Yıldızların konumunun bize görünenden farklı bir konumda olmasının sebebi nedir?

Yıldızların konumunun bize görünenden farklı bir konumda olmasının sebebini basit bir dille anlatabilecek var mı acaba? Stephen Hawking'in anlatımıyla pek anlayamadım. Daha doğrusu kafama tam oturmadı

İ
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
8
8 CEVAP

com-ssypqnqbsnf3imj8i3cw.jpg

görsel materyal
E

İşte Hawking te böyle anlatmaya çalışınca anlayamadım ben

İlyas Nebiye 5 yıl

Sanırım burada güneşin uzayzamanı büküp, dünyanın dört boyutlu uzay zamanda düz bir yol izlemesine rağmen bize üç boyutlu uzayda eğri bir yörünge izlemiş gibi görünmesini anlatıyor.

İlyas Nebiye 5 yıl

Evet, büyük kütleli cisimlerin uzay-zamanı bükmesi ile ışığın uzayda izlediği yol da etkileniyor.

Emre Karaçiftci 5 yıl

Anladım teşekkür ederim. O zaman yıldızların konumunun bize, olduğundan farklı görünmesinde hem ışığın bize ulaşma zamanı hem de büyük kütleli cisimlerin uzayzamanı bükmesi etkilidir diyebiliriz değil mi?

İlyas Nebiye 5 yıl

Bukulmenin etkisi cok az ama. Ciplak gozle gorduklerimiz uzerindeki etkisini gozle anlayamayiz bile. Anca gunesin cok yakininda gorunenlerin isiginin bukuldugunu aletlerle tespit edebiliriz.

Uğur Kıroğlu 5 yıl

Karadelik notron yildizi ya da galaksilerin yanindan gecerken bukulen ışığı teleskoplarla görebiliyoruz tabi.

Uğur Kıroğlu 5 yıl

Peki bu yıldızların asıl konumu hesaplanabiliyor mu?

İlyas Nebiye 5 yıl

Hesaplanıyor. Neyin ne kadar büktüğünü etkisini falan görebiliyoruz. Goreliligin ilk kaniti da bir gunes tutulmasi sirasinda gunesin hemen yaninda gorunen yildizlarinin bukulme nedeniyle birazcik farkli konumlarda gorulmesiydi.

Uğur Kıroğlu 5 yıl

Kuram şekil olarak ta kafama oturdu diyebilirim. Teşekkür ederim

İlyas Nebiye 5 yıl

Ben de bir şey sormak istiyorum bu konuyla ilgili evet güneşin ışığı bükme etkisi çok az doğru uzayda gördüğümüz yıldızlar bundan çok az etkileniyor gözle farkedemiyoruz belki ama peki ya o yıldızların da etkilendiği başka çekim alanları olabilir mi? Mesela atıyorum andromeda galaksisinin arkasında kalan yıldızları galaksinin çekim alanıyla büküldüğü için gözle görülür şekilde farklı konumlarda görüyor olamaz mıyız?

Emre Karaçiftci 5 yıl

Emre Karaçiftci ve bu yıldızlar bir çok kütlesi büyük gök cisimlerinin uzayzaman bükülmesi etkisine maruz kalarak bir nevi zincirleme bükülme olması muhtemel değil midir?

İlyas Nebiye 5 yıl

Yani evet uzay dalgalı bir kumaş gibi resmedilir her zaman yani ışık bu buruşuk kumaş üzerinde ilerlerken asıl kaynağının nerede olduğunu hesaplayabilmek hakikaten zor olmalı. Yani ışığı geriye doğru takip edip etkilendiği her çekim alanını bilmek ve uzaydaki bu bükülmeyi hesaplamak gerekiyor sanıyorum gerçek kaynağına erişebilmek için.

Emre Karaçiftci 5 yıl

Emre Karaçiftci evet ben de bu yüzden hesaplanabiliyor mu acaba diye sordum

İlyas Nebiye 5 yıl

Tüm evrenin haritasını çıkartan ve çok karmaşık simulasyonları hesaplayabilen süper bilgisayarlar var herhalde onları kullanıyorlar diye tahmin ediyorum ben.

Emre Karaçiftci 5 yıl

Tüm evren demeyelim gözlemlenebilir evren diyelim daha doğru olur

Emre Karaçiftci 5 yıl

Ve uç bir hayal kuracak olursak eğer: Diyelim ki dünyadan andromeda galaksisinde bulunan bir gezegene 3 günde gidebiliyoruz. Bu mümkün olsa bile o gezegenin gerçek konumunu hesaplayıp o doğruda yanılmadan yol almak ta bir hayli zor gibi duruyor

İlyas Nebiye 5 yıl

Gemide de bir bilgisayar olacak elbette sürekli rotayı yeniden ayarlayan, minik roket itişleriyle rotasını her seferinde düzelten tüm bu verileri hesaplayarak çünkü minnacık bir göktaşının bile yanından geçsen onun çekimi geminin rotasını etkileyecektir.

Emre Karaçiftci 5 yıl