Schrödinger'in Kedisi deneyi nasıl açıklanır?

Sevgili Kozmik Halkı size düşünmeniz.. Düşünmeniz.. Vee düşünmeniz için güzel bir deney sorusu:

Not: İnternetten kopyala-yapıştır yapmak yasak. Ancak konuyu araştırıp özgün bir yorum yapabilirsiniz.

Schrödinger'in Kedisi:
Bir kedi ile birlikte tamamen kapalı bir kutu içinde küçük bir parça zehirli radyoaktif maddeyi kapalı çelik bir kutuya koyduğunuzu varsayın. Kutunun üstünde bir yeşil(yaşıyor), birde kırmızı(ölü) küçük lambamız var. Şimdi, Kedinin yaşayıp yaşamadığını anlamak için bir sinyal göndermemiz isteniyor. Ancak bakıyoruz ki her gönderdiğimiz sinyalde iki ışıkta aynı anda yanıyor. Işıklarımızı kontrol ediyoruz ve görüyoruz ki bozuk olması imkansız. Bir kez daha deniyoruz ve yine ikisi aynı anda yanıyor. Sorun şu ki kutuyu da açamıyoruz. Ama her sinyalde, her iki ışıkta aynı anda tepki veriyor. Şimdi soru şu: Kedi yaşıyor mu yoksa öldümü?

U
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
45
45 CEVAP

Bir atomun yalıtılmış seviyesine bir şey etki ettiği an atom radyoaktif bozunma gerçekleştirmeyecektir. Atomların herhangi bir etki altında olmadığında radyoaktif bozunmalar gerçekleştirdiğini ancak gözlem altında yani yalıtılmışlığına etki edildiğinde bu bozunmanın gerçekleşmediğini biliyoruz. Gözlem kelimesini kullanınca aklımıza bir insanın olayı gözlemmesi gelse de aslında doğada ki herhangi bir şey ( bir kaya, hava, hatta tek bir atom) gözlemci olabilir. Sistemin yapılması atomun yalıtılmışlığına etki edeceği için radyoaktif bozunma gerçekleşmeyecek ve kedi hayatta kalacaktır. ( Jim Al Khalili paradoks adlı kitabında bu konuya çok güzel değinmiş bu yorum okuduklarım sonucu aklımda kalan ve kendi yorumlamam kitabı okuyun çok güzel kitap)

A

Yorumununuza katılıyorum bu düşünsel deney küstüm mekaniğinin anomilerine dikkat çekmek amaçlı tasarlanmış ki siz bunu biliyorsunuz eminim neyse aynı tarzda bir anomi elektron tabancası ile yapılan çift yarık deneyi ile de gözlemlenebilir. Deney düzeneğinde ölçme işlemi için kurulan sistemi farklı konumlarda kullanımında farklı sonuçlar elde edildiği görülür bu çok küçük parçacıkların gözlem edildiği her bir durum için farklı kuantum halinde bulunmasıyla ilgilidir.

Ulaş Temiroğlu 6 yıl