Akvaryumdan hortumla bir nefes hava çektikten sonra suyun akmasına sebep olan etken nedir?

Akvaryumdan hortumla bir nefes hava cektikten sonra suyun hortumdan uzun sure musluk gibi akmasina sebep olan etkileri aciklarmisiniz

O
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
15
15 CEVAP

Tam bir bilimsel açıklama olmayacak ama suya ilk hareket vakum ile verildikten sonra, bu vakum basınç farkından dolayı hareketi sürekli hale getirir. Suyun aktığı yer, ilk bulunduğu noktadan daha aşağıda olmalıdır. Burada da yerçekimi devreye girer. Eğer yüksek olursa su akmaz.
Su bitene, hortum çıkana veya seviye değişene kadar hareket devam eder. Hareketin Korunumu

Ö

Sonunda açıklayıcı bi yanıt. Tahmin ettiğim gibiymiş meğer Çok çok teşekkürler

Raşit Crtn 5 yıl

Yalniz hocam o kdr kisa bi mesafede yercekimi farki basinca ustun gelecek kdr nasil guclu olur onu aklim almio

Onur Yazi 5 yıl

Karad Surnameless bak o da güzel soru

Raşit Crtn 5 yıl

Yok yok degil tekrar dusundumde mesele mesafedeki yercekimi farkiyla ilgili degil cekimin asagiya dogru yonu olmasiyla

Onur Yazi 5 yıl

Hortumun akvaryum içindeki ağzını parmağınızla tıkayıp hortumu çıkarın. Suyun hortum içinde kaldığını göreceksiniz. Sizin uyguladığınız vakum ve basınç, yerçekimine galip geliyor. Suyun aşağı akmasını hareket ve kot farkı sağlıyor.

Özgür Özakıl 5 yıl

İşte örneğin o hortumu aşağı çekip orda parmağımızı bırakırsak su akıyor görünüşe göre. Ancak o borunun ucundaki suyun aşağıya çeken yerçekimi, hortumun geri kalanının akvaryuma doğru olan basıncını nasıl yeniyor? Var mıdır bir formülü falan?

Raşit Crtn 5 yıl

Mesela hortuma vakum uygulamanıza, yani ağzınızla suyu çekmenize de gerek yok. Hortumu suyla doldurup aynı şeyi yapabilirsiniz. Bir tarafı elinizle tıkayıp su doldurun. Sonra akvaryumun içine sokup diğer ucunu aşağı sarkıtın. Yine suyun aktığını göreceksiniz.

Özgür Özakıl 5 yıl

Formülü Tuygur Can hocam daha iyi bilir.

Özgür Özakıl 5 yıl

Arkadaslar butun yorumlardan sonra benim buldugum cevap su: Ornegin suyun hortumda bir metre yuksege cikmasi icin ilk vakumu yapiyoruz. Bu durumda sistem artik suyun yercekimiyle cekilecegi noktada sifirlanmis oluyor. Yani suyun hortumun yuksekligine ulasmasi yapay etkimiz. Sistem sifirlaninca geriye suyun yercekimi kuvvetiyle asagi cekilmesi kaliyor. Sivinin adezyon ve kohezyon ozelligi olmasi da sivinin ip gibi cekilmesini saglayan ozellik. Bence hersey ilk yuksekligin bizim mudahalemizle asilmis olmasindan ibaret

Onur Yazi 5 yıl

https://m.youtube.com/watch?v=bSyG75XoHEE

Özgür Özakıl 5 yıl

Burada vakum da uygulanmıyor.

Özgür Özakıl 5 yıl

Bakicam musait olunca

Onur Yazi 5 yıl