Semavi dinler evrensel midir?

Arkadaşlar herkese merhaba, sayfanıza yeni katıldım ve sizlere birkaç soru sormak istiyorum aydınlatırsanız sevinirim...
Evrim teorisinin kanıtlarını baz alarak ortak atalardan bahsedersek eğer insanlik tarihi 65 milyon yıllık primatlara, primatlardan ayrılıp evrilmeye başladığımız dönem ise 6 milyon yıl öncesine tekabül etmektedir. Cennetten Dünya'ya gönderilen Adem ise maksimum 20.000 yıllık tarihi kapsamaktadır. Yazıyı Sümerler icat etmiştir tarihi maksimum milattan önce 3500 lü yıllara dayanır. İlk kutsal kitap Tevrat ınM. Ö 1400 lü yıllarda indiği tahmin edilmektedir. Buna gore yazının icadindan önce neden semavi dinler yoktur cennetten kovulan Adem kimdir neye dayanarak insanlık bu tarihle başladı denir? Kutsal kitaplardan önce insanların ilahi adaleti yok muydu? O kişiler ahirete inananlara göre ne olacak? Yazının icadı olmadan önce ve Mısır'ın Osiris rahipleri Hz. Musayı eğitmeden ve Hz. Musa, Ramsesle ayrı düşmeden önce semavi dinler kavramı neden çıkmamıştır? Tüm semavi dinler bu kadar evrensel ise neden Ortadoğuya has konular kutsal kitaplarin içeriğinin tamamını oluşturmaktadir? Neden yaradılışı bu kadar sahiplenen peygamberler Tanrının elçisiyken kutuplardan bile bihaberdirler? Neden Hz. İsayla Horus hikayesi birebirdir? Neden genel anlamda peygamberleri Osiris rahipleri yetiştirmiştir? Neden Nuh Tufanının ilk anlatimi olan Gilgamış destanında Nuh Utnapiştim ismiyle yer alırken Ortadoguda ismi Nuh olarak değişir? Bunca olaylar içersinde, ucu açık soruların listesi daha da uzayabilirken, insan elinden ve aklindan öteye gitmeyen iyi kötü, ödül ceza sistemleri bu kadar açıkken bir sisteme ne kadar kutsal denilebilir? Buna inanılması nasıl beklenilebilir?

C
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
220
220 CEVAP

Selam Caglayan hn,

Din deyince dejenere edilmiş anlayışları ve bu anlayışa dayalı pratikleri anlıyorsanız dinin çıkar üzerine kurulu olduğunu kabul etmeniz doğal oluyor.

Ancak, islam üzerine kaynağı olan kurana objektif yaklaşıp anlamaya çalışırsanız sizin din/islam hakkında islam dışı din( ki musevilik, hristiyanlık, ateizm, deizm, sunnilik, alevilik ayrı bir sanılsa da islam dışı dinin birer mezhebi olmaktadır) e göre istisna edilmesi gerektiği şeklinde görüşünüzün değişmesi gerektiğini yukarıdaki yazılarınızdan tanıdığım kadarıyla söyleyebilirim.

Bir de dini yanlış bulup reddeden biri olarak ahlaklı yaşamayı kabul ediyorsunuz ki ahlakın dinin bir türevi olması nedeniyle burada da kendiniz bir çelişkiye düşmüş oluyorsunuz.

İslamı belirleyen Allah ın durumu hariç her şey, tüm ilişkiler aslında bir çıkar/kazanım üzerine kuruludur. Bu da yanlış değildir. Yanlış olan çıkarın adaletsiz dağılımını benimseyebilmektir.

A

Ahlak dinin bir türevi midir??

Nurhan Anadolulu 6 yıl

evet öyledir.

Adnan Beyazıd 6 yıl

Müslüman biri olarak söylüyorum ahlak dinin turevi değildir din olmadan da ahlak olur her din kendi ahlak kuralları çerçevesinde devam eder. Eger ahlak dinin turevidir dersek Japonya nufusunun %76 nı olusturan ateistler ahlaktan bi haberdir demiş oluruz. Oysa ki japonlar dürüst ve ahlaklı bir millettir bu asikardir.

Haluk İşbora 6 yıl

Ahlak dinin türevi değil.. Japonya'nın yanında, İskandinav ülkeleri ve ataistlerin çok olduğu pek çok Avrupa ülkesinde de insanlar ahlaklı ve dürüst bir yapı oluşturmuşlar. Keşke, dinin çok yoğun etkili olduğu ülkelerde de dürüstlük ve ahlak içinde bir hayat tarzı vardır diyebilsek.

