Tevrat (Çelişkileri) Biraz da Kitab-ı Mukaddes çelişkilerine değinelim.
Yaratılış (Bereşit) 14.bölümünde dört kralın beş kırala karşı yaptığı savaşta Lut'un esir alınıp götürüldüğünü anlatmaktadır;Lut'un durumu İbrahim'e iletildiğinde İbrahim emrindeki herkesi silahlandırarak Lut'u kurtarmaya gider ve onları Dan'a kadar izler. (14.ayet)
Onları Dan'a kadar izlemek ifadesinin söz konusu duruma ne derece uygun olduğunu göstermek için biri Amerika, diğeri de Fransa olmak üzere iki örnek vereceğim. Amerika'daki New York kentinin adı başlangıçta New Amsterdam'dı; Fransa'daki Havre Marat kenti de önceden Havre-de Grâce olarak biliniyordu. New Amsterdam 1664 yılında New York, Havre-de Grâce ise 1793 yılında Havre Marat oldu. Tarihi belli olmayan ama içinde New York geçen bir yazının bu kentin adının New Amsterdam olarak geçtiği 1664 yılından önce yazılmış olması mümkün değildir, yani bu yazı 1664 yılında kentin adının New York olarak değiştirilmesinden sonra ya da daha sonraki bir tarihte yazılmış olmalıdır. Benzer şekilde Havre Marat kentinden söz eden bir yazı bu kentin adının Havre-de Grâceolduğu 1793 yılından önce yazılmış olamaz. Ya ismini değiştirdiği 1793 yılında ya da bundan sonraki yıllarda yazılmış olmalıdır.
Şimdi Kendi olgumuza dönecek olursak, Musa'nın ölümünden yıllarca sonraya kadar Dan isimli bir yer yoktu, bu nedenle içinde onları Dan'a kadar izlediler ifadesi olan bir kitabın yazarı Musa olamaz.
Kitab-ı Mukaddes'de Dan adı verilen bu kent dada önceleri, Yahudi olmayan kabileye aitti ve adı Layiş'ti; Dan kabilesi bu kenti ele geçirdiğinde, bu kabilenin atası ve İbrahim'in büyük torunu Dan'ın anısına ona bu adı verdiler. Bu kanıtı belirgin hale getirmek için Yaratılış kitabından, Hâkimler kitabının 18.bölümüne kadar atıfta bulunmak gerekir. Burada (27.ayet) onlar (Dan oğulları) Layiş üzerine yürüdüler. Barışçıl ve her şeyden habersiz olan kent halkını kılıçtan geçirip [Kitab-ı Mukaddes cinayetlerle doludur] kenti ateşe verdiler," ... Kenti yeniden inşa ederek, oraya yerleştiler" (28.ayet) ve "... Kente ataları Dan'ın anısına, Dan adını verdiler;kentin önceki adı Layiş'ti. (29.ayet)
Danoğullarının Layiş'i almaları ve adını Dan koymaları, Samson'un ölümünden hemen sonra Hâkimler kitabına konmuştur. Samson'un ölümününİ. Ö 1120 yılında olduğu söylenir, oysa Musa'nın ölümüİ. Ö 1451 yılındadır;böylece tarihi olgulara göre bu yer Musa'nın ölümünden 331 yıl sonra Dan adını almıştır.
gökhan bey öncelikle bir noktayı aydınlatalım isterseniz.. İbrahim, Musa, İsa, Muhammed tümü Deist idi... Din ile yakın uzak ilişkileri yoktu...... Hepsinin tek derdi eski medeniyetlerdeki tek tanrı inancını insanlara öğretmekti, Kitapların tümü peygamberler öldükten çok sonra yazılmıştır. Ve Yahudilik Kral yehuda nın ismine atıf olarak din kabul edilmiştir.... Musa ve sonrası İsrailoğulları diye geçer... Tevrat MÖ son yılları MS sonra yazılmış bir tarih kitabıdır..... Keza incil de eski ve yeni ahit diye tevratın % 90 kopyasıdır. Kuran çok dar bir bölgede yazıldığından tevrat ve İncilden üstünkörü alıntılar alınarak arap kavmine uygun bir dille yazılmıştır