Uzay mekikleri neden yatay halde değilde dik şekilde kalkışa geçiyor?

Zaten hemen hemen tüm ağırlığı ilk olarak yakıt tankerlerinde ve neden artık black bird gibi bir uzay aracı yapılmıyor ?

com-p867fi9d4npwezosus8g.jpg
com-8xeckrpcz2281bwjlrre.jpg
F
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
16
16 CEVAP

Blackbird bir uzay araci degil bir ucak. Atmosferden cikamaz. Su ana kadar yatay kalkan bir uzay araci henuz kullanilmadi ancak gelistirilmekte.

Dikey kalkiyorlar cunku atmosferin en kalin katmanini hizla gecmek istiyorlar. Biraz irtifa kazandiktan sonra roketler yavasca yatay pozisyona gecerek yorungeye dogru hizlaniyorlar. Yatak kalkisa dayanan skylon gibi konseptler var. Kalkisi jet motorlariyla yapip havayı kullaniyorlar. Yukseldikten sonra roketleri atesleyip uzaya cikiyorlar. Henuz gelistirilme aşamasında.

U

bu tip uçaklar yakında yörüngeden de çıkabilir

Fatih Cöre 6 yıl

Roket olmadan uzaya çıkamazlar. Roketleri de kalkista yatay pozisyonda ateslemek verimi cok düşürür aşırı yakıt israfi olur. Ortalama bir roketin %90 civari yakıt. Bu da olabilecek en verimli şekilde kullanilmaya calisiliyor. Roketi yatay ateşleyip kanatlarla yukselerek uzaya çıkmak imkansiz gibi bir sey. Ancak kalkista kullanilacak ek jet motorlariyla olabilir.

Uğur Kıroğlu 6 yıl