Ortalama 20 yıl boyunca sağ el ve ayağını daha iyi kullanan birisi sonradan solak olabilir mi?

Ortalama 20 yıl boyunca sağ el ve ayağını daha iyi kullanan birisi sonradan solak olabilir mi bu mümkün mü?

F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
16
16 CEVAP

solak veya sağlak olmak öğrenilen değil genetik olan bir şey. Dolayısıyla hayır solak olamazsınız fakat sol uzuvlarınızı sağ uzuvlarınıza yakın bir biçimde kullanmayı öğrenebilirsiniz, sağ uzuvlarınızı 20 yıl boyunca alıştırmasını yaptığınız, kullanmayı tecrübe ettiğiniz için, aradaki fark da tecrübe ve alıştırma farkı olacaktır. (ilkokulda yazı yazmayı öğrenirken sayfalarca düz çizgi ve harf tekrarları yazdınız. Elinizi bu şekilde eğittiniz. Diğer elin de eğitilmesi lazım.)

ama solak olmadığınız için refleksif hareketlerinizde tepkilerinizi sağ uzuvlarınızla verirsiniz. Eğitilerek bunun değiştirilebilmesi oldukça zor olur.

yanlış biliyorsam düzeltilsin.

T

Genetik olması konusunda şüphelerim var yalnız. Teyzemin 3 çocuğu var 2 kız 1 erkek, erkek olan solak. Yakın akrabalarımızda solak olan kimse yok. İstisnai durumlar olabiliyor sanırım.

Furkan Keleşoğlu 5 yıl

solaklık anne karnındayken bebeğin hareketlerinden farkedilmeye başlanıyor. Dolayısıyla çevresel faktörler değil de genetik olarak bir farklılık var, fakat nedenleri detaylıca bilinmiyor. Birden fazla genin solaklıkla ilişkisi var.

Taylan Ademm 5 yıl

Sanırım sadece çocuğa küçük yaşta kalemi, biberonu,oyuncaklarını sol eline vererek de solaklık öğretilebiliyor. Genetik kısmını bilmiyorum.

Abdurr Sahir 5 yıl

Acaba solaklık&sağlaklık durumu maymunlarda ve diğer hayvanlarda nasıl işliyor.

Abdurr Sahir 5 yıl

farklı bir örnek vereyim; enstrüman öğrenilirken parmak hareketleri önce bilinçli bir şekilde yapılır, yavaş yavaş. Kas hafızası oluşmaya başlayınca düşünmeden hızlıca yapmaya başlarsınız. Eğer bir tekniği yanlış öğrendiyseniz, parmaklarınız bu tekniği uygularken bilinçle değil kas hafızasıyla hareket ettirdiğiniz için, yanlış öğrendiğiniz tekniği yok edip yenisini oluşturmanız gerekiyor. Bu bir hayli zaman alıyor, el hep eski öğrendiğine gidiyor. bunun gibi öğrenme süreçleri değiştirilebilir zor da olsa. Fakat beyin ve kaslar bir çok şeyi otomatizasyona bağlamış durumdalar. Ölüm kalım gibi durumlarda kendini koruma amaçlı yapılan refleksif hareketleri değiştirmek bundan çok daha zor olacaktır. Ama başarılabilir belki, sağ elinizi hiç kullanmazsanız beyni kandırabilirseniz değiştirir alışkanlığı.

Taylan Ademm 5 yıl

genetik değilde doğuştan dersek daha doğru olur bence sonradan öğrenilme konusuna göre gelirsek federer(tenis oyuncusu) aslında sağlak olan ama amcası tarafından rakipe ders gelsin diye solak yetiştirilen bir oyuncu şu an sol eli sağ elinden daha iyi bir başka örnek vermek gerekirse bazı aileler sol elle yemek yemenin günah olduğuna inandığı için çocuğu sağ elle yemek yemeye alıştırır hatta sağ elle yazı yazmaya o çocuklardan biri topa sol ayakla vuruyor golü sağ elle yazıyor birde bonus bilgi arada dişinizi fırçalamak gibi basit eylemleri ters elle yaparsanız zekanız gelişir saygılar arz ederim

Tugay Erdaği 5 yıl

avantajları ve dezavantajları tartışılacak düzeyde bence avantajdır tabi baskı ile yapılmadıysa

Tugay Erdaği 5 yıl

Hocam bozmak gibi olmasın ama bi düzeltme yapayım izninle: Federer değil Nadal o bahsettiğin tenisçi. Nadal reyizi yedirmeyiz. Bi de (bunu yazmazsam ölürdüm) "rakibe ters gelsin diye" şeklinde düzeltelim cümleyi. Parmaklar yanlışlıkla ama ahenkli basmış tuşlara:)

Özcan Doygaci 5 yıl

sıkı takipçiyimdir aslında nasıl böyle yazdığımı hiç hatırlamıyorum hatta nadal federer değilmiydi o dercesine

Tugay Erdaği 5 yıl