, öldükten sonrada farklı bir boyut ve âlemde varolabileceğimizi düşünmüyorsunuz? .

Zeypupa Meraklı 6 yıl

Senin soyledigin mistisizme giriyor işte bunu diyorum akli ve mantiksal cikarimlardan bahsediyorsan bilimsel dusunmen gerekiyor fizikotesi yaklasimlar yaparak akil ve mantikta. N bahsedemezsin dediğin şeyin baska bir alemin var olup olmadigini ancak öldukten sonra anlayabiliriz

Ferit Canlı 6 yıl

Varolabilecegini dusunmemiz oyle bir seyin var oldugu anlamina gelmiyor tanrinin var olabilecegini dusunuyoruz ama gercekten var mi? Bilemeyiz cunku tanri hakkinda hicbir sey bilmiyoruz

Ferit Canlı 6 yıl

Ben ruhun(yada benlik) varlığına inanıyorum;çünkü deneyimlediğim bazı şeyler, bana bunun gerçekliğini gösterdi ve dolayısıyla ruh denilen olgu, benim için mistik bir kavram değil. Fiziksel bedenimizden ayrı olarak varolabilen bir enerji bedenimiz(ruh, benlik) var ve bu beden için, fiziksel bir ölüm sözkonusu değil. İnsan, birebir deneyimlemediği konulara şüpheyle bakar; ben bir ruhum olduğunu biliyorum ve bu bana birçok şeyi anlatıyor ve bu yüzden kendimi şanslı hissediyorum. Biliyorumki, öldüğümde yok olmayacağım ve benlik olarak var olmaya devam edeceğim. Benim için, mistik olan bu dünya ve evren; çünkü yaşam döngüsü tamamlandığında, dünya ve evren yok olacak, bunu bilim adamları söylüyor, fakat ben benlik olarak varolmaya devam edeceğim. Benlik olarak, nasıl bu dünyada bir beden sahibi olduysam, farklı bir alemde de aynı şekilde fizik bedene sahip olmak, çok olası bir durum bence ve olasılıklar bilime temel teşkil eden unsurlardır.

Zeypupa Meraklı 6 yıl