Nurhan Anadolulu 6 yıl

Kardeşim, sen önce her kabul edilen yaşam biçimine ahlak dersen işte böyle birbirine ters şeylere de ahlak diyerek dinden soyutlarsın. Ahlak nedir, herkese ve her coğrafyada değişmeyecek şekilde ahlak tanımını yapabilirsen o zaman islamın ürünü asıl ahlak ile yapay ahlak farkını da görürsün. Hırsızlık sana göre ahlaksızlık iken başkalarına göre ahlak kabul ediliyorsa o zaman sen ona ahlaksızlık diyemezsin. Ama gerçekte ahlaksızlık değilmidir, ahlaksızlıktır. o halde herkes için ortak tanımlanabilir bir ahlak olmalıdır ki bu da insanlara din olarak verilen islam ürünü olabilir.

Adnan Beyazıd 6 yıl

Yahu daha herkes için ortak olabilen bir ahlak bulamıyorsunuz, bu yüzden de her şeye ahlak diyorsunuz! Ateistler (ki bilinçli ateistler hariç) hem dünyadan ölümle gittikten sonra dönüş yok, her şey son olacaktır der hem de erdem gibi ahlak gibi islamın yüklediği ahlak anlayışını neden benimserler acaba.

Adnan Beyazıd 6 yıl

Ahlak için, kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapmamak;yada tam tersi, sana nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına da öyle davranmaktır diyebilir miyiz? Yada empati yapmak...

Nurhan Anadolulu 6 yıl

Diyemeyiz, örneğin kendine de bir şeyler yapılmasını isteyen sapıkların başkasına bir şey yapılmasını normal kabul eden bir anlayışı olabilir ki bu kendine yapılmasını kabul ediyor diye ahlak olamaz. ... Ahlak her coğrafya da herkes tarafından ortak kabul edilebilecek bir unsur olmalıdır. Din/islam haricinde hiç bir şey de bunu sağlayamaz.

Adnan Beyazıd 6 yıl

Kısaca ahlak tek olabilir, birbirine ters normları olan anlayışlara ahlak denemez. Onların ahlakı, bizim ahlakımız gibi birden fazla ahlak türetilirse bu ahlak olmaz. Dediğimiz gibi senin, benim, onun, bunun, şunların vb. Ahlakı olur, o zaman da ahlak tanımı yapılamaz.

Adnan Beyazıd 6 yıl

O zaten sapık, ahlaklı değil yani.

Nurhan Anadolulu 6 yıl

Nurhan hanım, birbirine zıt şeyler ahlak olabilir mi? Ahlak tek olur ve normları olur, onun dışında ve ters düşen ise ancak; anlayış, tercih, gelenek, kültür vb. Olur ama ahlak dışı, ahlaksızlık olur. Ahlak çoğaltılırsa ahlak tanımı yapılamaz, herkes kendi kabulüne göre ahlak tanımı yapar. Bu da gerçeğe uymaz.

Adnan Beyazıd 6 yıl

Pekala, şöyle bakalım: Şu anda en ahlaklı insanlar kimler, hangi ülkede yaşıyorlar?

Nurhan Anadolulu 6 yıl

Nurhan hanım, ben kaynaktan bahsedebilir ve onun doğruluğunu yada yanlışlığını savunabilirim. İnsanlara ve pratiklerine bakarak asıl olanı yargılarsak hata ederiz. İnsanların yaptıkları onların uyduklarını iddia ettikleri kaynağın doğruluğunu yada yanlışığını ispatlamaz. Asıl olan kaynağın kendisinin söylemidir. Örneğin; ateist olan hitler, mussolini, stalin, mao nun katliamlarına bakarak her atesit bir Hitler'dir diye anlayamayız. Yada daeş e bakarak her müslüman potansiyel daeşlidir de diyemeyiz. Kaldı ki daeşin üst kadrosu imansız siyonist kadro iken islam ve cihad yapıyor diye ona katılan tabandaki müslüman denen kimselerin de müslüman olamadıklarına rağmen her müslümanı daeş üzerinden fobi haline getiren çok ahlaklı! Batı kafalar vardır.

Adnan Beyazıd 6 yıl

Burda yeniyim ve belliki bilgi olarakta sizlerin hepinizin söylemlerinden öğreneceğim çok şey var. En çok hoşuma gidense saygı. Allah ın yarattığı her birime saygı. Güzel anlar için teşekkürler.

Volkan Sivaci 6 yıl

Volkan bey hoşgeldiniz. Kendim başta sizden de çok faydalı şeyler ogrenilecegini saniyorum. Selam.

Adnan Beyazıd 6 yıl

Hoşbuldum çok teşekkür ederim

Volkan Sivaci 6 yıl