Yarattığı dünyada, yarattığı insanı sınav yapan Allah nasıl bir Allah'tır söyler misiniz?

1) İnsan bir robot yapar, test etmesi doğaldır, yaptığı robotun eksik, hatalı yanlarını görmek ister; geliştirmek için aklını, zekasını kullanmak ister.
2) Allah robot yaratabilir ama insan olan varlığı yaratamaz. İnsan Allah'a göre bir robottur. Allah, yarattığı insanın tüm özelliklerini bilir, test etmesi, onu sınav yapması gerekmez. Yarattığı dünyada, yarattığı insanı sınav yapan Allah nasıl bir Allah'tır söyler misiniz? Yarattığı şeyi tam olarak bilmiyor mu? Bildiği şeyi yaratmıyor mu; madem bildiği şeyi yaratıyor, o halde cehenneme gidecek olanı yaratmasın, cennetlik olanı yaratsın, olmaz mı?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
24
24 CEVAP

Allah yüce kudrettir. Kadir dir. İşte gene aynı yerde duruyoruz. Bilmek bilgi nedir. Bunu açıklayamadığınız sürece aynı yerde dururuz. Biraz ufkunuzu açın.

O

Allah, insanı sınav yapmak için mi yarattı; evet ! Allah, yarattığı insana irade verdi mi; evet ! Allah, her şeyi bilir mi; bilir! Allah'ın gücü her şeye yeter mi; yeter! Allah yaratmadan önce yalnız mı idi; yalnızdı! Hiç bir şey yoktu henüz, öyle mi; evet ! Allah, yaratmaya karar verdiğinde, yaratacağı şeyin yaşayacağı her anını, başını, sonunu, ortasını da her şeye gücü yettiği ve her şeyi bildiği için bilir mi; bilir! Allah, her bir insanı yaratmadan önce cehenneme gideceğini bilir mi; evet ! Allah, her bir insanı yaratmadan önce cennete gideceğini bilir mi; evet ! Allah, bu cennet ve cehennem sonuçlarını bile bile mi yarattı; evet ! Allah, madem sonuçları biliyordu ne diye yarattı; sınav dedik ya! Allah'ın bildiği şeyi yaratmasının bir sınav değeri olur mu; olmaz ! Allah cehenneme gidecek insanı biliyordu yaratmadan önce, peki, cennete gidecek insanı yaratsa idi cehenneme gidecek insan yerine yapabilir mi idi; elbette yapabilirdi. Peki suç kimde, sınav, irade...

Alpay Delikbaş 6 yıl

Allah'ın bildiği şeyi yaratmasının bir sınav değeri olur mu; olmaz !

Alpay Delikbaş 6 yıl

siz bence şu kader konusunu iyice bir araştırın. Tarihte bu kader konusunda çok değişik görüşler ortaya atılmış. Ben burda o konuya girmek istemiyorum. Allah ın bilmesiyle insanların bilmesini karşılaştırdınız mı paradoxa düşersiniz. İnsanların kapasitesi sınırlıdır. Siz meseleye öyle bir bakıyorsunuz ki sanki yaratıcı bir insanmış gibi. Yaratıcının tarafından bakmaya çalışıyorsunuz. Buna insanın kapasitesi yetmez.

Orhan Reis 6 yıl

Olmayan bir Allah'a var demek insanın kapasitesini aşmıyor mu?

Alpay Delikbaş 6 yıl

Bakın burda bir yanılgı var. İnsanın kapasitesi yetmez derken: Putlara tapmakta aynı sizin dediğiniz düşüncelerle ortaya çıkmıştır. İnsanlar Yaratıcıyı görmek anlamak konuşmak istemişlerdir. Burdan hareketle doğa üstü olaylara yaratıklara ilahlık sıfatı vermişlerdir. Bunları birbirine karıştırmayın

Orhan Reis 6 yıl

Orhan Reis bey size özel bir soru sorabilir miyim?

Alpay Delikbaş 6 yıl

bakın sizi yavaş yavaş anlamaya çalışıyorum. Ama biraz ufkunuzu genişletin detaylı düşünmeye çalışın. Bence ego nedir, insan nasıl bir varlıktır. Ölüm insan için nedir, zaman nedir yokluk nedir vb. Şeylere biraz açıklık getirmeye çalışın

Orhan Reis 6 yıl

ne gibi

Orhan Reis 6 yıl

Bu yaşınıza kadar okuduğunuz kitap sayısı yaklaşık olarak kaçtır?

Alpay Delikbaş 6 yıl

sayısını bilsem yazardım herhalde sizin tahmininizden fazladır

Orhan Reis 6 yıl

100

Alpay Delikbaş 6 yıl

o benin ilkokulda okuduğum kitapların sayısından da az güldürdünüz beni

Orhan Reis 6 yıl

Ders kitabı hariç, öyle ise 1000 tane

Alpay Delikbaş 6 yıl

sayısını bilmiyorum dedim ve ben kitap seçmem halen de okuyorum bununla bir yere varamazsınız. Bir insan 10 kitap okur 1000 kitap okuyandan fazla anlar.

Orhan Reis 6 yıl